20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Milyonlarca işçi asgari ücretin belirlenmesini bekliyor

Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Milyonlarca insanın merakla beklediği sorulardan bir tanesi. Yaklaşık 7 milyon işçinin maaşını, 81 milyonu etkileyen zamları belirleyecek olan asgari ücrette masaya değişik alternatifler getirildi.

10 Aralık 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Milyonlarca işçi asgari ücretin belirlenmesini bekliyor

Milyonlarca işçi asgari ücretin belirlenmesini bekliyor! Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Milyonlarca insanın merakla beklediği sorulardan bir tanesi. Yaklaşık 7 milyon işçinin maaşını, 81 milyonu etkileyen zamları belirleyecek olan asgari ücrette masaya değişik alternatifler getirildi. İşçiler gerçekleşen enflasyonu işveren hedef enflasyonu istiyor. Bu talepler ne ifade ediyor. Kaç liraya denk geliyor. İşte masadaki taleplere göre yeni asgari ücret zamları.

 Önceki gün toplanan Asgari Ücret Komisyonu 2019 yılında uygulanacak koruma maaşını belirlemiş olacak. Bu ücret aslında bir koruma olarak belirleniyor. Yani bu rakamdan aşağıya ücret verilemeyeceğini ifade ediyor. "Bu rakamı ver" anlamı taşımıyor. Maalesef bizde tam tersi anlaşılıyor ve her işçi asgari ücretten çalıştırılıyor. Bu gün 7 milyon işçinin maaşı asgari ücret. Bunların bir kısmı gerçek ücret iken bir kısmı da sadece bordroda öyle gösteriliyor.

Hem suç hem kul hakkı

Yani gerçek maaş bordrodan saklanıyor devletten vergi ve prim hırsızlığı yapılıyor, insanların da geleceği çalınıyor. Hukuken suç işleniyor, vicdanen hak yeniyor, kul hakkı oluşuyor. Hem de tüyü bitmemiş yetimin hakkı.

 

MASAYA GELEN TEKLİFLER

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısında masaya hem işçi kesiminin hem de işveren kesiminin teklifleri geldi. Bu teklifler üzerinden pazarlıklar devam edecek. İşçi kesimi kırmızı çizgi olarak "GERÇEKLEŞEN ENFLASYON" rakamının baz alınmasını istiyor. İşveren kişimi ise "HEDEF ENFLASYON" uygulansın diyor.

İşçi kesimi ayrıca bu enflasyonun yüzde 25 olarak kabul edilmesini ve bunun 2 bin lira belirlendikten sonra uygulanmasını istiyor. Ayrıca refah payı da eklensin talebini dile getiriyor. İşveren kesiminin ise asgari ücret desteğinin sürmesi yönünde talebi bulunuyor.

NASIL KARAR VERİLECEK?

Bütün bu hesaplamalar yapılacak en az üç toplantıda masaya gelecek ve tartışılacak. Burada kamunun da bir sözü olacak ve orta yol bulunmaya çalışılacak. Bu arada toplantılar sırasında geçim endeksleri, fiyat artışları ve ailelerin ihtiyaçları gibi konular da konuşulacak. Ayrıca işveren kesiminin işsizlik oranı, rekabet şartları şirketlerin mali durumları gibi konuları da masaya getirmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 2000 LİRA OLURSA...

1)İşsizlerin aldığı maaş da aynı oranda artacak. Asgari ücret 2000 lira olursa işsizlik maaşının tavanı 2.010 lirayı bulacak,

2)Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. 2000 liralık asgari ücrete göre en düşük AGİ 189,90 TL, en yükseği ise 322 lirayı bulacak.

3) Erken emeklilik için doğum borçlanması ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda da artış olacak.

4)İş görmezlik ödeneği alanların maaşlarında artış yaşanacak.

5)Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak. Bu zamlar memur maaş katsayısına göre yapılacak.

6)Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar da yükselecek. Ayrıca gündelikçiler için ödenecek primler de artacak.