20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Asgari ücret 2019 ne kadar olacak?

Kamuoyu, görüşmelerine başlayan ve bu ayın sonunda sonuçlanması beklenen asgari ücret görüşmelerine kilitlendi.

13 Aralık 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Asgari ücret 2019 ne kadar olacak?

Kamuoyu, görüşmelerine başlayan ve bu ayın sonunda sonuçlanması beklenen asgari ücret görüşmelerine kilitlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın ikinci toplantısını yapmaya hazırlanırken, belirlenecek ücret sadece asgari ücretle çalışan 7 milyonu değil, işsizlik maaşı alan 700 bin kişiyi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü işsizlik maaşı da asgari ücret kadar artacak.

İŞSİZLER DE YENİ YILA ZAMLI MAAŞ İLE GİRECEKLER

İşsizlerin hayatlarına devam etmelerini sağlamak için kurulan İşsizlik Sigorta Fonu'ndan işsizlere her ay en düşük 805 TL, en yüksek 1.611 TL maaş ödemesi yapılıyor.

Türkiye Gazetesinin haberine göre, Asgari Ücret Komisyonu'nda taraflar uzlaşır, kamuoyunun beklediği 2 bin TL rakamı açıklanırsa işsizler de yeni yıla zamlı maaş ile girecek. Bu doğrultuda en düşük işsizlik maaşı 1.005 TL,en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin TL'ye yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARIN SAYISI 530 BİNE ULAŞTI

Hükümet geçtiğimiz günlerde 120 gün kesintisiz hizmet akdine tabi olması şartını kaldırarak 120 bin işsize daha işsizlik maaşı alma imkanı getirmişti. Bu arada işsizlik maaşı alanların sayısı 530 bine ulaşırken ödenen miktar da 506 milyon liraya ulaştı.

Asgari ücret zammı hakkında yaşanan son dakika haberleri milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Yeni yıla kısa bir süre kala Türkiye'nin gözü kulağı açıklanacak olan net rakama çevrildi. Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ilk toplantı geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Bakan Selçuk, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

2019 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca Asgari ücretli çalışanın merakla takip ettiği Asgari ücret zammı ile ilgili yaşanan son gelişmeler şöyle;

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, "İşçi ve işverenin haklarını gözeterek, sorunları çözüme kavuşturan taraf olduk. Son toplantıda tüm kesimlerin uzlaştığı ve memnun kaldığı bir rakamı açıklayacağımıza inanıyorum" dedi.

MASADAKİ TALEPLERE GÖRE YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMLARI

Yaklaşık 7 milyon işçinin maaşını, 81 milyonu etkileyen zamları belirleyecek olan asgari ücrette masaya değişik alternatifler getirildi. İşçiler gerçekleşen enflasyonu işveren hedef enflasyonu istiyor.

Bu talepler ne ifade ediyor. Kaç liraya denk geliyor. İşte masadaki taleplere göre yeni asgari ücret zamları….

MASAYA GELEN TEKLİFLER

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısında masaya hem işçi kesiminin hem de işveren kesiminin teklifleri geldi. Bu teklifler üzerinden pazarlıklar devam edecek. İşçi kesimi kırmızı çizgi olarak "GERÇEKLEŞEN ENFLASYON" rakamının baz alınmasını istiyor. İşveren kişimi ise "HEDEF ENFLASYON" uygulansın diyor.

İşçi kesimi ayrıca bu enflasyonun yüzde 25 olarak kabul edilmesini ve bunun 2 bin lira belirlendikten sonra uygulanmasını istiyor. Ayrıca refah payı da eklensin talebini dile getiriyor. İşveren kesiminin ise asgari ücret desteğinin sürmesi yönünde talebi bulunuyor.