Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, cezaevlerinde kurduğu iş yurtlarıyla 180’den fazla iş kolunda eğitim verirken, cezaevlerinde işi öğrenen mahkumlar serbest kaldıklarında artık işinin patronu oluyor. Cezaevlerinde üretilen ürünler de Adalet Bakanlığı’nın Kızılay Ek Binası’nda halka açık satış mağazası ile Ankara İstanbul Yolu’ndaki satış mağazasında tüketiciyle buluşuyor.
Marangoz, mobilyacı oldular
Marangozluktan aşçılığa kadar eğitim alarak kendi işinin patronu olanlardan bazılarının hikayesi de şöyle: C.D. işlediği suçtan dolayı 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Ceza infaz kurumunda kaldığı süre içinde arıcılı mobilya alanlarında eğitim aldı. Tahliye olduktan sonra kendi marangoz atölyesini kurdu. F.A. işlediği suçtan dolayı 25 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Cezaevinde grafik, tasarım ve reklamcılık, İngilizce, daktilo, resim kurslarına katıldı. Tahliye olduktan sonra kendi ait reklam ajansı kurdu. A.Y. işlediği suçtan dolayı 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ceza infaz kurumunda kaldığı süre içinde künefe hazırlama ve ızgara pişirme yöntemleri konusunda eğitim aldı. Restoran servis elemanı kursuna katıldı, tahliye sonrasında gıda sektöründe işletme müdürlüğü yaptı, halen unlu mamüller imalatı ve satışı yapan bir firmada usta olarak çalışıyor. E.A. işlediği suçtan dolayı 15 yıl hapis cezası aldı. Açık ceza infaz kurumunda demircilik eğitimine katıldı. Demirci ustası olarak çalıştı. Tahliye sonrasında inşaat firmasında demir ustası olarak iş buldu ve halen o işte çalışıyor. A.O. işlediği suçtan dolayı 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Ceza infaz kurumunda kaldığı süre içinde mobilya alanında kurslara katıldı ve mobilya atölyesinde çalıştı. Tahliye sonrasında mobilya atölyesi açtı.
İMRALI’NIN ORGANİK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI
Öte yandan, İmralı Cezaevi’nde ise zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılıyor. Ancak 1998’den sonra adadaki iş yurdunda mahkumlar değil, işçiler çalışmaya başladı. Cezaevlerinde özel sektörle işbirliği şeklinde ortak üretim yapılan alanlar da var. Kartal H Tipi Kapalı CİK iş yurdunda deri keme üretimi, Bakırköy Kadın Kapalı CİK işyurdunda tekstil dikim işi, Midyat Kapalı CİK işyurdunda gümüş işleme işi, Nazilli Kapalı CİK işyurdunda yedek parça üretimi, Bafra T Tipi kapalı açık işyurdunda saya dikimi, Ankara Kadın Kapalı Cezaevi’nde mantı ve yaprak sarma işi, Bozkurt Kadın Açık Cezaevi iş yurdunda nevresim takımı, Hatay Açık Cezaevi iş yurdunda mobilya imalatı, Maltepe Açık Cezaevi iş yurdunda yaylı yatak üretimi, çamaşırhane işletmeciliği yapılıyor.