15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Batı Karadeniz’deki sondaj öne alındı, bu kez umut var

TPAO ve Shell’in ortaklaşa Batı Karadeniz açıklarında yapacağı sondaj bu ay başlıyor. Projenin tanıtım toplantısına katılan Enerji Bakanı Yıldız umutlu olduklarını belirterek “Orada petrol varsa, biz onu bulacağız” diye konuştu.

Birol Keleş7 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Batı Karadeniz’deki sondaj öne alındı, bu kez umut var

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)ve Shell, öngörülen tarihten bir yıl önce alınan kararla Batı Karadeniz’deki sondaj çalışmalarına bu ay başlıyor. STAR’ın ilk olarak okuyucularına duyurduğu TPAO ve Shell’in ocak ayında ortak olarak yapacağı sondaj, Batı Karadeniz’de kıyıdan yaklaşık 100 km uzakta ve 2 bin metre deniz suyu derinliğinde yapılacağı belirtilirken, sondajı yapacak olan gemiler dün İstanbul Boğazı’ndan geçti.

İstanbul’da yapılan TPAO ve Shell Batı Karadeniz Sondajı Tanıtım Programı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Orada petrol varsa biz onu bulacağız” diye konuştu. Yıldız, Türkiye’nin yerli enerji kaynaklarını artırma hedefi doğrultusunda TPAO ve Shell’in yaklaşık 300 milyon dolar yatırımla Batı Karadeniz’de çıkarılabilir petrol ve gaz kaynaklarını araştırmak için sondaj çalışmalarına bu ay başlayacağını, çalışmaların olumlu sonuçlanmasından umutlu olduğunu söyledi. Bakan Yıldız “2014’te 28 yerli, 17 yabancı olmak üzere 45 petrol şirketi 226 sondaj yaptı. 90 arama-tespit, 98 üretim olmak üzere toplam 188 kuyu açıldı. Bunlarda isabet oranımız yüzde 33 oldu. 60 adet petrol, iki adet de gazla beraber petrol karşımıza çıktı. Bu, 1.9 milyar dolar daha az petrol-doğalgaz ithalatına yol açtı” diye konuştu. MTA’nın ihale ettiği ve Tuzla’da tamamı yerli olarak inşa edilecek sismik arama gemisinin de mart ayında denize ineceğini belirten Yıldız, Türkiye’nin ikinci büyük sismik gemisi olacak geminin Eylül-Ekim’de ise tamamen denize açılacağını söyledi. Yıldız “Bundan sonraki hedefimiz ise sondaj platformunu Türkiye’de yapmak olacak. Tuzla’da 1 milyar dolar civarı rakamla sondaj platformu gerçekleştirmek istiyoruz. Hemen hemen yüzde 100’ü Türk olacak” diye konuştu. Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise “ Araştırma ve geliştirmeye dayalı yüksek teknolojimiz ile Shell’in küresel uzmanlığını Türkiye’ye getiriyoruz. Bu kuyu ile Batı Karadeniz’de hidrokarbon kaynaklarının olup olmadığı konusunda önemli bilgilere ulaşacağız” dedi.

YILDIZ: KÖMÜR YERİNE TAŞ HABERİ YALAN

Bakan Yıldız, Soma’da devlete kömür diye taş satıldığı yönündeki iddialara da cevap verdi. Geçtiğimiz günlerde bir gazete de çıkan ‘Soma A.Ş, devlete kömür yerine taş sattı ‘ başlıklı haberin kendisine hatırlatılması üzerine Yıldız “Herkes taş olduğunu görmüyor, bir tane haberi yapan gazete görüyor. Böyle bir şey olmaz. Ama siz aslını astarını bilmeden böyle bir haber yapıp ‘bunu toparlaması gerekenler toparlasın’ derseniz bu habercilik anlayışına da aykırıdır”diye konuştu. Yıldız “O haber, hem haber yapanların, hem de yaptıranlar açısından mahcup olacakları bir şekilde sonuçlanacaktır. Böyle bir şey olmaz. Konunun birçok teknik detayı var. Rakamların önemli bir kısmı yanlış, ‘8 bin ton civarında kömür taş olarak dışarı atılmıştır’ deniyor. Hayır, her kalorifik değerin karşılık geldiği rakamlar ayrı ve kullanılacakları yerler ayrı”diye konuştu.