19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Emekli maaş farkları ne zaman ödenecek?

Emekli maaşlarına yapılan zamlardan sonra aylıklarını her ay alanlara 1 aylık, 3'er aylıklar halinde alanlardan Mayıs- Haziran-Temmuz döneminde alanlara 1 aylık, Haziran- Temmuz-Ağustos döneminde alanlara 2 aylık, Temmuz- Ağustos-Eylül döneminde alanlara 3 aylık üzerinden aylık farkı yatırılacak.

12 Temmuz 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Emekli maaş farkları ne zaman ödenecek?

Emekli maaşlarına yapılan zamlardan sonra aylıklarını her ay alanlara 1 aylık, 3'er aylıklar halinde alanlardan Mayıs- Haziran-Temmuz döneminde alanlara 1 aylık, Haziran- Temmuz-Ağustos döneminde alanlara 2 aylık, Temmuz- Ağustos-Eylül döneminde alanlara 3 aylık üzerinden aylık farkı yatırılacak. 

MEMUR EMEKLİLERİNE FARK ÖDEMESİ

Ayrıca memur emeklilerine de fark ödemesi yapılacak. Yaklaşık 2 milyon memur emeklisine maaşları her ayın 1'i ile 5'i arasında yatırılıyor.

Emekliler yüzde 6.02 zamla oluşan farklarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından duyurulacak tarihte hesabında görecek.

Aylıklarını her ay alanlara 1 aylık, 3'er aylıklar halinde alanlardan Mayıs- Haziran-Temmuz döneminde alanlara 1 aylık, Haziran- Temmuz-Ağustos döneminde alanlara 2 aylık, 

Temmuz- Ağustos-Eylül döneminde alanlara 3 aylık üzerinden aylık farkı yatırılacak. Örneğin; en düşük emekli aylığı 2 bin 522 lira 84 kuruşa çıktı.

Emekli, aylık ödeme alıyorsa hesabına 143,25 lira zam farkı yatırılacak. 3 aylık fark alacaklara en az 429,75 lira verilecek..

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlı maaşları hesaplara yatacak. Memur emeklileri ise zam farklarını alacak..

SKK VE BAĞ-KUR'LULARA MÜJDE

Emekli maaşlarına yapılan zamdan sonra merak edilen bir konuda emekli zamlı maaşların hesaplara ne zaman yatacağı konusu. Bunun yanında emeklilerin ek ödemeleri de arttı. Ayrıca emekli doktorlara ise üçüncü bir zam daha gelecek. Önümüzdeki günlerde emekli maaşlarına kavuşacak olan SSK ve Bağkur emeklilerin maaşları hakkındaki detaylar şu şekilde...

Temmuz'un ilk haftasında açıklanan 6 aylık enflasyon sonrası emekli maaşlarına ve memur maaşlarına ek zam yapıldı. Yapılacak olan zamların hesaplara ne zaman yatacağı merak konusu. Bunun yanında emeklilere verilen ek ödemeler de artmış oldu. Zamlı emekli maaşları ile ilgili detaylar şöyle;

Takvim'in bir haberine göre; emeklilere ek ödemeleri artarken diğer yandan emekli doktorlara ise üçüncü bir zam daha geldi. İlave ödeme bin 799-2 bin 353 liraya çıktı.

Emekli vefat etmişse hak sahibi yakınına ilave ödeme veriliyor. Örneğin; uzman hekimin yüzde 50 oranına tabi eşi, 2 bin 353 lira 80 kuruş olan ilave ödemeden bin 176 lira 90 kuruş; yüzde 75 oranına tabi eşi de bin 765 lira 35 kuruş pay alıyor.

Bu ay tüm emeklilerin hem maaşları hem ek ödemeleri arttı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında yüzde 5.01 artış yaşanırken, memur emeklilerinin zam oranı yüzde 6.02 olarak gerçekleşti.

Ayrıca tüm emekliler için vergi iadesinin yerine getirilen ve maaşın yüzde 4'ü-5'i oranındaki ek ödemenin tutarı da yeni aylıklar üzerinden hesaplandığı için yükseldi.

OCAK'TA BAŞLADI

Emekli doktorlara ise üçüncü bir zam daha geldi. Ocak ayında başlayan, Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktor ve diş hekimlerini kapsayan uygulama kapsamında aylık verilen ilave ödemeler, memur maaş katsayısındaki yükselişle zamlandı.

Uzmanların 2 bin 220 lira olan aylık ilave ödemesi 2 bin 353 liraya, uzman olmayanların ilave ödemesi de bin 697 liradan bin 799 liraya yükseldi.

Bu ödemeden, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlar yararlanabiliyor.

Emekli doktor ve diş hekimleri, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaya başlarlarsa ilave ödemeleri kesiliyor. Eğer doktor vefat etmişse, ilave ödeme, hak sahibi yakınlarına veriliyor.

Bu kişiler aylık bağlama oranları doğrultusunda ilave ödemeden yararlanabiliyor.

FARK GELİYOR

SSK emeklilerine zamlı maaş ödemeleri ayın 17'sinde başlıyor.

Bağ-Kur emeklileri de zamlı paralarını 25-29 Temmuz'da hesabında görecek. Memur emeklileri ise maaşlarını aldı, zamla gelirlerinde oluşacak fark önümüzdeki günlerde ödenecek. SGK, ödeme tarihini önceden duyuracak.

Güncel emekli maaşları tablosu belli oldu.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca kişi, internet üzerinden emeklilikleri ile ilgili sorgulama yapıyor. Vatandaşlar için bu sorgulamayı en kolay hale getiren sistem ise e-devlet Kapısı.

Sigorta primleri ve emeklilik yaşı hesaplama gibi birçok hizmeti olan e-devlet sayesinde en güvenilir ve kolay sorgulamayı yapabilirsiniz. İşte e-devlet'ten sorgulama yapmak için gerçekleştirmeniz gereken adımlar…

 

TABAN AYLIKLAR

Emekli Mevcut Zamlı

Bağ-Kur esnaf 1.595,30 TL, 1675,065 TL

Bağ-Kur tarım 1.189,59 TL, 1.249,06 TL

SSK (2000 öncesi emekli olan) 1.818,18 TL, 1.909,089 TL

SSK (2000 sonrası emekli olan) 1.125,48 TL, 1.181,75 TL

Memur 2.379,59 TL, 2.523,37 TL

E-DEVLET SORGULAMASI

Sistemde kimlik doğrulaması yapmadıysanız kimliğimi şimdi doğrula seçeneğine tıklamalısınız.

Ardından TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz.

Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.

Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra sistem sizi otomatik olarak sorgulama sayfasına yönlendirecektir.

Burada bağlı bulunduğunuz sigorta kolunu ve hizmete başladığınız tarihi girmeniz gerekmektedir.

Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerseniz öğrenmek istediğiniz bilgileri kolaylıkla görebilirsiniz.

Bu maaşı alanın eline yüzde 4 oranında yani 215,63 lira ek ödemeyle birlikte 5 bin 606 lira 33 kuruş geçiyordu.