1 Temmuz 2025 Salı / 6 Muharrem 1447

2017 memur maaşları ne kadar oldu?

Memura ve memur emeklisine bayramlarda ikramiye verilmesi Ağustos’ta karara bağlanacak. Öğretmen ve memurlara dini bayram ikramiyesi verilecek mi merak konusu oldu. Memur sendikaları, bayram ikramiyesi konusunda ısrarcı... Hem Memur-Sen'in hem de Türkiye Kamu- Sen'in talepleri arasında yer alan ikramiye hayata geçerse, toplam 5.1 milyon memur ve memur emeklisine Kurban Bayramı öncesinde önemli bir müjde gelmiş olacak. Memur-Sen’in talebi bin 915 TL... İkramiye hayata geçerse, SSK-Bağ-Kur emeklileri de yararlanacak. Peki memur emeklisine bayram ikramiye ödemesi ne kadar olacak? 2017 yılı memur maaşları ne kadar oldu?

10 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
2017 memur maaşları ne kadar oldu?

Memur sendikaları, dini bayramlarda ikramiye istiyor... Öte yandan SGK, emeklilik başvurusu yapıp maaş bekleyenler için avans için çalışma yapıyor...

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde süreç başladı.

Geçtiğimiz hafta ilk toplantısını yapan komisyon, ikinci toplantısını 11 Ağustos'ta yapacak. 14 Ağustos'ta ise hükümetin teklifi sunulacak. Toplantılarda yıllık yüzde 20 zamdan refah payına, taban aylığa zamdan seyyanen artışa kadar birçok unsur var. Komisyonların çalışmalarını takiben 11 Ağustosta yapılacak ikinci toplantıda tekliflerin ayrıntıları masaya yatırılacak. Bu yılki toplantılarda, daha önce teklif edilen ama üzerinde çok durulmayan bir konu var: Dini bayramlarda ikramiye. Toplu sözleşme masasında bulunan üç konfederasyondan biri olan Memur-Sen, kamu görevlileri ile memur emeklilerine ramazan ve kurban bayramlarında 1915 lira ikramiye ödenmesini teklif etti. Konfederasyonlar, önceki yıllarda çok ısrarcı olmadıkları ikramiye konusunda bu dönem taviz vermek istemiyor.

İKİ YILLIK ÜCRET BELİRLENECEK

Yaklaşık 3.2 milyon kamu çalışanı ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet teklifini 14 Ağustos günü sendika temsilcilerine bildirecek. Görüşmelerin sonunda 2018 ve 2019 yıllarında memurların ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler karara bağlanacak.

MİLYONLARIN YÜZÜ GÜLECEK

Toplu sözleşmede memur emeklilerinin, 2 yıllık zam oranının yanı sıra 5 talebi de masaya yatırılacak. Aralarında dini bayramlarda bin 915 lira ikramiye, indirimli tatil, intibak, ücretsiz sağlık ve ulaşımın yer aldığı talepler hayata geçerse, hem 1.9 milyon memur emeklisinin yüzü gülecek hem de bunlar SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayacak şekilde genişletilebilecek.

SENDİKALARIN HÜKÜMETTEN TALEBİ

Memur-Sen, memur emeklileri için toplu sözleşme masasına taşıyacağı talepleri geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Memurlar ve memur emeklileri için 3 alternatifli zam teklifi sunan konfederasyonun 5 talebi şöyle:

- Ramazan ve Kurban, bayramları öncesinde maaşlarla birlikte bin 915 lira dini bayram ikramiyesi ödensin.

- Aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi amacıyla; düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme sağlansın.

- Emekliler ile bunların dul aylığı veya yetim aylığı bağlanmasına müstehak yakınları; kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen tüm eğitim ve dinlenme tesislerinden, ilgili kurumun personeli için belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yüzde 50 indirimli yararlansın.

- Emeklilerden muayene ve ilaç ücret farkıyla özel hastanelerde muayene farkı ücreti alınmasın.

- Emekliler, yaş sınırı olmaksızın toplu taşımadan ücretsiz yararlansın.

Borçlu Bağ-Kur’luya prim kredisi

Mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayan ve prim borçlarını yapılandırma imkanından faydalanamayan Bağ-Kur'lulara emekli olabilmenin yolu açıldı. Prim borcu olan Bağ-kur üyeleri 31 Ağustos tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine ve Ziraat Bankası şubelerine başvurup teminatsız kredi imkanından yararlanabilecek. Bu imkandan yararlanan vatandaşların borcu emekli maaşından yapılan kesintilerle ödenecek. Yakalaşık 90 bin kişinin teminatsız kredi imkanından faydalanması bekleniyor.
 
