25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Boeing Türkiye’yi tedarik üssü yapıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, New York’ta Boeing yetkilileri ile görüştü. New York’ta Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) açılışının ardından basın mensupları ile bir araya gelerek soruları yanıtlayan Zeybekci, Boeing’in Türkiye’den yaptığı 150 milyon dolarlık alımı kısa sürede 500 milyon dolara çıkarmayı görüştüklerini söyledi.

25 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Boeing Türkiye’yi tedarik üssü yapıyor

Zeybekci “Boeing’den tüketici olarak sadece uçak almak değil, eğitim alanında, bakım teknolojileri alanında, bazı parçaların yapılması anlamında, koltuk, gövde gibi iç donatıları anlamında her şeyine talibiz. Onlara dedik ki bize net olarak, somut, önümüzdeki 2-3 yılla ilgili bir yol haritası oluşturalım. Bizim, sadece Boeing uçak serilerini yapan değil, tedarik zincirinin ayrılmaz parçası haline gelebilecek Türk şirketleri üretmemiz lazım. Bu konuda onlarla uzlaştık” dedi. 

Zeybekci “Bu konudaki şu andaki hedef de 150-160 milyon dolar civarında Boeing’e yapılan ihracatı, Boeing’in Türkiye’den satın almalarını çok kısa sürede 500 milyona doğru çıkarmamız. Alıcı olarak ilk 10’lar seviyelerindeyiz. Bunu çok iyi kullanmamız lazım. Onlarla oturduk, bir sonraki adım olarak derhal Türkiye’de somut şeyler istiyoruz dedik” diye konuştu. 

YURT DIŞINDAKİ PROJELERE KREDİ 

İhracatçıların, sağlanan teşvik ve desteklerin tamamını bilmediğini, verilen destekler konusunda eldeki mevcudun tüketilemediğini anlatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, bu nedenle firmalara artık ziyaretler gerçekleştirdiklerinden bahsetti. Zeybekci “Eximbank ile ilgili elimizdeki tüm ürünler ve ihracatçıya sağladığımız imkanlarla ilgili sıkıntımız yok. Hatta bunu daha da genişletiyoruz. Ne yapıyoruz? Müteahhitlere, ‘Yurt dışında bir proje aldığınız zaman bu proje için Türkiye’den ithal ettiğin her ürüne 1 yıl vadeli sıfır faizli kredi veriyoruz’ diyoruz” şeklinde konuştu.