19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Düzenlemelerle yıllık 50 ton altın toplanır

Bu yıl 14 ton altının kayıt altına alındığını aktaran İar Başkanı Halaç, düzenlemeler yapılırsa 50 ton altın toplanabileceğini belirtti.

Ayşe Ekin Gündüz27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Düzenlemelerle yıllık 50 ton altın toplanır

İstanbul altın rafinerisi (İar) Başkanı Özcan Halaç, 2013 yılında bankalar aracılığıyla yastık altından 14 ton civarında altın çıkarıldığına dikkat çekerek, gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde yılda 50 tondan fazla altın toplanabileceğini söyledi. tl bazında altının gram fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 16 civarında düşerek 81 liraya gerilediğini ifade eden Halaç, ons bazında ise yüzde 25’lik bir düşüş olduğunu kaydetti. altın fiyatlarının uzun zamandır soluksuz yükselişte olduğuna vurgu yapan Halaç, şunları söyledi: merkezLer yön verecek “Bu yılki değer kaybının en önemli nedeni amerika merkez Bankası Fed’in parasal genişlemeyi durdurmaya yönelik aldığı kararlar. Bol para ve kriz ortamı altının fiyatların yükselmesini sağlıyordu. Son zamanlarda görülen global krizdeki iyileşmeler altın fiyatlarını düşürdü. Buna ek olarak uzakdoğu’dan altına olan talebin artması da altın fiyatının çok daha düşmesine neden oldu. madenlerde altın üretimi maliyetinin yüksek olması da altın fiyatlarındaki düşüşü yavaşlattı.” altın fiyatlarının gelecek yıl da Fed politikalarını takip edeceğini belirten Halaç “merkez bankalarının rezervlerini artırma yönünde yapacakları hareketler altının fiyatını diri tutacaktır. aksi halde şu an yakın zamanda kriz olmaması nedeniyle altın fiyatlarında yükseliş beklemek doğru olmaz” dedi.

Yapılmayanı yapma peşindeyiz

İAR Başkanı Halaç, altın fiyatının düşmesi sonucunda halkın yoğun talep göstermesiyle bu yıl Türkiye’de altın ithalatının rekor kırdığını söyledi. İAR olarak 2014’te yapılmayan uygulamaları yapmak istediklerini aktaran Halaç “PTT’yi daha aktif hale getirmek istiyoruz. Yastık altındaki altını çıkarmanın farklı yöntemlerini araştırıyoruz. Bankalarla işbirliği içinde daha teşvik edici yöntemler peşindeyiz. 2014 yılında yeni ürünler yapacağız” diye konuştu.