24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Bakan Selçuk: Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum. SGK'nin 2002'de %71 olan gelirlerin giderleri karşılama oranının yıl sonunda %84 olmasını bekliyoruz. Sosyal Koruma Kalkanı ile sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı geçti

AA6 Kasım 2020 Cuma 10:27 - Güncelleme:
Bakan Selçuk: Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Selçuk, vatandaşlara hizmetlerini daha etkin şekilde ulaştırmak için faaliyetlerini çalışma hayatı, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar başlıklarında yürüttüklerini söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla etkin şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Selçuk, "Salgından etkilenen tüm toplum kesimlerine yönelik Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirdik. Sosyal Koruma Kalkanımız çerçevesinde Bakanlık olarak doğrudan vatandaşlarımıza sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı geçti. Koşullarını esnettiğimiz Kısa Çalışma Ödeneği ile marttan bu yana 3,6 milyon çalışanımız için 21,8 milyar lira ödeme yaptık." diye konuştu.

Bu süreçte istihdamı korumak için sözleşme fesih kısıtı getirdiklerini anımsatan Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

"İşverenlerince ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarımıza sağlanan Nakdi Ücret Desteği kapsamında 2 milyonu aşkın çalışana 5,1 milyar lira ödeme yaptık. Salgının etkilerini atlatarak normal çalışma düzenine dönen iş yerlerimizi de Normalleşme Desteği ile desteklemeye devam ediyoruz. Normalleşme desteğinden şu ana kadar 2 milyon 126 bin 115 sigortalı yararlanmış ve toplam 1,7 milyar liraya yakın prim desteği sağlanmıştır. Salgın döneminde, işsizlik ödeneği olarak 881 bin kişiye 4,2 milyar lira ödeme yaptık. Yine bu dönemde Pandemi Sosyal Destek programıyla 6 milyondan fazla haneye biner lira nakdi destek sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasında milletimizin yaptığı 2 milyar lira bağışı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Devletimiz, tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir."

- "NET ASGARİ ÜCRETİ YÜZDE 132 ORANINDA ARTIRDIK"

Bakan Selçuk, Kovid-19 salgını ile mücadelede en hızlı ve acil tedbirleri uygularken, sosyal diyalogu esas aldıklarını belirterek bu dönemde temel hedeflerinin işi, işçi ve işverenlerle birlikte korumak olduğunu söyledi.

İşçi ve işveren kesimi, kamu kurumlarından temsilciler ve akademisyenlerle Çalışma Hayatı Buluşmaları toplantılarını başlattıklarını anlatan Selçuk, Kamu Personeli Danışma Kurulunu da eylülde, ilk defa gündemli olarak topladıklarını hatırlattı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için aralık başında görüşmelere başlayacağını bildiren Selçuk, "2002'de net 184 lira olan asgari ücreti 2020 yılı için 2 bin 324 liraya çıkardık. Enflasyondan arındırılmış reel değere bakıldığında net asgari ücreti yüzde 132 oranında artırmış, yani nerdeyse bir katlık artış sağlamış bulunmaktayız. Asgari ücret karşılaştırmalarında da dünya ülkeleri arasındaki yerimizi daha da ön sıralara doğru taşıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "NÜFUSUN YÜZDE 99'U SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINDA"

Selçuk, son 18 yılda sosyal güvenlik sistemi alanında büyük bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirdiklerini ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bütçesine ilişkin önemli bir gösterge olan gelirlerin giderleri karşılama oranı 2002'de yüzde 71,5'ken, bu oranın bu yıl sonunda yüzde 84,4 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Sosyal güvenlik sistemi açısından önemli bir faktör de sisteme dahil olan kişi sayısıdır. Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız reformlarla vatandaşlarımızın neredeyse tamamını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Günümüzde nüfusun yaklaşık yüzde 99'u sosyal güvenlik kapsamındadır."

İŞKUR aracılığıyla 2002'de 24 bin 482 kişinin özel sektörde işe yerleştirilmesine aracılık edilirken 2019'da bu rakamın 1,5 milyona ulaştığına dikkati çeken Selçuk, "2020 ocak-eylül döneminde salgına rağmen 608 bin 235 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık edilmiştir." dedi.

Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, örgün ve yaygın mesleki eğitim müfredatlarına temel oluşturmak amacıyla hazırladıkları meslek standardı ve yeterlilik çalışmalarında 2020 hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesleğin, sınav ve belgelendirme esaslarını düzenleyen 509 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyduk. Yürürlükteki ulusal meslek standardı sayısını 900'e çıkartacağız. 2023 hedefimiz olan 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli iş gücü hedefini bu yıl aştık. 1 milyon 250 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vererek çalışma hayatına kazandırdık. Mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayısını 1,5 milyona çıkaracağız. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde yapılan sınavlarda başarılı olan 972 bin kişinin sınav ve belge ücretinin karşılanması için 855 milyon lira kaynak kullandık."

