18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Doğal gazda krizi tetikleyecek adım! Projeden çekiliyorlar

Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş ve küresel çapta yaşanan doğal gaz ve petrol sıkıntısını tetikleyecek bir adım da Petronas'tan geldi. Malezya'nın devlete ait petrol ve gaz şirketi Petronas, gaz arama projesinden çekileceğini duyurdu. Şirketin projedeki payını kime devredeceğine ise henüz belli olmadı.

AA29 Nisan 2022 Cuma 21:19 - Güncelleme:
Doğal gazda krizi tetikleyecek adım! Projeden çekiliyorlar

Malezya'nın devlete ait petrol ve gaz şirketi Petronas, Myanmar'daki gaz projesinden çekileceğini duyurması, "Küresel çapta yaşanan enerji sıkıntısını tetikler mi?" sorusunu akıllara getirdi.

Petronas'tan yapılan açıklamada, şirketin iki yan kuruluşu vasıtasıyla yüzde 40,9'luk katılım payına sahip olduğu projeden çekildiği kaydedildi.

Açıklamada, projede Myanmar kamu şirketi Myanma Oil & Gas Enterprise'ın yüzde 20,5, Japon Nippon Oil Exploration'ın yüzde 19,3 ve Tayland firması PTTEP International şirketlerinin yüzde 19,3'lük paya sahip olduğu belirtildi.

DOĞAL GAZ PROJESİNDEKİ PAYI KİME DEVREDİLECEK?

Petronas, projedeki payını kime devredeceğine dair bilgi paylaşmadı.

Petronas, Avustralyalı Woodside, Fransız Total ve Amerikan Chevron'un ardından Myanmar'daki operasyonlarından çekilme kararı alan son enerji firması oldu.

Söz konusu şirketler, seçilmiş Aung San Suu Çii yönetimini deviren askeri yönetimin insan hakları ihlallerinden endişe duydukları gerekçesiyle ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı almıştı.

ABD BASKI UYGULUYOR

Etik kaygıların yanı sıra ABD ve diğer Batılı ülkelerin askeri yönetime uyguladığı ekonomik yaptırımlar, Myanmar'daki yatırım ve operasyon imkanlarını zorlaştırıyor.

Myanmar'daki açık deniz sahasından çıkarılan gaz, Yadana gaz sahasından boru hattıyla Tayland'a ulaştırılıyor.