25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ekim ayı kira artışı 2019 oranları belli oldu! Kira artış oranı hesaplama örneği sizlerle

Ev sahipleri ve kiracılar Ekim ayında kiraya yapılacak olan zam için heyecanlı bekleyiş içerisindelerdi. Ekim ayında kira sözleşmesi yenilenecek olan ev sahipleri ve kiracılar kiraya ne kadar zam yapılacağını merak ediyorlardı. Ekim ayı kira artışı 2019 oranları belli oldu. Kira artış oranı hesaplama örneği haberimizde yer alıyor. Bugün açıklananan TEFE TÜFE oranlarına göre Ekim ayında yapılacak olan kira zam oranı belli oldu. Geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre hesaplanıyor. Ekim ayı kira artışı oranları ve kira artışı hesaplama örneğine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar...

3 Ekim 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ekim ayı kira artışı 2019 oranları belli oldu! Kira artış oranı hesaplama örneği sizlerle
Ekim ayı kira artışı 2019 oranları belli oldu. Kira artış oranı hesaplama örneğine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. Ekim ayı kira artış 2019 oranı ne kadar? Ekim ayında kira zammı ne kadar olacak? gibi soruların yanıtları tüm ev sahibi ve kiracılar tarafından merak ediliyordu. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre kiraya ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre hesaplanıyor. Ekim ayı kira artış hesaplamasına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 
 
EKİM AYI KİRA ARTIŞ 2019 ORANI NE KADAR? 
Ekim ayı kira artış 2019 oranı belli oldu. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,42, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,27 artış gerçekleşti. Açıklanan verilere göre ev sahipleri kiracılarına yüzde 18,27 oranında zam yapacak.
 
 
KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA ÖRNEĞİ  
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 18.27
Zam bedeli: 182 lira
Zamlı kira bedeli: 1.182 lira
 
 

 
KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?
Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.
 
Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.
 

 
KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.
 
Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir.