25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bal gibi tatlı tuzağa dikkat

Son dönemde bolca tüketilen organik ürünler arasında bulunan bal, Türkiye’de sahtekarlığı en fazla yapılan gıda ürünlerinin başında geliyor.

ERDİNÇ AKKOYUNLU25 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bal gibi tatlı tuzağa dikkat

Bazı  alanlarda elde edilen balları üreten kooperatifler tarafından kilosu 1.000 ile 1.500 TL arasında satılırken, bu balları taklit eden şeker ve glikoz şurubundan yapılan sahte ballar da internet siteleri ya da Anadolu’daki yol kenarlarında kilosu 500-750 TL’ye alıcı buluyor. Normal bal görünümü adı altında sahte ballar ise piyasa fiyatının çok altına pazarlarda ve yol kenarlarında açık olarak satılıyor.

PAZAR 500 MİLYON $ 

Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, yol kenarlarında organik adı altında satılan ve kilogramına bin 500 TL’ye kadar fiyat biçilen organik adı altında satılan ballar konusunda uyardı. “Türkiye’de toplam bal ve arı ürünleri pazarı yaklaşık 500 milyon dolarlık bir hacme sahip. Ambalajlı bal pazarı ise bunun 200 milyon dolarını oluşturuyor” diyen Altıparmak, bazı uzmanlara göre Türkiye’de satılan toplam balların yüzde 25-30’unu oluşturan sahte bal konusunda ellerinde net bir rakam olmadığını belirtti. Altıparmak “Açıkta satılan balların tümü sahte demek mümkün değil ama taklit balın yayılma noktaları turizm  bölgeleri, toplu tüketim yerleri, karayolları üzerinde denetimden uzak satış yerleri ve pazar yerleri” dedi. 

92 TESTTEN GEÇMELİ 

Bir balın laboratuarda 92 testten geçmeden ambalaja konulmaması gerektiğini ifade eden ltıparmak, glikoz ve şekerli sudan oluşan sahte balın insan sağlığına tehdit oluşturduğunu belirterek “Balın temel bileşimi karbonhidrattır. Bunun yanı sıra, organik asitler, amino asitler, proteinler, mineraller, vitaminler, enzimler ve fenolik bileşenler mevcuttur.  Şekerli su ya da glikoz şurubundan hazırlanan sahte ballarda bu önemli bileşenler yer almıyor. Balın doğal ve sağlıklı olduğunu anlamanın tek yolu balı analiz etmekten geçiyor” dedi.

KOVAN BAŞI 17 KG ÜRETİM YETMİYOR

Türkiye’deki kovan ve arı varlığının yüksek olmasına karşın bal verimliliğinin düşük seyrettiğini de belirten Altıparmak “Türkiye kovan ve arıcı sayısına rağmen kovan başı verimlilikte ortalama 17 kg ile sonlarda yer alıyor. Kanada 64 kg, Avustralya 55kg, Arjantin ve Macaristan 40 kg, Çin 33 kg ve Meksika 27 kg ile verimlilikte ilk sıraları paylaşıyor” dedi.