11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Dünya devleri lisans kuyruğunda banka sayısı 49’dan 60’a çıkacak

Kriz sürecinde dimdik ayakta kalan Türk bankacılık sektörü yabancıların iştahını kabartıyor. Pekçok ciddi lisans başvurusu aldıklarını belirten BDDK Başkanı Öztekin, banka sayısının 60’a ulaşabileceğini söyledi.

Ekonomi Servisi20 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dünya devleri lisans kuyruğunda banka sayısı 49’dan 60’a çıkacak

Dünya devleri Türkiye’de bankacılık yapmak için kuyruğa girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, henüz izne bağlanmamış ciddi lisans başvuruları olduğunu belirtti. Öztekin, yeni verilecek lisanslarla şu an 49 olan banka sayısının 60’a ulaşabileceğini söyledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen sohbet toplantısına katılan Öztekin, yaptığı sunumun ardından soruları yanıtladı. Toplantıda yaptığı konuşmada, yurt dışından ciddi lisans başvuruları aldıklarını kaydeden Öztekin “İtalyan Intesa Bank’ın şube açma başvurusu var. Şube şeklinde örgütlenmeyi düşüyorlar. İzin bekleyen diğer bir banka ise lisans başvurusu yapan Japon Mitsubishi Bank. İngiliz Standard Chartered Bank da Türkiye’de şube açma yada yatırım bankacılığı için niyetli. Buna ek olarak Hollandalı Rabobank’ın Türkiye’ye büyük bir  ilgisi var” diye konuştu.

Çinli bankalarla görüşüyoruz

Niyetlerini beyan eden Çin, Güney Kore ve Hollanda gibi ülkelerden bankalarla da görüşmeleri olduğunu ifade eden Öztekin, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an için resmi başvuruya dönüşmüş bir şey yok. Türk bankacılığına katkı sağlayacak kurumlara müsaade edeceğiz. Ancak, ülkemize yönelik bankacılık sektöründeki her yabancı yatırım girişimine de kolaylıkla izin vermediğimizi Adabank örneği gösteriyor.” Şu an 49 olan banka sayısının kriterleri sağlayacak bankalara yeni verilecek lisanslarla 60’a ulaşabileceğini aktaran Öztekin ayrıca, sektörde yabancı payının şu anda yüzde 16.7 olduğuna, borsadaki paylarla bunun yüzde 43’e yakın olduğuna işaret ederek, bu oranı riskleri artırmayacak seviyede tutacaklarını söyledi.

Aidatlarla ilgili şikayetlerde bankaya 20 katı ceza kesiyoruz

ÖZTEKİN, tüketicilerin sürekli dert yandığı bankaların kredi kartı aidatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Öztekin “Kredi katları aidatlarının haksız olduğu yönünde yargısal kararlar var. Düzenleme yapma yetkisi bizde değil. Bize şikayet ulaştığı an, inceleme yapıp, alan bankaya 10 katı, 20 katı ceza kesiyoruz” dedi. Müşterinin bankaya ilettiği sorunların önemli bir kısmının çözüldüğünü kaydeden Öztekin, şunları söyledi: “Bu konuda hem ticaret bakanlığının hem de bizim Finansal İstikrar Komitesi’nin tüketici haklarını koruyucu bir kanun taslağı var. Tüketiciyi korumak hepimizin görevi. Komisyonlara gelince, bunlar faizin bir unsuru çoğu zaman. Bunları kaldırdığınız zaman sonucu faize yansıyabilir.”

 ‘Bizim travmamız 2001’de bitti’

BDDK Başkanı Öztekin, Avrupa’da yaşanan krizin ne kadar sürerse sürsün biteceğini belirterek “Türkiye kendisini kriz psikolojisine kaptırmamalı, Merkez Bankası’nın jargonuyla, temkinli de olsa iyimser olmalı” dedi. “Bizim travmamız 2001 yılında yaşandı ve bitti” diyen Öztekin “Bugün, Türk bankacılık sektörü büyük bir fırtınanın içinden sapasağlam çıktı ve yoluna devam ediyor” diye konuştu. Bankacılık sektörünün, 2012 yılını yüzde 15 civarında bir kâr artışı ile kapatacağını beklediklerini ifade eden Mukim Öztekin “BDDK olarak 2013 yılında da sektör kârının istikrarlı artış trendini sürdüreceğini ve kredilerin artış hızının da yüzde 14-16 bandında olacağını öngörüyoruz” dedi.

Mevduat vadesi daha da uzamalı

BDDK Başkanı Öztekin, mevduatın vadesinin uzatılması konusunda çalışmaların yapıldığını, ve Merkez Bankası ile bu konuda beraber çalıştıklarını belirtti. Öztekin “Zorunlu karşılıklarda makas açılmalı. Uzun vadede daha düşük zorunlu karşılık olmalı ya da bu konuda vergi teşviki olmalı. Ekonomi yönetimi harıl harıl çalışıyor. Mevduatın vadesi gittikçe uzuyor ama daha da uzaması hedefimiz. Şimdi 3-6 ay arasında. Vadesinden önce bozulan mevduata vadesiz mevduat faizi veriliyor. Bununla ilgili bir düzenleme isteği oldu. Bunu da TCMB’ye ilettik makul karşıladılar. Merkez’in bu konuyla ilgili çalışması sürüyor.”