13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Bu derneğe üye olabilmek AB’ye girmekten daha zor

İş ahlakı ve girişimcilik üzerine çalışmalar yapan iş örgütü İGİAD’ın üyeliği AB müzakerelerini aratmıyor. Üyelik için 5 yıllık ticari sicil kaydı, sosyal çevrede itibar ve 2 referans isteniyor.

Kaan Zenginli19 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bu derneğe üye olabilmek AB’ye girmekten daha zor

Bugün Türkiye’de 90 binden fazla Sivil Toplum Kuruluşu (STK) faaliyet gösteriyor. Bunların 5 bin kadarı vakıf, kalanı ise dernek statüsünde yer alıyor. 2003 yılında, iş dünyasında girişimciliğin ve ahlaki ticaretin yaygınlaştırılması adına çalışmalar yürütmek amacıyla kurulan İktisadi  Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ise bu STK’lardan yalnızca biri. İGİAD’ı diğer sivil toplum kuruluşlarından ayıran en büyük özelliği ise üye seçerken çok ciddi prosedürler uygulaması. Yalnızca  ticaret yapmanın yetmediği İGİAD üyeliği için birçok şartın yerine getirilmesi gerekiyor. Mesela üye adayının ticari sicilinin temiz olması şart yada sosyal çevresinde itibarlı bir insan olması gerekiyor. ‘Üye alırken çeşitli kriterlerimiz var’ diyen  İGİAD Başkanı Şükrü Alkan üyelik hakkında şöyle konuştu: “Herkesi İGİAD üyeliğine almıyoruz.  Örneğin üye alırken, kişinin geçmiş ticari siciline bakıyoruz. Son 5 yılda çekinin, senedini yazılmaması gerekiyor. Ahlaki değerlere riayet edip etmediği önemli. Çevresiyle ilişkilerinde dürüstlüğü-ne, itibari değerlerine bakıyoruz. Bu anlamda bilgiler topluyoruz. Etrafta dürüstlüğü ile sevilen  sayılan biri olması gerekiyor. Ayrıca 2 İGİAD üyesi referans istiyoruz. Bu şekilde süreç başlıyor.”

Ahlaki değerler büyüme için önemli

Türkiye, son yıllarda hem siyasi hem de  ekonomik anlamda ciddi bir ivme kazandığını söyleyen Alkan, hükümetin ekonomik tabanlı bir 2023 vizyonu çizdiğini ve bunu desteklediklerini söyledi. Ekonomik kalkınmanın temelinde ah- laki değerlerin olması gerektiğini söyleyen Alkan “Türkiye’de ekonomik anlamda bir büyüme var. Ancak mal satılıyor, tahsilat problemleri var. Ve bu çok ciddi bir sorun. Bunun bir disipline edilmesi gerekiyor. Piyasalardaki bu sıkıntı özel  sektörü çok ciddi yaralıyor. Öncelikle çeklerin disipline edilmesi gerekiyor” dedi. Türkiye’deki  ekonomik gelişmeler hakkında da görüşlerini  bildiren Alkan “Türkiye’deki gelecek kurgusu  yapılırken karamsar bir tablo çiziliyor sürekli. 2008 yılından bu yana hep daha kötüye gideceği iddiaları vardı ancak 2012’ye geldik ve beklenen daralma yaşanmadı. 2012’nin ilk yarısında Türkiye genelinde ufak olsa da bir daralma yaşandı. Türkiye’nin sürpriz yapıp yüzde 4’ten daha fazla büyüyeceğine inanıyorum” diye konuştu.  

İş ahlakına en fazla riayet etmeyen sektör finans

İGİAD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ahlaki değerlere en fazla riayet eden sektör ihracatçılar.  Ahlaklı ticaretin son 10 yılda çok büyük önem kazandığını belirten Başkan Alkan “2000’li yılların başında Türkiye’de inanılmaz bir kaos ortamı vardı. Ahlaksızlık diz boyu, banka hortumlamaları ve yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyordu. O günden bu güne çok şey değişti Türkiye’de. Bankalar ile ilgili düzenlemelerin yapılması, Türkiye’nin tek elden yönetiliyor olması gibi birçok etken bizi o karanlık dönemlerden kurtardı. Bunun meyvelerini yiyoruz. Biz yaptığımız araştırma ve anketlerde iş ahlakına riayet eden sektörler hangileridir diye baktığımızda, birinci sırada ihracat yapan firmaların ahlaki değerlere riayet ettiği sonucuna ulaşıyoruz. Çünkü yurt dışındaki firmalar bir takım yaptırımlar istiyor ve sözleşmelerine bir takım şartlar koyuyor. Ancak iş ahlakına en fazla riayet etmeyen sektörün finans sektörü olduğunu görüyoruz.”