29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Emeklilerin zamlı maaşları yattı!

Emekli ve memur maaşları ile ilgili Temmuz zamları uzun süredir gündemde yer alıyordu.

22 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Emeklilerin zamlı maaşları yattı!

Emeklilerin zamlı maaşları yattı! Birçok SSK ve Bağ-Kur emeklileri, paralarını almaya başladı. Maaşlara hem 5.89 enflasyon zammı hem de ek ödeme artışı yansıtıldı.. Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, Temmuz zammına kavuşuyor. Zamlı maaş ödemeleri bu haftadan itibaren yapılmaya başlandı.
 
GÖZLER FARKTA
Temmuz maaşlarını 22-23 Haziran'da alan memur emeklileri, 3 zammın getirdiği farkı ise önümüzdeki günlerde cebine koyacak. Memur emeklileri, açıklanacak ödeme tarihlerine kilitlendi. Maaşlar; yüzde 2.92 enflasyon farkı, yüzde 4 zam ve ek ödemedeki yükseliş göz önüne alınarak hesaplanacak ve bu artışların getirdiği farklar ödenecek.

Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i (çok düşük maaşlılarda) oranında ek ödeme alıyor. Haziran ayı net maaşı bin 500 lira olan emekliye, 60 lira da ek ödeme veriliyordu. Yani emeklinin eline bin 560 lira geçiyordu. Zamlı maaş ödemeleri bu haftadan itibaren yatacak. Haziran ayı net maaşı bin 500 lira olan emekliye, 60 lira da ek ödeme veriliyordu. Yani emeklinin eline bin 560 lira geçiyordu. Temmuz'daki zamla bin 500 liralık net maaş bin 588 lira 35 kuruşa yükseldi. Ek ödeme de 63 lira 53 kuruşa çıktı.
 
ADIM ADIM ÖRNEK HESAPLAMA
 
-HAZİRAN ayı net maaşı bin 500 lira olan emekli, ayda 60 lira da ek ödeme alıyordu. Yani emeklinin eline bin 560 lira geçiyordu. Bu ay hem maaş hem ek ödeme arttı. Emeklinin eline bu ay geçecek para şöyle hesaplanıyor:
-Bin 500 lira olan net maaşa yüzde 5.89 enflasyon zammı ekleniyor. Temmuz ayı net maaşı bin 588 lira 35 kuruş (1.500 x % 5.89 = 1.588,35) oluyor.
 
-Yeni maaş üzerinden yüzde 4 vergi iadesi hesaplanıyor. Bu tutar da 63,53 lira (1.588,35 x % 4 = 63,53) oluyor.
-Temmuz ayı net maaşına vergi iadesi tutarı ekleniyor. Karşımıza bin 651 lira 88 kuruş (1.588,35 + 63,53 = 1.651,88) rakamı çıkıyor. Emeklimizin Temmuz maaşı bu rakam.
 
GÖZLER FARKTA
 
TEMMUZ maaşlarını 22-23 Haziran'da alan memur emeklileri, 3 zammın getirdiği farkı ise önümüzdeki günlerde cebine koyacak. Memur emeklileri, açıklanacak ödeme tarihlerine kilitlendi. Maaşlar; yüzde 2.92 enflasyon farkı, yüzde 4 zam ve ek ödemedeki yükseliş göz önüne alınarak hesaplanacak ve bu artışların getirdiği farklar ödenecek.

MEMURA NE KADAR ZAM YAPILDI?

Piyasa beklentileri, TÜFE’de yüzde 0.1 oranında artış yönündeydi ancak gerçekleşme düşüş yönünde oldu ve TÜFE haziranda yüzde 0.27 oranında düştü.

Bu sonuçla, mayıs sonu itibarıyla yüzde 11.72 olan TÜFE'deki artış yüzde 10.9’a geriledi. 6 aylık TÜFE artışı da yüzde 5.89 olarak gerçekleşti.

