19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dolar, BDDK hamlesi ile geriledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal özkaynaklara oranı yüzde 1'den yüzde 10'a çıkardı.Dolar/TL, BDDK'nın yurt dışı ile swap işlemlerinde normalleşmeye gitmesinin etkisiyle yeni güne düşüşle başlamasının ardından 7,5112 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL, saat 10.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1,3 altında 7,5230 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 1,2 azalışla 8,8050'den, sterlin/TL yüzde 0,8 değer kaybıyla 9,6370'ten satılıyor.

AA25 Eylül 2020 Cuma 09:22 - Güncelleme:
Dolar, BDDK hamlesi ile geriledi

BDDK'dan yapılan duyuruda, 12 Nisan'da bankaların, yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin işlem tutarları toplamının en son hesapladıkları yasal özkaynaklarına oranının yüzde 1 olarak belirlendiği anımsatıldı.

Vadede TL satım yönünde gerçekleştirilen para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin her bir takvim günü için sağlanması gereken ve söz konusu işlem tutarlarının bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranının vadesine 7 gün kalan işlemlerde yüzde 1 düzeyinde belirlendiği aktarılan duyuruda, bu oranın vadesine 30 gün kalan işlemlerde yüzde 2, vadesine 1 yıl kalanlarda ise yüzde 10 olduğu hatırlatıldı.

Duyuruda, "Söz konusu oranların günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı, opsiyon işlemlerinin hesaplamada delta eşdeğeri ile dikkate alınacağı, valör tarihi işlem tarihinden sonra olan (ileri valörlü) türev işlemlerin, hesaplamada valör tarihi itibarıyla dikkate alınacağı, mevcut aşımlar giderilinceye kadar aşım bulunan vade aralığında işlem yapılmayacağı ve her ne sebeple olursa olsun söz konusu işlemlerin anlaşılan vadeden önce bozulmak istenilmesi veya vadesinin uzatılmasının istenilmesi durumunda kurumun yazılı onayının alınması yönünde karar alındığı hususu kamuoyuyla paylaşılmıştı." ifadelerine yer verildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin arttığı dönemde alınan bu kararların normalleşme adımları çerçevesinde tekrar değerlendirildiği vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararıyla bankaların konsolidasyona tabi yurt dışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurt dışı yerleşiklerle yapılan vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin olarak, söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklara oranı şeklinde belirlenmiş yüzde 1 olan sınırlamanın yüzde 10 olarak; vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin, her bir takvim günü için sağlanması gereken ve söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarına oranı olarak belirlenmiş sınırlamanın vadesine 7 gün kalan işlemler için yüzde 1 yerine yüzde 2, vadesine 30 gün kalan işlemler için yüzde 2 yerine yüzde 5, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 10 yerine yüzde 20 olarak yeniden belirlenmesine karar verilmiştir. Bu hesaplamada valör tarihi işlem tarihinden sonra olan (ileri valörlü) türev işlemlerin, hesaplamada valör tarihi itibarıyla dikkate alınmasına, 12 Nisan tarihli ve 8989 sayılı kararında yer verilen diğer hususların aynen uygulanmaya devam edilmesine karar verilmiştir."

DOLAR/TL, 7,52 SEVİYESİNDEN İŞLEM GÖRÜYOR

Dün, 7,7183 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentilerinin aksine politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25'e çıkarmasının ardından sert düştü. Kararın ardından 7,5566 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla yükselerek günü önceki kapanışa göre yüzde 1,03 değer kaybıyla 7,6248'den tamamladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile bankaların, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal özkaynaklara oranını yüzde 1'den yüzde 10'a çıkardı.

Dolar/TL, BDDK'nın yurt dışı ile swap işlemlerinde normalleşmeye gitmesinin etkisiyle yeni güne düşüşle başlamasının ardından 7,5112 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL, saat 10.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1,3 altında 7,5230 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 1,2 azalışla 8,8050'den, sterlin/TL yüzde 0,8 değer kaybıyla 9,6370'ten satılıyor.

Dolar endeksi yatay bir seyirle 94,3 seviyesinde dengelendi. Avro/dolar paritesi ise dün 1,1627 ile 2 ayın en düşük seviyesini görmesi sonrası 1,1670 seviyesinde dengelendi.

Analistler, hem TCMB'nin hem de BDDK'nın kararları sonrası Türk lirasının dolar karşısında en çok değer kazanan gelişmekte olan para birimi olduğuna dikkati çekti. Türk lirası dolar karşısında yüzde 1,3, Güney Afrika randı yüzde 0,7, Rus rublesi dolar karşısında yüzde 0,4, Endonezya rupisi yüzde 0,3 değer kazanıyor.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ve ABD Merkez Bankası üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirten analistler, Kovid-19 aşısına ilişkin haber akışının da gündemin odağındaki yerini koruduğunu bildirdi.