- "2023'TE HEDEFLENEN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10,9"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002'de 2,6 milyon olan kamu personeli sayısının yüzde 57,6'lık artışla bugün 4 milyona ulaştığını belirterek kritik hizmet alanlarında nitelikli personel istihdamına öncelik verdiklerini vurguladı.

İstihdamı korumak, artırmak ve iş gücünün niteliklerini geliştirmenin uyguladıkları faaliyetlerin odak noktasını oluşturduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

"İstihdam politikalarımızı, iş gücü piyasasının yapısal özelliklerini ve stratejik hedeflerini dikkate alarak şekillendiriyoruz. 2021'de iş gücü piyasasındaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi araştırmasını yapacağız. İstihdamımız 2005'te 19,6 milyonken 2019'da 28,1 milyona yükseldi. TÜİK verilerine göre Temmuz 2020 döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalarak yüzde 13,4 oldu. Yeni Ekonomi Programımızda 2023 yılı için hedeflediğimiz işsizlik oranı yüzde 10,9'dur. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi de en çok önem verdiğimiz konulardan biri. 2002den bu yana kayıt dışı istihdam oranını 20 puana yakın düşürdük. 2002'de yüzde 52 iken şu an yüzde 32 seviyesinde."

- "İYİ UYGULAMALARI OLAN FİRMALARA ÖDÜL VERİLECEK"

Selçuk, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları kapsamlı çalışma, teşviklerin olumlu sonuçlarını muhtelif sektörlere ait istatistiki verilerde net olarak gördüklerini belirterek, iş sağlığı ve güvenliğinde dönüşüm ve dijitalleşme kapsamındaki adımlarla ölümlü iş kazası oranlarını daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

İş gücü piyasasının yapısal sorunlarını çözmek için çaba harcadıklarını, istihdamı ve iş gücüne katılım oranını artırmayı amaçladıklarını dile getiren Selçuk, "Önümüzdeki dönemde çalışma hayatıyla ilgili birçok projeyi hayata geçireceğiz. Bunlardan biri Çalışma Hayatında Dijitalleşme Projesi, diğeri de çalışma hayatında belirli kriterleri sağlayan firmalara 'Çalışmanın Yıldızları Ödülü'nü vereceğiz." diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Selçuk, aileyi Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarını için en önemli stratejik gücü olarak gördüklerini ve bakış açılarını da "Aileye değer, Türkiye'ye değer" olarak ifade ettiklerini vurguladı.

Ailenin hem sosyolojik hem ekonomik açıdan toplumu değiştiren ve dönüştüren muazzam bir güce sahip olduğunu aktaran Selçuk, ailenin gücünü sağlam ve sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için kapsamlı politikalar geliştirdiklerini anlattı.

Selçuk, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında hanelerin ziyaret edildiğine, Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) sayısının da 353'e ulaştığına dikkati çekerek, "2020 yılı sonunda 360'a, 2021 yılı sonunda da 378'e çıkartacağız." bilgisini paylaştı.

SHM'lere ek olarak Aile Destek Merkezleri (ADEM) ile Sosyal Destek Merkezlerinin (SODAM) sayılarını da artırdıklarını belirten Selçuk, bütün özel politika gerektiren grupların desteklendiğini söyledi.

- "KARAR ALMA MEKANİZMALARINDA DAHA FAZLA KADINIMIZIN TEMSİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Bakan Selçuk, "eğitim ailede başlar" anlayışıyla hem Aile Danışmanlığı hem de Boşanma Süreci Danışmanlığını desteklediklerini, aile biriminin devamını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Afet bölgelerinde psikososyal destek ekiplerinin yürüttüğü çalışmalara değinen Selçuk, İzmir'de de psikososyal destek ekiplerinin bütün vatandaşlara hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

Sosyal politikaları katılımcı bir anlayışla akademisyenler ve sosyal taraflarla birlikte yürütmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:

"Karar alma mekanizmalarında daha fazla kadınımızın temsil edilmesini istiyoruz. Meclisimizde bu oran yüzde 17,24'lere yükselmiş durumda. İstiyoruz ki gerek akademide gerek siyasette gerek bürokraside daha fazla kadınımız karar alma mekanizmalarında yer alsın. Çalışma hayatında kadın iş gücü istatistiklerine baktığımızda da kadın istihdam oranının ve kadınların iş gücüne katılım oranının arttığını görmekteyiz.

