24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Bankacılık sektörünü Fed şekillendirecek

2014'TE DÜNYADA BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ FED'İN ŞEKİLLENDİRECEĞİNİ SÖYLEYEN İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ BALİ,'TÜRKİYE'DE İSE OTORİTELERİN ALDIĞI TEDBİRLER RİSKLERİ AZALTACAKTIR' DEDİ.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bankacılık sektörünü Fed şekillendirecek

Gelecek yıl tüm dünyada bankacılık sektörünü aBD Merkez Bankası Fed’in alacağı kararların şekillendireceğini belirten İş Bankası Genel Müdürü adnan Bali “Türkiye ekonomisinde 2012 yılında gerçekleşen yumuşak inişin ardından 2013 yılı ile birlikte gözlenmeye başlanan aktivite artışı bankacılık sektöründe büyümeyi olumlu yönde etkiledi, yurt içi tüketim harcamalarında kaydedilen iyileşme ise bankacılık sektöründe kredi hacmi artışını hızlandırdı. aVrUPa HÂLÂ ZOrda aBD’de Fed’in atacağı adımlar, faiz oranlarının seyri ve düzenlemeler bankacılık sektörü üzerinde etkili olacak. ekonomik toparlanması aBD’ye kıyasla zayıf olan ve bölgeyi oluşturan ülkelerin ekonomik performansları belirgin bir şekilde ayrışan euro alanı’nda ise bankacılık sektörünün 2014 yılında da istenilen performansı gösteremeyebileceğini düşünüyorum” dedi. risk aZaLtan POLitikaLar Önümüzdeki dönemde, ortak bankacılık birliği paralelinde bölgede karar alma mekanizmasını hızlandıracak, alınan kararlarının etkinliğini artıracak ve böylece kredi mekanizmasının yeniden sağlıklı çalışmasına katkıda bulunacak reformların gündeme gelebileceğini kaydeden adnan Bali, şunları söyledi: “Gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sektörleri ise 2014 yılı boyunca aBD Merkez Bankası’nın atacağı adımlar çerçevesinde sermaye hareketlerindeki dalgalanmalardan etkilenecektir.” Türkiye’de ise yüksek cari açık ve bu çerçevede yüksek finansman ihtiyacının 2014’te en önemli risk faktörü olarak öne çıktığını belirten Bali “Bu durum Türkiye’yi sermaye akımlarındaki dalgalanmalara karşı kırılgan hale getiriyor. ancak, otoritelerin söz konusu risklerin farkında olduğu ve bu riskleri azaltacak politikalara ağırlık verdiğini görüyoruz. nitekim 2014-2016 dönemine ilişkin açıklanan Orta Vadeli Program’ın ana çerçevesi, cari açığın makul seviyelere düşürülmesi ve yurt içi tasarrufların artırılması ekseninde oluşturuldu. cari açıktaki kırılganlığın azaltılması amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin yanında tasarruf oranlarının artırılması ve özellikle tüketici kredilerinde büyümenin kontrol altına alınması gibi makro ihtiyati tedbirlerin de bankacılık sektörünün performansını etkilemesini bekliyorum” dedi.

TÜRKİYE 2014 YILINDA YÜZDE 4.2 BÜYÜR

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali “TCMB’nin para politikasındaki sıkı duruşunu, küresel piyasalardaki dalgalanmaların devam edeceği öngörüsüyle 2014 yılı boyunca da sürdüreceğini düşünüyorum. Ayrıca, tüketici kredilerine yönelik getirilen yeni düzenlemeler de yurt içi tüketim harcamalarındaki artışı sınırlandıracaktır. Bu nedenle de 2014 yılında büyümenin yüzde 4.2 düzeylerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

İNGİLTERE VE KOSOVA'DA İKİNCİ ŞUBELERİ AÇACAĞIZ

Adnan Bali “İş Bankası olarak 2014 yılında kredi ve mevduat piyasa payımızı sektördeki lider konumumuzu sürdürecek şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Sektör genelinde ise kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığında, mevduat büyümesinin de yüzde 10-15 aralığında seyretmesini bekliyoruz” dedi. “Türkiye ekonomisine desteğimiz ve sağlıklı büyümemizi sürdürürken yakın coğrafyaya yaptığımız yatırımlarla da öncelikle bölgesel ardından global bir banka olma stratejimize uygun bir biçimde gücümüzü ülke sınırlarının dışına taşıyoruz” diyen Bali “Hâlihazırda KKTC’de 15, Bahreyn, Gürcistan, Kosova, İngiltere ve Irak’ta 1’er olmak üzere toplam 20 yurt dışı şubemiz, Çin ve Mısır’da birer temsilciliğimiz bulunuyor. Ayrıca İşbank Rusya ve İşbank AG aracılığıyla da 6 ülkede 29 şube ile bankacılık hizmeti veriyoruz. Tiflis/Gürcistan ve Bağdat/Irak şubelerimizi açma çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. İngiltere ve Kosova’da ikinci şubelerimizi açmak üzere gerekli onayları aldık” diye konuştu. Bali, 2014’te konjonktüre bağlı olarak 60-70 şube açılışı planladıklarını söyledi.