12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Doğu’da kurbanlık fiyatları adüşüyor, Batı’da aynı kaldı

Kurban pazarları hareketlendi. En büyük canlı hayvan pazarlarından Şarkışla’da fiyatlar 350 liraya kadar indi ancak İstanbul’da düşüş yok.

Varol Nalbant 21 Ekim 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Doğu’da kurbanlık fiyatları adüşüyor, Batı’da aynı kaldı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık satın almak isteyen vatandaşlar, hayvan pazarlarına akın etti. Birçok pazarda fiyatlar geçen yıla göre değişmezken, kurbanlıkların yoğun olduğu illerde fiyatlar düşüşe geçti. Fiyatların aynı kaldığı İstanbul’un Avrupa yakasında ise geçen yıla göre hayvan azlığı dikkat çekerken, satıcılar da ellerinde son güne kurban kalmayacağını belirtiyor. Bayrampaşa’daki kurbanlık pazarında çadır kuran Keşanlı Üzeyir Ertaş “Bu yıl 55 koç getirdim. Fiyatları 500-bin 200 TL arasında değişiyor. Bu yıl fiyatlar geçen yıla göre aynı. Üreticiler sıkıntıya düştü” dedi. Satıcılardan Sedat Avcı ise “Son günde düşüş bekleyenler ummadığı fiyatlarla hayvan alabilir” uyarısında bulundu. Mehmet Mazık ise “Avrupa yakasında hayvan sayısı az olduğu için satışlar çok daha önce sonlanacak” dedi.

Doğu’da hayvanlar elde kaldı

Avrupa yakasında hayvan azlığı yaşanırken, bolluk yaşanan Türkiye’nin en büyük canlı hayvan pazarlarından biri olan Sivas Şarkışla’da küçükbaş hayvanlar 350-400 liraya kadar düştü. Pazarda fiyatların düşük olduğunu belirten besiciler, buna rağmen satmak üzere  getirdikleri hayvanların ellerinde kalmasından dert yanıyor. Satıcılardan Kemal Tulumcu hayvanların ellerinde kaldığını belirterek “Geçen yıl 4 bin 500 liraya satılan hayvan, bu yıl bin 500 liraya satılamıyor. Suriye ile sorunlar olduğu halde, buradan ithal hayvan giriyor” dedi.

Prof. Yaman: Kartla kurban alınabilir ama faize dikkat!

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, kurban bedelinin kredi kartıyla ödenmesinde bir sakınca olmadığını söyledi ancak faiz konusunda uyardı. Kurbanlığın peşin olarak satın alınabileceği gibi vadeli veya taksitle de alınabileceğine işaret eden Yaman, şunları kaydetti: “Kurbanlığın bedelinin kredi kartıyla ödenmesinde bir sakınca yoktur. Ancak kredi kartı borcunu zamanında ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Bunun yanında kredi kartıyla taksitle kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave bir ücret ödenmesi söz konusu olacaksa bu ilave ödeme faiz sayılacağından bundan uzak durmaya da özen gösterilmelidir. Bu durum, bankadan kredi alarak kurban kesmede de geçerlidir. Maddi durumu iyi olmayan kişiler zaten kurban kesmekle yükümlü olmadıkları için kurban kesebilmek adına dinen haram sayılan faizli işlemler yaparak günaha girmemelidir.”