Kadına yönelik projelerimizde de kadınlarımızın hem iş hayatına katılmasını, istihdamının desteklenmesini hem de aile-iş hayatı uyumlarının sağlanmasını, dengesinin korunmasını sağlıyoruz. Çocuk bakım desteğiyle, doğum yardımlarıyla ve diğer bütün iyileştirmelerimizle iş ve aile hayatı dengesini kurmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kadınlarımızın girişimciliğe yönlendirilmeleri için ilk etap olarak düşündüğümüz Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi'ni hayata geçirdik ve bu anlamda da farkındalık ve okuryazarlık destekleri ve seminerleri düzenlemeye devam edeceğiz."

Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi "sıfır tolerans" ilkesiyle sürdürdüklerinin altını çizen Selçuk, ulusal eylem planlarının uygulandığını, Adalet, İçişleri Bakanlıkları ile birlikte çok etkili bir mücadele yürütüldüğünü, Mercan Seferberliği kapsamında bu anlamda farkındalığı daha da artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Zehra Zümrüt Selçuk, kadına yönelik şiddetle mücadelede özellikle kamu, kolluk ve sağlık görevlilerine 2 milyona yaklaşan eğitim ve seminer verdiklerini, şiddetle mücadelede de bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sosyal taraflarla iş birliği içinde olduklarını bildirdi.

- 17 BİN 746 ÇOCUK EVLAT EDİNDİRİLDİ

Çocuklarla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Selçuk, "Çocuk Vizyon Belgesi'ni hazırlıyoruz ve aile odaklı çocuk hizmetlerimizi yürütüyoruz. Öncelikle istiyoruz ki çocuklarımızın ailelerinin yanında bakımları devam etsin. Sosyal ve ekonomik destek dışında ailesinin yanında bakılamayacak durumda olan çocuklarımızı da kuruluş bakımına alıyoruz." ifadesini kullandı.

Her çocuğun sıcak bir yuvayı hak ettiğine dikkati çeken Selçuk, "Şu anda koruyucu aile yanındaki çocuk sayımızın kuruluş bakımındaki çocuk sayımızdan fazla olduğu illerimiz mevcut." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde başlatılan Gönül Elçileri projesiyle de koruyucu ailelerle köprüler kurmaya devam ettiklerini, bu çerçevede eğitimler verildiğini anlatan Selçuk, "Sosyal ve ekonomik destek, koruyucu aile ve evlat edinme müracaatlarını e-Devlet üzerinden almaya başladık. Bugüne kadar 17 bin 746 çocuğumuzu evlat edindirerek, sıcak bir aile ortamına kavuşturmayı sağladık." bilgisini paylaştı.

- YAKLAŞIK 33 BİN GENÇ KAMUDA İSTİHDAM EDİLDİ

Bakan Selçuk, Bir Meslek Bir Gelecek Projesi ile İŞKUR ile işbirliği içerisinde çocukların iş hayatına katılmalarını sağladıklarını, kariyer desteği verdiklerini, çocukların aynı zamanda mentorlerle, rol model kişilerle buluşturulduğunu söyledi.

Reşit olduktan sonra kuruluş bakımından ayrılan gençleri sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden yararlandırdıklarını ifade eden Selçuk, devlet koruması altında yetişmiş bu yıl 1470, 2002'den bugüne yaklaşık 33 bin genci kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirdiklerini belirtti.

Selçuk, özellikle risk altındaki çocukları yakından izlemeyi önemsediklerinin altını çizerek, "Bu anlamda Mobil Çocuk Sosyal Hizmet birimlerini kurduk. Diğer önem verdiğimiz konu öksüz ve yetim çocuklarımız. Türkiye'deki 23 milyon çocuğumuzun yaklaşık 360 binini yetim ve öksüz çocuklarımız oluşturmakta. Onları da yakinen takip edebilmek için bir birim oluşturduk." diye konuştu.

- "EBEVEYN REHBERİ HAZIRLAYACAĞIZ"

Çocukların eğitim çağında okulundan geri kalmaması, çalışmak durumunda kalmaması amacıyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele birimlerinin oluşturulduğunu anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:

"Bu anlamda mobil ekiplerle müdahale edilen çocuk sayımız 20 bini aşmış durumda. Personelimizin yetkinliğini de çeşitli personel eğitimleriyle geliştiriyoruz. Ayrıca dijital risklerden korunmaları için hem çocuklarımıza hem de ebeveynlere çeşitli eğitimler veriyoruz. 2021 yılında da çocuklarımızı risklerden korumak amacıyla Ebeveyn Rehberi hazırlayacağız."

