8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Dünyaya milyonlarca yıl yeter! Petrol ve gaz devri bitiyor: Tarihi değiştirecek

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştirecek. Zira bu enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday. Füzyon enerjisi, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir. 'Yapay Güneş' denemeleri yapan İngiltere de nükleer füzyonla enerji üretme peşinde. İngiltere'nin ilk füzyon enerji santralinin yeri seçildi.

Star Gazetesi6 Ekim 2022 Perşembe 14:14 - Güncelleme:
Dünyaya milyonlarca yıl yeter! Petrol ve gaz devri bitiyor: Tarihi değiştirecek

İngiltere'nin ve potansiyel olarak dünyanın ilk prototip ticari nükleer füzyon reaktörünün yeri olarak Nottinghamshire'daki West Burton elektrik santralini seçti.

İngiltere Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) sözcüsü, santralin 2040'ların başında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Jacob Rees-Mogg, "Santral, 2040 yılına kadar inşa edilecek ve şebekeye enerji verebilen türünün ilk örneği olacak. Bunu yaparken de füzyon enerjisinin ticari uygulanabilirliğini dünyaya kanıtlayacak. Bu, İngiltere ekonomisine milyarlarca pound değerinde katkı sağlayacak bir endüstri olabilir" dedi.

PETROL VE GAZ DEVRİ BİTİYOR: İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK

Nükleer füzyon, enerji kaynakları arasındaki en önemli olanıdır diyebiliriz. Füzyon, neredeyse sınırsız temiz enerjinin potansiyel bir kaynağıdır ancak şu anda yalnızca deneylerde gerçekleştirilmektedir.

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştirebilir. Füzyon enerjisinin kullanıma girmesiyle tarihte elektriğin kullanılmaya başlamasını andıran bir sıçrama meydana gelebilir.

Güneşe ve yıldızlara gücünü veren süreç olan füzyondan enerji elde etmek; sınırsız, temiz bir enerji kaynağı sağlayabilir. Zira temelinde Güneş gibi yıldızların doğal sürecini yapay olarak taklit etmeyi hedefliyor.

DÜNYAYA MİLYONLARCA YIL YETECEK!

Füzyon için yakıt sağlamak için ihtiyaç duyulan hammaddeler doğada kolayca bulunur. Bu enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday.

Füzyondan elde edilen enerji, mevcut elektrik santrallerinde olduğu gibi elektrik üretmek için kullanılabilir. Füzyon, kilogram başına kömür, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir.

Bu teknoloji, gelecek nesiller için güvenli, sürdürülebilir, düşük karbonlu enerji sağlama konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. ,Bu kadar güçlü bir enerjiyi kullanmanın zorlukları da hayli fazla olsa da, gelecek yıllarda nükleer füzyonun hayatımızın birer parçası olması bekleniyor.

Star Gazetesi