27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Elektriğe ödenen para iletişimin dörtte biri

EPDK Başkanı Köktaş “Hiç konuşmadığınız telefona para ödüyorsunuz, onu sorgulamıyorsunuz. Her türlü konforu ve medeni yaşamı sağlayan elektrik faturası 35-40 lira. Telefonun dörtte biri” dedi.

Ercan Baysal/Kayseri28 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Elektriğe ödenen para iletişimin dörtte biri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş “Hiç konuşmadığınız telefona para ödüyorsunuz onu sorgulamıyorsunuz. Her türlü konfor ve medeni yaşamı sağlayan elektriğe ödenen 35-40 TL. Bizim talihsizliğimiz bu algı yönetimini yapamamamız” dedi. Elektrik Dağıtıcıları Derneği’nin (ELDER) düzenlediği sektörel toplantıya katılan Köktaş, elektrik dağıtım şirketlerinin 2014 yılı sonuna kadar çağrı merkezi ve bilişim yatırımlarını tamamlayacaklarını söyledi.

Dicle Bölgesi’nde kaçak % 70

Türkiye’de 35 milyon abonenin 25 milyonunun ortalama aylık 22.5 lira civarında elektrik faturası ödediğini kaydeden Köktaş, iletişim için ödenen faturanın daha fazla olduğuna dikkat çekti. Köktaş “Durduk yerde hiç konuşmadan ödediğimiz paraları tartışmıyoruz. Elektrik faturasına ödenen rakam iletişim bedellerinin dörtte biri. Hiç konuşmadığınız telefona para ödüyorsunuz onu sorgulamıyorsunuz. Her türlü konfor ve medeni yaşamı sağlayan elektriğe ödenen 35-40 TL. Bizim talihsizliğimiz bu algı yönetimini yapamamamız” dedi. EPDK Başkanı Köktaş, kayıp kaçağa yönelik tedbirlerin önemli ölçüde belli bir takvime kadar yapılacağını belirterek yüzde 70’in üzerine çıkan Dicle Bölgesi’ndeki kayıp kaçağın yüksekliğine dikkat çekti.

Orta vadede düşecek

Dünyanın hiçbir yerinde dağıtım özelleştirmesinin hemen sonrasında tarifelere olumlu yansıma olmadığına dikkat çeken Köktaş, vatandaşın ve sanayicinin elektrik faturasının ne zaman düşeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Önce maliyet bazlı sisteme dönüldüğü için yükseltme etkisi olur sonrasında orta ve uzun vadede sistem üzerinde düşürücü etkisi yapar.” TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni ise kaçak elektriğin azaltılmasına dikkat çekerek “Dicle’nin 22 milyar kwh tüketimini 7-8 milyar kwh’ye düşürdüğümüzde aradaki fark kadar tüketim azalır. Bir dağıtım bölgesinin komple tüketimi kadar kayıp ve kaçak olabiliyor. Hoyratça kullanımı ve israfı önlemek lazım. Türkiye’nin cari açığını kapatmak için bu önemli” dedi.

1 puanlık kaçağın maliyeti 150 milyon lira

Elder Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, şirketlerin kayıp kaçak oranlarını indirmesi gerektiğini belirterek, hedefi tutturamayanın cebinin yanacağını söyledi. Türkiye genelinde her bir puanlık kayıp kaçak hedefinin maliyeti 150 milyon Türk Lirası’nı buluyor. Türkiye’de dağıtım şirketleri arasında asıl kazancın rekabetçi fiyat olduğunu ifade eden Arslan, Türkiye’deki şebeke sisteminin 30 yıllık olduğunu belirterek yenilenmesi gerektiğini aktardı. Arslan “Bunlar yenilenmezse şikayetler artacak. Yenilenirse şikayetler azalacak” dedi. Arslan, elektrik dağıtım şirketlerinin ‘acayip’ para kazandığına yönelik değerlendirmelere katılmadı. Arslan “Önceden ödedikleri vergiye bakın 2014’te ödeyecekleri vergiye bakın. 1 milyar TL’den az olmayacaktır. Hepsi kendi şehirlerinde vergi rekortmeni” dedi.

Elektrik ve gaza zam yapmayınca üzülen var

Elder'in toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve gaza zam yapılmayacağı söylenildiğinde üzülenler olduğunu belirtti. Yıldız, şunları söyledi: “Vatandaştan mı yanasınız başka mahfilden mi? Döviz fiyatlarının artmış olması bizi son derece zorladı buna rağmen vatandaş ve sanayici lehine karar verdik. Bunları yerli kaynaklarla dengelemeye çalışıyoruz. Kimse farklı bir anlam çıkarmasın.” Yıldız “Serbest piyasada doğalgaz her ay sonunda, elektrikte her üç ay sonra fiyat mekanizması değerlendirilir. Bu mekanizmadan dolayı ben ocak ayının sonuna kadar doğalgazla alakalı fiyat değişikliği olmadığını ve ocak, şubat, mart ayı sonuna kadar da elektrikte bir değişiklik olmadığını söylüyorum” dedi. Bakan Yıldız, Maliki ile Barzani’nin en son Bağdat’ta yaptığı toplantının sonuçlarının olması gereken noktaya geldiğini de belirterek, Merkezi Irak Hükümeti’nin hassasiyetine katkı konulacağını söyledi. 300 bin varille başlayan 400 bin varille devam edilecek bir transfer olacağını aktaran Yıldız, merkezi yönetimin tayin edeceği bir elemanla buradaki miktarın tespit edileceğini kaydetti.

Herkes istikrardan faydalanıyor

Bir varil petrol bile geçse Bağdat hükümetinin haberi olacağını aktaran Yıldız “Banka hesapları ile ilgili tartışma var. Halkbank’ın içinden geçtiği durum süreci etkilemeyecek. Yine normal bankacılık faaliyetleri ile birlikte kamu bankasındaki mevduatı Iraklı kardeşlerimize sunacağız. Yol haritamızda değişiklik yok. Kuzey Irak’tan gelmesi beklenen toplamda 26 milyar dolarlık petrol ve doğalgaza kamu bankalarından biri aracılık edecek” dedi. Bakan Yıldız, İstanbul merkezli operasyonla ilgili olarak ise “Herhangi bir yolsuzluk veya usulsüzlük Türkiye’nin istikrarını hedef almamalı. Siyasi bir darbeyi makul hale getirmeyeceğini söylemek istiyorum. Bir işadamımızın mal varlığı 2-3 katına çıkmışsa, asgari ücretlinin doğalgaz ve elektrik alımını iki katına çıkarmışsak herkes istikrardan faydalanıyor. Kaybeden Türkiye olmaması lazım. Bu istismarlar ortadan kalkınca Türkiye normalleşir” dedi.