Selçuk, Sosyal Medya Çalışma Grubu aracılığıyla da sosyal medyada çocukların gelişimini olumsuz etkileyen dijital içeriklere müdahale edildiğini, bu tip içeriklerin denetim mercilerine bildirildiğini aktararak, çocuk dostu uygulamaları desteklediklerine, muzır içeriklerle mücadeleye devam ettiklerine dikkati çekti.

- EVDE BAKIM YARDIMI

Bakan Selçuk, engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata tam katılımını, bağımsız bir şekilde yaşamalarını sağlamak amacıyla insan odaklı, hak temelli hizmetler modelleri geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Engelli vatandaşlara yönelik 2020'den 2030'a kadar Türkiye'nin yol haritasını belirlemek üzere bir vizyon belgesi hazırladıklarını anlatan Selçuk, üçer yıllık Engelli Hakları Ulusal Eylem planları ile belgenin uygulama ve izlemesini sağlayacaklarını belirtti.

Selçuk, engelli ve yaşlı vatandaşlar için aile temelli bakım modellerinin öncelikleri olduğunu vurgulayarak, "2018 yılında 7 olan gündüz engelsiz yaşam merkezlerini 2020 yılı itibarıyla 75 ilde 124 merkeze çıkardık. En önemli desteklerimizden biri evde bakım yardımı hizmet modelimiz. Evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısı yarım milyonu aşmış durumda ve evde bakım desteği kapsamında uygulama başladığından günümüze kadar yaklaşık 54 milyar lira ödeme yaptık." açıklamasında bulundu.

Bu yıl kamuda 104, özelde ise 278 merkezde 29 bini aşkın engelli vatandaşa hizmet vermeyi sürdürdüklerini bildiren Selçuk, engellilerin çalışma hayatına katılabilmesi için korumalı iş yerlerinde çalışan her engelli için de aylık 851 lira ücret teşviki sunmaya devam ettiklerini aktardı.

- "ENGELLİ İŞ KOÇLUĞU UYGULAMASI 81 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAK"

Engellilere yönelik hibe desteklerini sürdürdüklerini ifade eden Selçuk, "50 bin lira olan hibe desteğini 2020 yılında engellilerimiz için 65 bin liraya çıkardık. Her zaman dediğimiz gibi istihdamda engel yok. 2002 yılında kamu kurumlarında 5 bin 777 engelli memur istihdam edilirken 2020 yılı ekim ayı itibarıyla engelli personel sayımız 57 bin 809 kişiye ulaştı. Engellilerimize daha fazla istihdam sağlayabilmek için engelli iş koçluğu uygulamasını başlatmıştık. Şu anda 51 ildeki 72 birimde yürütüyoruz. İyi sonuçlar aldık bu uygulamadan. Önümüzdeki dönemde 81 ile yaygınlaştıracağız." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Selçuk, yaşlılara yönelik 6 temel politika alanını tamamladıklarını ve vizyon belgesindeki 21 hedefe yönelik 63 eylemleri olacağını anlatarak, "Yaşlılarımızı Yaşlı Destek Programı (YADES) ile evlerinde destekliyoruz. Şu ana kadar 13 büyükşehirde toplam 62 bin yaşlımıza ulaştık. Geçen sene pilot proje olarak başlattığımız Vefa Projesi de salgın sürecinde daha kapsamlı olarak uygulanarak, birçok vatandaşımıza sokağa çıkma kısıtı olduğu sürede hizmet etmemizi sağladı." diye konuştu.

Yaşlılar için kuruluş hizmetlerinin sayısının artırıldığını, Kovid-19'la mücadelede sağlıklarının korunması için çok önemli tedbirlerin alındığını belirten Selçuk, Avrupa ülkelerinde huzurevlerinde gerçekleşen vefatların yüksekliğine dikkati çekti. Selçuk, Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle vefatların yüzde 4'ünün huzurevlerinde gerçekleştiğini söyledi.

