7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Dünyanın en büyük gaz deposu için ilk harç

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin temeli atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyanın en büyük doğal gaz depolama alanının inşa edildiğini belirterek “Projeyle depolama alanını 5.4 milyar metreküpe ulaştıracağız” dedi.

STAR30 Temmuz 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dünyanın en büyük gaz deposu için ilk harç

TÜRKİYE’NİN doğalgaz depolama alanındaki en büyük projesi Tuz Gölü’nde genişletme çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katılımıyla Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nde ilk temel atıldı.

5.4 MİLYAR METREKÜP

Aksaray’ın projeye ev sahipliği yaptığını dile getiren Dönmez, “Projeyle buradaki 1.2 milyar metreküp kapasiteyi inşallah 5.4 milyar metreküpe ulaştırmış olacağız. Böylelikle günlük geri üretim kapasitemiz 80 milyon metreküpe çıkmış olacak. Bu alanda dünyada tuz lobları içerisinde doğal gaz depolama alanı olarak inşa edilen bu kapasitede başka bir proje yok” dedi. Dünyanın en büyük depolama alanını inşa ettiklerini belirten Dönmez “Ayrıca bugün 1 megavattlık güneş santralinin de açılışını yapacağız. Böylece depolama tesisinde ihtiyacımız olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde etme imkanına kavuşmuş olacağız” diye konuştu. Dönmez, daha sonra Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’i makamında ziyaret ederek, belediyenin çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.     

%20 ARTIŞ OLACAK 

Genişletme projesi tamamlandığında, 48 yeni kuyu açılarak tesisin depolama kapasitesini yaklaşık 5.4 milyar m3’e, geri üretim kapasitesini de günlük 80 milyon m3’e çıkarılacak. Bu şekilde hem tesisin depolama kapasitesi artırılacak, hem de sisteme gaz verme kapasitesi geliştirilecek. Tesisle Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 20’sini depolayabilecek altyapı hedefleniyor. En kısa zamanda 1.2 milyar m3 gaz kapasiteli ilk hedefine ulaşılması planlanıyor. Bunun 600 milyon m3’ünü sisteme gaz verme kapasitesi oluşturacak. Sisteme yıllık doğal gaz verme kapasitesindeki günlük miktar ise 20 milyon m3 düzeyinde olacak. 2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak. Türkiye yapımı planlanan doğal gaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya’nın ardından beşinci, toplam kapasite açısından İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. 

Sulak alan genişledi flamingo sayısı arttı

TUZ Gölü tesislerinde doğalgaz depolanacak mağaraların açılması için yeraltındaki tuz katmanlarının suyla çözülüp dışarı çıkarılıyor. Bu amaçla kullanılan tatlı su, 140 kilometre mesafedeki Hirfanlı Barajı’ndan borularla buraya taşınıyor. Tuz katmanlarının eritilmesinden sonra yüzeye çıkarılan tuzlu su, yüzeydeki havuzlarda tatlı su ile seyreltilerek Tuz Gölü’nün daha önce kurumuş kısımlarına boşaltılıyor. Bu sayede Tuz Gölü’nde sulak alan genişlemesi yaşandı. Tuz Gölü’ndeki  amingo sayısında gözle görünür bir artış yaşandı.

Enerjisini kendi üretecek

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri’nin kendi enerjisini üretmeye başladığını söyledi. 1 MW kurulu güçte güneş enerji santrali kurduklarını anlatan Özcan, burada üretilen elektriğin halen depolama tesislerinin ihtiyacının yüzde 40’ı karşıladığını belirtti. Özcan, kurulacak ilave güneş santrali ile enerji ihtiyacının tamamınan karşılanacağını söyledi.