20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Döviz borcunu TL’ye çevirebilirsiniz

Yükselen döviz, borçluları kara kara düşündürüyor. Ancak uzmanlara göre önlem alarak zarardan kurtulabilirsiniz. Borçlar Kanunu’ndaki ‘Aşırı İfa Güçlüğü’ maddesine dayanak borcu, TL üzerinden ödemek mümkün. Ayrıca ödeme yaparken dekonta not düşmeyi unutmayın.

4 Ocak 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Döviz borcunu TL’ye çevirebilirsiniz

17 Aralık’ta başlayan operasyon dalgasının dolar, Euro ve İngiliz Sterlini üzerindeki etkisi devam ediyor. Ardı ardına rekor seviyeleri gören piyasa, döviz borçlularına iyi haberler vermese de Avukat Cevat Kazma, Borçlar Kanunu’nun ‘Aşırı İfa Güçlüğü’ maddesinin döviz borçluları için uygulanabileceğini belirtiyor. Daha önceki kanunda bu durum açıkça ifade edilmemiş olmasına rağmen dövizle borçlanan kişiler 1994, 2001, 2010 yılındaki ekonomik krizlerinde mahkemenin verdiği ‘Aşırı İfa Güçlüğü ve Sözleşmenin Uyarlanması’ kararıyla borçlarını TL üzerinden ödediler.

Dekontlarda belirtilmeli

Borçların ödenmesi bitmiş olsa dahi yapılan ödemede aşırı ifa güçlüğü hakkı olduğunu düşünen döviz borçluları geriye dönük itiraz haklarını saklı tutuyor. Cevat Kazma, özellikle banka dekontlarında aşırı ifa güçlüğü çekildiği belirtilirse dava sürecinin kolaylaşacağını belirtiyor. Avukat Cevat Kazma “Taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkabilir. Yani operasyonun başlaması ve dövizin ani yükselişi gibi bir durum öngörülemez kabul edilebilir. Böyle bir şey gerçekleştiğinde, sözleşmenin yapıldığı sıradaki mevcut olgular, medeni kanunun 2. maddesinde düzenlenen dürüstlük kuralına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değişmiş olabilir. Bu sıkıntı ile karşılaşanlar, borcunu henüz ifa etmeden veyahut borcunu ifa ederken ifa güçlüğünden doğan haklarını saklı tutarak, sözleşmenin değişen şart ve koşullara uyarlanması için dava açabilir veyahut sözleşmeden dönme ve fesih hakkını kullanabilir” diyor.

Yenzedeye mahkemeden sevindiren karar

Bursa’da bir banka şubesinden 2008 yılında Japon yenine endeksli geri ödemesi 55 bin lira olan 47 bin liralık konut kredisi alan kişi, kur artışı nedeniyle borcu 99 bin liraya yükselince mahkemeye başvurdu. Mahkeme, bankanın 99 bin lira yerine 84 bin lira tahsil etmesine karar verdi. Tüketici İsa Yaşa, Bursa Adliyesi önünde yaptığı açıklamada “Yenin kuru yükselmeye başlayınca Türk lirasına dönmek istedim ama banka, krediyi Türk lirasına çevirmedi. Bursa Tüketiciler Derneği’ne başvurdum. Sorunum çözüldü” dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz ise Türkiye’de 50 bin kredi kullanıcısının, döviz mağduru olduğunu söyledi.