YAZILI BAŞVURU ŞART

Emeklilik şartını dolduran kişiler, hemen SGK'ya koşuyor. Ancak emekli aylıklarının hesaplanması, resmi işlemlerin tamamlanması ve paranın hesaba yatması, bazen uzun zaman alabiliyor. Emekli aylığı bağlanma süresinin uzaması halinde sıkıntı yaşanmaması için 'avans' formülü uygulanıyor. Avans imkanından yararlanmak için 2 şart bulunuyor. Eğer emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamamış ise avansa hak kazanılıyor. Bir diğer şart da emekli olacak kişinin avans için talepte bulunması. Avans almak isteyen kişinin SGK'ya yazılı olarak başvuru yapması gerekiyor. Ödenen tutar, daha sonraki maaşlardan düşülüyor. Avans miktarı her 3 ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise 2 katını geçmemek üzere SGK tarafından belirleniyor. Yani avans, 1.404 TL x 3 = 4.212 TL'yi, gelirlerde ise 1.404 TL x 2 = 2.808 TL'yi geçmiyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.
 
FAİZ YOK, GERİ ÖDEME 36 AYDA

Avans uygulamasının mevcut emekliler için de hayata geçirilmesi gündemde. İsteyen emeklilere maaşlarına karşılık belli miktarda avans verilmesi ve faizsiz olarak aydan aya maaşından kesilmesi üzerinde duruluyor. Konuşulan formüle göre; emekliler, yazılı başvuru yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira alabilecek. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek. Avanstan faiz alınmayacak. Emekliler, özellikle yaz ve bayram dönemlerinde yaşadıkları nakit sıkıntısını avans sistemiyle atlatacak. Bankadan çektiği kredide faiz ve masraf ödemek zorunda kalan emekli, bu yüklerden kurtulacak..


Emeklinin Temmuz'da 5,89 zamlanan maaşı TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini gerçekleşirse Ocak'ta 2,65 zamlanacak. Temmuz'da maaşı yüzde 5.89 artan 9 milyon emeklinin Ocak zammı için önemli haber geldi. Merkez Bankası, 2017 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.7 olarak açıkladı. Bu tahmin gerçekleşirse Ocak zammı yüzde 2.65 oranında olacak. Tahmin aşılırsa, maaş zammı daha da artacak. Takvim'in haberine göre bu hesapla, halen 2 bin lira maaş alan emekli Ocak'ta 53 lira fark alacak. Yeni maaşı 2 bin 53 lira olacak.

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ!

Memur ve memur emeklisine bayramda ikramiye fırsatı doğdu. Memur-Sen’in 1.915 liralık ek ödeme talebi ağustosta karara bağlanacak. Olumlu sonuçlanırsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de umut olacak.




Memurun ve memur emeklisinin 2 yıllık zammının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri başyadı. Bu toplantıda memurlara ve memur emeklilerine yönelik çok sayıda talep karara bağlanacak. Bunlardan biri de Ramazan ve Kurban bayramlarında memurlara ve memur  meklilerine ikramiye verilmesi olacak.  

SSK VE BAĞ-KUR’A UMUT

 Hem Memur-Sen'in hem de Türkiye Kamu- Sen'in talepleri arasında yer alan ikramiye hayata geçerse, toplam 5.1 milyon memur ve memur emeklisine Kurban Bayramı öncesinde önemli bir müjde gelmiş olacak. Memurlar ve memur emeklileri için bayram ikramiyesinin hayata geçirilmesi, SSK ve Bağ- Kur emeklilerine de umut olacak.

PROMOSYON ÖRNEĞİ VAR

Memur-Sen'in 2 yıl önce gerçekleştirilen toplu sözleşmede memur emeklileri için talep ettiği promosyon, tüm emekliler için hayata geçirilmişti. Eğer bayram ikramiyesi kabul görürse, uygulama SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de genişletilebilecek. Böylece emekliler, promosyon gibi bir ek gelire daha kavuşacak.




GÖRÜŞMEDE ÖNCELİK İKRAMİYE

Yılda 2 kez Ramazan ve Kurban bayramlarında toplu para alabilecek. Memurlara ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi yıllardır gündemde. Konfederasyonlar, 2018 ve 2019 yıllarında memurların ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmelerin belirleneceği 4. dönem toplu sözleşmede bayram ikramiyesini öncelikleri arasına aldı.