8 Temmuz 2025 Salı / 13 Muharrem 1447

Boğaz’da ikinci serbest geçiş bu yıl başlıyor

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de gişeler kalkıyor. Bakan Arslan “Köprü güçlendirilecek. Bu çalışma sırasında, serbest geçiş sistemini de yıl içinde hayata geçireceğiz” dedi.

26 Ocak 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Boğaz’da ikinci serbest geçiş bu yıl başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de gişelerin kalkacağını söyledi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Arslan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arslan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki gişelerin kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulması üzerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden örnek vererek, serbest geçiş sisteminin getirilmesinden sonra akışın arttığını ve insanların hayatlarının kolaylaştığını kaydetti. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de benzer uygulamayı hayata geçireceklerini belirten Arslan “Bu sene içerisinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yenilemeyi yapacağız. Yenilemeden kaynaklı trafiği kısıtlayacağız. Dolayısıyla serbest geçiş sistemi için 2-3 ay insanları mağdur edip, dönüp sonra takviye için de 2-3 ay mağdur etmek yerine bu iki çalışmayı birleştiriyoruz. Aynı anda yapacağız. Takviye etme, güçlendirme işlemi ile birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki serbest geçiş sistemini de bu sene içerisinde hayata geçireceğiz” dedi.      

YAZIN ÇALIŞMA VAR

Arslan, söz konusu çalışmanın zamanlamasının sorulması üzerine “Özellikle okulların tatil olduğu, İstanbul’daki insanların tatil için şehir dışına çıktığı bir dönemde” dedi. Arslan, çalışmanın yaklaşık 3 ay süreceğini belirterek “Çok kısa sürede yapıp, yenileyeceğiz” diye konuştu. Arslan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün geçiş ücretlerinin artırılmasına yönelik eleştirilere “Bu köprülerimiz yaşlandı. Ciddi iyileştirmeler yapıyoruz. Bunun maliyeti var. Ayrıca 3-4 yıl zam yapmadık. Bu masrafları yapınca da mecburen onların fiyatlarını artırmak durumunda kaldık. Ayrıca başka ülkelerdeki otoyol ve köprü fiyatlarıyla kıyasladığımız zaman ücretler çok yüksek değil” dedi. Arslan, Osman Gazi Köprüsü’nün geçiş ücretlerinde yapılan indirimin araç trafiğine olumlu yansıdığını belirterek, “Yaklaşık yüzde 30 bir artış oldu” dedi.

Kanal İstanbul’un hafriyatı ile yapay adalar yapılacak

Arslan “Kanal İstanbul Projesi’nde şehircilik anlamında özellikle orman, sulak alanlar, tarım alanları ve etkileşen alanları da dikkate alarak 5 güzergahla ilgili çalışmayı son aşamaya getirdik” dedi. Arslan, kanaldan 2.7 milyar metreküp malzeme çıkacağını ve bunun değerlendirileceğini söyledi. Arslan, çıkacak malzemeyle 3. havalimanında olduğu gibi kömür ocaklarındaki çukurları dolduracaklarını, limanlarda kullanacaklarını, bataklıkları tekrardan yeşillendireceklerini, yapay adalar oluşturacaklarını bildirdi.

Çanakkale Köprüsü’nde 24 şirket yarışacak

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesinde bugün tekliflerin alınacağını söyledi. Arslan, ihale için 24 firmanın şartname aldığını belirterek “11 yabancı şirket var. Çinliler, Japonlar, Koreliler, İtalyanlar var ve ülkemizin bu alanda gerek ülkemizde gerek yurt dışında iş yapmış çok büyük firmaları var. Çok net olmamakla birlikte piyasada konuşulan, şartname satın alanların öngörüleriyle hareket edersek 4-5 grubun teklif vereceğini düşünüyoruz” dedi. Arslan ihale sonucunu bugün öğleden sonra kamuoyuyla paylaşabileceklerini de söyledi.