18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

BES'e otomatik dönüş

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde otomatik katılım yönetmeliği değişti. Buna göre, cayma hakkını kullananlar için daha önce 2 yıl olan zorunlu geri dönüş süresi 3 yıla uzatıldı. Bakanlık bunu 5 yıla çıkarabilecek.

28 Aralık 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
BES'e otomatik dönüş

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanan düzenlemeye göre cayma ve ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dahil edilecekler. Daha önce 2 yıl içinde geri dönüş zorunluydu. Yeni düzenlemeyle bu süre 1 yıl uzatılmış oldu. Öte yandan BES'e geri dönüş imkanı tek seferle sınırlandırıldı.

1000 TL ALMA HAKKI SAKLI

Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek. BES'e geri dönme hakkını kullanan bireyler ise bin liralık başlangıç devlet katkısından faydalanabilecekler. Yönetmeliğin 8. maddesine eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak. İlgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek.

Fon büyüklüğü 92 milyara çıktı

Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Güngör, "BES ve otomatik katılımdaki toplam fon büyüklüğü aralık ayı itibarıyla 92 milyar liraya ulaştı, sistemdeki kişi sayısı ise 12 milyonu buldu. 1 Ocak itibarıyla otomatik katılıma 5-9 çalışanı bulunan şirketler de dahil olacak. Böylece 2 milyon kişi daha sisteme girecek. Bu son etapla bireysel emeklilik sistemlerindeki kişi sayısı -14 milyona ulaşacak” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomiye ciddi katkı sağlar

Türkiye'de de bireysel emeklilik sistemine ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Güngör, "1 Ocak 2017'de sistem 1000 ve üzerinde çalışanı olan büyük firmaların sisteme girmesiyle başladı. Zamanla kademeli olarak sisteme daha küçük boyutta firmalar giriş yaptı. Zaman geçtikçe sistemde devam eden çalışan sayısının görece daha iyi olduğunu görüyoruz. Çıkışlar azalıyor. Demek ki zaman geçtikçe insanımız sisteme daha sıcak bakıyor." ifadelerini kullandı. Güngör, sistemin sağladığı ikinci emeklilik fırsatıyla bireylerin yaşam seviyelerine ve oluşturduğu fon büyüklüğüyle sermaye piyasalarının derinleşmesine katkı sunduğunu aktardı.

Geç kalan firmalara bir nevi 'af'  

1 Temmuz 2018'de 10 ila 49 çalışanı olan özel sektör otomatik katılımla BES'e dahil oldu. Burada firmaların yüzde 73'ü dahil olurken, yüzde 27'si sisteme girmedi. Bunlara da aslında bir anlamda 'af' getirildi. Bu yönetmelik yayımlandıktan sonra 2 ay içerisinde bu firmalar sisteme girerlerse yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaklar. Bu sisteme dahil olmakta geç kalan şirketler için iyi bir haber. Bu düzenlemede, muğlak olan alanlar düzeltildi, yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere şans verilmiş oldu.

1.8 MİLYON KİŞİ GİRECEK

BES'e 18 yaşını dolduranlar girebiliyor. Otomatik katılım da çalışanlara yönelik. 18 yaşın altındaki SGK'lıların da sisteme girmeleri bu düzenlemeyle netleştirildi. 1 Ocak 2019'da 5-10 çalışanı olan özel sektör sisteme dahil edilecek.  Bu kademede, 250 bine yakın firma ve 1 milyon 850 bin çalışan bulunuyor. Bu kısmı da sisteme dahil etmek için emeklilik şirketleri şu anda sahada yoğun şekilde çalışıyor.