Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Doğalgaz Piyasası Yasa Taslağı' tamamlanarak Başbakanlık'a gönderildi. Taslak ile Türkiye'nin en büyük şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirilmesinin önü açıldı.
İGDAŞ'ın birim hizmet ve amortisman bedeli de dolara endekslendi. Taslak bu şekilde yasalaşırsa İstanbul'da dolar yükseldikçe gaz fiyatı artacak. Tasarıda BOTAŞ'ın 2014 yılından itibaren yeni doğalgaz satış sözleşmesi yapması da yasaklanıyor.
Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Doğalgaz Piyasası Yasa Tasarı Taslağı' tamamlanarak Başbakanlık'a gönderildi. Zaman'ın ulaştığı taslağa göre sektör yeniden yapılandırılıyor. Taslakta, İstanbul'un şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirilmesindeki ‘birim hizmet ve amortisman bedeli' (gaz dağıtım şirketinin yatırım dahil kârına denk düşen tutar) ile ilgili ayrıntılar netleşti. Buna göre İGDAŞ'ı satın alacak yatırımcıya, devir sözleşmesini izleyen 10 yıl boyunca kâr güvencesi verildi.
Taslağın geçici ikinci maddesi şöyle: "İGDAŞ'ın hisselerinin özelleştirilmesine dair hisse satış sözleşmesinin imza tarihinden itibaren on yıl boyunca sistem kullanım bedeli (birim hizmet ve amortisman bedeli) 0,05555 ABD Doları/metreküp karşılığı TL, sistem kullanım bedeli (taşıma bedeli) 0,0077 ABD Doları/metreküp karşılığı TL olarak uygulanır." Halen dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedeli, EPDK tarafından TL olarak belirleniyor. Tasarı taslağına göre İGDAŞ, mülkiyet ve kâr payı haklarına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün malî haklarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kalmak kaydıyla Özelleştirme İdaresi'nce özelleştirilecek. İGDAŞ'ın özelleştirilmesinden elde edilecek gelirden öncelikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca yapılan özelleştirme giderleri düşülecek. Kalan tutardan, İGDAŞ'ın hazine garantili doğalgaz uygulama projeleri kapsamında sağladığı dış krediler ödenecek. Hazine Müsteşarlığı'na ödeme sonrasında kalan tutar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak.
Yasayla İGDAŞ ve BOTAŞ'ın karşılıklı olarak birbirlerine olan borçlarının faizine de af getiriliyor. Yeni kanuni düzenleme BOTAŞ'ı da yakından ilgilendiriyor. Taslakla BOTAŞ'ın yeni kontrat yapması engellenirken, elindeki gaz alım anlaşmalarının miktar veya kontrat devri şeklinde yapmasının önü açılıyor. Yasayla gelecek önemli etkenlerden biri de BOTAŞ'ın 2014 yılından itibaren yeni gaz satış sözleşmesi yapmasının yasaklanması. Ayrıca doğalgaza bölgesel teşvik de öngörülüyor. (Kaynak: The Lira)