Bakan Selçuk, şehit yakınları ve gazilerle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aziz şehitlerin emanetleri ve kahraman gazilere sahip çıkmaya devam edeceklerinin altını çizen Selçuk, "2020 yılı eylül ayı itibarıyla kamuda istihdamı sağlanan 44 bini aşkın şehit yakınımız, gazimiz ve gazi yakınımız bulunmakta. Onlar için hiç tereddüt etmeden bugüne kadar ne yapmamız gerekiyorsa yerine getirdik ve yerine getirmeye de devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "BAKANLIĞIMIZIN 2021 YILI TOPLAM BÜTÇESİ 155 MİLYAR 11 MİLYON 61 BİN LİRA"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, bakanlığın 2021 yılı toplam bütçesinin 155 milyar 11 milyon 61 bin lira olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı harcamaları için 50 milyar 284 milyon 697 bin lira ödenek teklif edilmiştir. Bütçemizden Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na 96 milyar 614 milyon 380 bin lira, SGK finansman açığı için 69 milyar 563 milyon 685 bin lira, SGK işveren prim indirimi için 27 milyar 45 milyon 695 bin lira, sandıklara teşvik ödemeleri için ise 5 milyon lira, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne 8 milyar 111 milyon 984 bin lira, İSF Hazine Prim Katkısı için ise 7 milyar 537 milyon 996 bin lira, cari transferler için 522 milyon 488 bin lira, sermaye transferi için 51 milyon 500 bin lira olmak üzere toplam 104 milyar 726 milyon 364 bin lira kaynak aktarılması öngörülmektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı'nın gider bütçesi 33 milyon 238 bin lira, gelir bütçesi 77 milyon 915 bin liradır."

2021 yılında 737 milyon 152 bin liralık yatırım bütçesiyle 115 adet inşaat ve 49 adet araştırma projesi yürütüleceğini bildiren Selçuk, böylece vatandaşlar için hizmetleri daha da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bakanlığın sosyal güvenlikten İşsizlik Sigortası Fonu'nun yönetimine, sosyal yardımlara, sosyal hizmetlere kadar uzanan çok geniş bir görev alanı olduğuna işaret eden Selçuk, "Kapsamı bu kadar geniş, nitelik ve nicelik açısından da çeşitli hizmetlerin sunulduğu bir Bakanlıkta Sayıştay tarafından tespit edilen bir usulsüz ödeme, haksız kazanç sağlama ya da kamuyu zarara uğratma söz konusu olmamıştır. Yani bütçe haklarına dayalı olarak Meclisimizin bize vermiş olduğu yetkiyi usul, esas ve amacına uygun olarak kullandığımızı sizin adınıza Sayıştay tespit etmiş ve rapora bağlamış bulunmaktadır." dedi.

Sayıştay raporunda kamu idaresi hesaplarının zamanında ve muhasebe mevzuatına uygun düzenlenerek verildiği tespitinin de yapıldığına dikkati çeken Selçuk, bunun da Sayıştay denetimi ve Meclisin bütçe hakkına ne kadar titizlikle riayet edildiğinin açık bir kanıtı olduğunu vurguladı.

- "BAKANLIĞIMIZ KURUMSALLAŞMASINI TAMAMLADI"

Selçuk, Bakanlığın iki bakanlığın birleştirilmesiyle kurulduğunu anımsatarak, "Bu yıl düzenlenen Sayıştay raporunda yine memnuniyetle müşahede etmekteyiz ki Bakanlığımız 2019 yılında hesap, kayıt, işlev ve örgütlenme açısından kurumsallaşmasını tamamlamıştır. Nitekim 2018 yılı raporlarında bu anlamdaki devir işlemlerine dair yapılan dört tespit 2019 yılına ait yani elimizde bulunan, görüşülmekte olan raporda 'tam olarak yerine getirilmiştir' denilmektedir." ifadesini kullandı.

Mali büyüklüğün hacmi, iş ve işlemlerin çeşitliliğine rağmen Sayıştayın sisteme ilişkin dış denetiminde ortaya çıkan tespitlerin gereğini zamanını geçirmeden yerine getirmeye dikkat ettiklerini vurgulayan Selçuk, bu anlamda 2017'de 111 adet, 2018'de 58 adet Sayıştay bulgusu varken 2019'da Sayıştay bulgularını 44'e indirdiklerini anlattı. Selçuk, bu 44 bulgunun gereğini de en kısa zamanda yerine getireceklerini söyledi.

Küresel olarak tüm insanlığı etkileyen Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin birlik beraberlik içinde aşılacağına inandığını dile getiren Selçuk, başta sağlık çalışanları olmak üzere, sosyal hizmetler ve Sosyal Koruma Kalkanı altındaki tüm programları yürütmek için çok titiz bir şekilde çalışan Bakanlık personeline teşekkürlerin iletti.

Selçuk, Bakanlığın "Mutlu ve üretken birey, uyumlu ve huzurlu aile, müreffeh toplum" vizyonu ve "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesi doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedeflerine ulaşmak için daha üstün gayretle çalışmaya devam edeceğini kaydetti.