29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

2019 en düşük emekli memur maaşı kaç lira?

Yapılan tahminlere göre, 2019 yılı Ocak ayında memur ve emeklilere yapılacak zam oranı %11.15 olacak.

26 Ekim 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
2019 en düşük emekli memur maaşı kaç lira?

Ocak zammı için sorgulamalar devam ediyor. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli olacak. Öngörülere göre, aktif memurlar için minimum enflasyon farkı zammı 349 TL olacak ve en düşük memur maaşı 3.133 TL’den 3.482 TL’ye çıkacak. 2019 maaşı için sorgulamalar haftalar öncesinden başladı. Memurlar ve memur emeklileri ocak - haziran döneminde gerçekleşen enflasyon oranında hak kazandıkları zamlı maaşlarını temmuz ayında almıştı. Şimdi ise gözler ocak ayı zammında.

Bağ-Kur'lular bin liranın altında aylık kalmayacak! Esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesi gündemde. Ayrıca, Meclis’e gelecek tasarıyla bin liranın altında aylık kalmayacak. Bağ-Kur'lular bin liranın altında aylık kalmayacak. 

BİN 800 GÜN FARK VAR   
 
Prim süresindeki eşitlik düzenlemesi son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kur'lular uzun süre prim ödeyerek daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı. 

YILSONUNA KADAR MECLİS'TE
 
Sosyal güvenlikte adalet komisyonunda SSK'lı çalışanla, Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki bin 800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Böylece bu Bağ-Kur'lunun yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken emekli olması anlamına geliyor. Yasanın en geç bu yıl sonuna kadar çıkacağı ifade ediliyor.

 
MAAŞLAR ARTACAK
 

Bin liranın altındaki maaşlar bin liraya tamamlanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği bu seyyanen zam düzenlemesinin yürürlük tarihi henüz belli değil. Ancak söz konusu düzenlemenin en geç ocakta uygulamaya geçmesi bekleniyor. Böylece bu emeklilerin maaşına önce seyyanen zam, ardından enflasyon zammı yansıtılacak. Emeklilerin maaşları arttığı için ek ödeme tutarları da artacak. Böylece 150 bin emekli 3 farklı zam almış olacak.