18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

2019 emekli memur maaş zamları ne kadar?

2019 Programı'nda 2018 enflasyon tahmini yüzde 20.8 olarak yer aldı.

16 Kasım 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
2019 emekli memur maaş zamları ne kadar?

2019 Programı'nda 2018 enflasyon tahmini yüzde 20.8 olarak yer aldı. Bu tahmin, emeklilerin Ocak zammının ipucunu verdi. 2018'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi; SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin alacağı zammı, memur emeklilerine ise yüzde 4'lük artışa ilaveten yansıtılacak enflasyon farkını gösterecek.

BAĞ-KUR'luların emekli aylıkları 5 gün içinde yatırılacak! Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olacak BAĞ-KUR’luları sevindiren önemli bir uygulama başlattı. BAĞ-KUR’luların, ilk aya ilişkin emekli aylıkları, 5 gün içinde hesaplarına yatırılacak. BAĞ-KUR’luların ardından aynı uygulama SSK’lılar için de başlatılacak. SSK’lılarla ilgili altyapının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Maaşı bin liranın altında olan emeklilere seyyanen zam yapılacak!

2019’da emekliye destek yağacak. Maaşı bin liranın altında olanlara, seyyanen zam yapılacak. Aylık bağlama oranlarındaki farklılık giderilecek. Yüzde 4 olarak ödenen ek ödeme ikiye katlanacak.

1- İKİ KAT EK ÖDEME
 
Mevcut düzenleme kapsamında, bu yıl maaşı bin 18 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme her ay net maaşla birlikte hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8'lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek  ödeme verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) yükselecek. Düzenleme hayata geçerse maaşlar 30 ile 368 lira arasında artacak. 

2- SEYYANEN ZAM
 
Emekliler zam oranını merakla beklerken; 150 bin SSK ve Bağ-Kur'luya da ekstra zam yapılacak. Maaşı bin liranın altında olan emeklilere seyyanen zam için yasa çıkarılacak. Tasarı,  yıl başına kadar  Meclis'e gelecek. Yasanın çıkmasıyla düşük maaşlı emeklilere iyileştirme yapılacak. Bin liranın altında maaş alan kalmayacak. 150 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisine seyyanen zam, düzenleme yapılır yapılmaz yürürlüğe girebilecek ya da ocakta rutin artışla aynı anda uygulanabilecek. Bunun detayları, düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle ortaya çıkacak.

 3- HESAP DEĞİŞECEK
 
Emekli aylıklarını iyileştirmek için ikinci formül, zam farklılıklarının ortadan kaldırılması. Sosyal güvenlik kurumlarının tümü SGK çatısı altında birleştirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamaları, gerek zam kararları hâlâ farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye bağlı bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üzerinden zam alması için çalışmalar devam ediyor.

 Sosyal Güvenlik Kurumu, sayıları 12 milyona ulaşan emeklilere 2018 yılı için her ay 20 milyar lira dolayında aylık ödüyor. Bankalarda yığılmaları önlemek amacıyla ödemeler ay içine yayılıyor. Emekli Sandığı aylıkları ayın 1’i ile 5’i arasında, SSK’lıların aylıkları 17’si ile 26’sı arasında, BAĞ-KUR’luların aylıkları da her ayın 25’i ile 28’i arasında ödeniyor.
 
MEVCUT UYGULAMADA İLK AYLIK ÖDEMESİ
 

BAĞ-KUR ve SSK’lılara emekli aylığı, dilekçeyi verdikleri tarihi izleyen ay başından başlamak üzere bağlanıyor. Örneğin, 13 Kasım 2018’de emeklilik dilekçesi verenlerin aylığı 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere bağlanıyor. Ancak, ödemeler daha sonra gerçekleştiriliyor.
 
Örneğin, eski uygulama devam etseydi 13 Kasım’da dilekçe veren BAĞ-Kur’lulara ilk emekli aylığı ödemesi 25-28 Aralık tarihleri arasında yapılabilecekti. Tahsis numarasının son rakamına göre ödemesi 28 Aralık’ta yapılan BAĞ-KUR’luya 1-28 Aralık tarihlerine ilişkin emekli aylığı ile 29 Aralık – 28 Ocak tarihlerine ait aylığı ödenebilecekti.
 
Evrakların eksik olması nedeniyle aylık bağlama işleminin aralık ayına sarkması durumunda aynı BAĞ-KUR’luya ilk ödeme 28 Ocak’ta yapılabilecekti. Emekli aylığı yine 1 Kasım’dan geçerli olarak bağlanacaktı ama emekli olacak kişi ilk aylığına neredeyse üç ay sonra kavuşacaktı. SSK’lılarda halen ilk emekli aylığı ödemeleri bu şekilde gerçekleşiyor.