Çözüm süreci büyük cesaret verdi
DOĞU Anadolu’nun en büyük AVM’si Piazza’yı Kahramanmaraş’ta hizmete açan Rönesans Holding, çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu yatırımlarını hızlandırma kararı aldı. 1.5 milyar doları enerji yatırımı olmak üzere Kahramanmaraş’ta 200 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Piazza AVM’nin açılışı öncesi sohbet toplantısı düzenleyen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, çözüm sürecinin çok büyük cesaret verdiğini belirterek, bölgede ilk etapta 2 yeni AVM, bir HES projesini hayata geçireceklerini söyledi. Ilıcak “Hakkari Çukurca’daki HES projemiz 750 MW gücünde ve 1.5 milyar dolara mal olacak. Bölgede AVM yatırımları için de arsa alımlarına başlayacağız. Özellikle Van’da 1.5 yıldır arsa arıyoruz” dedi. Şanlıurfa’nın ilk AVM projesini de ekim sonunda açacaklarını belirten Ilıcak, yapılacak yatırımların istihdama katkısına dikkat çekerek, maaş giren evdeki gençlerin dağa çıkmadığını söyledi. Ilıcak “Bugüne kadar yatırımcıda korku hakimdi. Şimdi bölgeye milyarlarca dolar yatırım gidecek. Biz zaten önceden başlamıştık. Şimdi hızlandırıyoruz” dedi.
Toplam 14 AVM’ye ulaştı
Kahramanmaraş’a 5 yıl önce yatırım yaptıklarında risk aldıklarını belirten Ilıcak “Tabii ki İstanbul’a yatırım yapmak daha kârlı ama sosyal anlamda burası daha önemli. Öngörülü davranıp risk aldık. Çözüm süreciyle riski pozitife çeviren bir süreç başladı” dedi. Rönesans GYO’nun aktif büyüklüğünün 2.5 milyar dolara ulaştığını, 11’i Türkiye’de, 3’ü Rusya’da olmak üzere 14 AVM’lerinin olduğunu belirten Ilıcak, nüfusu 350 binin üzerinde olan her yere gitmek istediklerini anlattı.
Kuzey Avrupalı şirket alacağız
RUSYA’DA iki kuleden oluşacak büyük bir ofis binası yapacaklarını söyleyen Ilıcak, projenin mayıs ayında netleşeceğini belirterek, yerel bir ortakla inşa edeceklerini anlattı. Kuzey Irak’ta da şantiyelerinin bulunduğunu söyleyen Ilıcak, 1.000 MW’lik enerji yatırımı düşündüklerini söyledi. Avrupa’da yatırım yapabilecekleri inşaat şirketleri aradıklarını belirten Ilıcak “Kuzey Avrupa ülkelerinden alıp pazarımıza getirebileceğimiz şirketler arıyoruz. Belli bir ölçekteki bir firmanın tamamını alacağız” dedi.