MEMURA YÜZDE 2,9 ENFLASYON ZAMMI

Böylece milyonlarca memur ve memur emeklisine yapılacak enflasyon farkı da netleşmiş oldu. Yılbaşında yüzde 3 zam alan memur ve memur emeklileri, ortaya çıkan 2.9 puanlık farkı temmuz ayında yapılacak zamla alacak.





DİĞER EMEKLİLERE 6 AYDA YÜZDE 5,89 ZAM

İşçi emeklilerinin geriye dönük 6 aydaki enflasyon kadar (Yılın ilk 6 ayı için) aldıkları zam da yüzde 5.89 oldu.

İŞTE ZAMLI MAAŞLAR

Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler dahil edilmezken, aile ve çocuk yardımı ödeneği ise dahil edildi. Aile yardımı ödeneği hesabında çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alındı. Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler dahil edilmezken, aile ve çocuk yardımı ödeneği ise dahil edildi. Aile yardımı ödeneği hesabında çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alındı.

Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işleminin e-Devlet üzerinden yapılmasından sonra pek çok kişinin işlemleri artık dakikalar içerisinde yapılabilir. E-Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işleminin nasıl yapılacağı konusunda bu yazımızı okuyabilirsiniz.

SSK, Emekli Sandığı, GSS, Bağ Kur gibi sosyal güvenlik kurumları bizlerin sağlık güvencelerini sağlar. Sağlık güvencesi kapsamı altında hizmet veren bu çalışmalardan yardım alabiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumu sayesinde bu hizmetler vatandaşlara verilen çeşitli alanlarda bulunan hizmetlerden biri de sağlık sigortasıdır. Sağlık sigortası kurumlarına ödenen prim ücretleri ile beraber bizler bu sayede vatandaşların çok daha iyi koşullar altında bu gibi sağlık güvencelerinden yararlanmaları gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında bulunan bu hizmetler vatandaşlara binlerce hizmet verir. Hastanelerde kolay bir şekilde doktor kontrolü yapabilirler. Aynı zamanda gerçekleştirilen emeklilik hizmeti de bu verilen sigorta işlemleri arasında yapılır.

Emekli olabilmek içinde bulunan bu sigorta kurumlarından yardım olabiliriz. Sigorta kurumları aynı zamanda bu gibi vatandaşların emekli olabilmelerini sağlar. Emeklilik herkesin en doğal haklarından biridir. Emeklilik işlemleri arasında bulunan bu işlemler herkesin yararlanabilecek olduğu işlemlerdir. Emekli olabilmek içinde vatandaşların gerekli olan bu gibi işlemlerden yararlanabiliriz. Emeklilik alanında yapılan bu hizmetlerden yararlanmak için eksiksiz bir şekilde bizler düzenli bir şekilde prim ücretini ödememiz gerekir. Prim ücretlerinin ödenmesi sonucunda da vatandaşların sonrasında yapılan bu gibi çalışmalardan yardım almaları oldukça önemlidir. Emeklilik için ise öncelikle vatandaşların bazı noktalarda gerekli olan en basit çalışmalardan yardım alabiliriz. Emekli olunması içinde emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işleminden yararlanabiliriz. Emekli maaşı sorgulama alanında verilen bu hizmetleri kullanarak emeklilik hakkında en güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Emeklilik maaşı sorgulama işlemi ise internet üzerinden yapılabilir. İnternet sisteminden yardım alarak bizler de kolay bir şekilde bu işlemi kullanabiliriz. E-Devlet adı verilen online sistemi kullanarak bu işlemlerimizi kolayca  yapabiliriz. E-Devlet şifresini aldığımız takdirde yapılan bu çalışmalardan yararlanmak içinde kolay şekilde bu gibi işlemlerimizi yapabiliriz. Kısa bir zaman dilimi içerisinde bu tür işlemlerimizi kolayca yapabiliriz. Kolay bir şekilde e-Devlete giriş yaptıktan sonra artık geriye kalan işlemleri yapmak bir hayli kolaydır. İnternet ile erişimimizi sağladığımız her türlü ortamdan bu gibi çalışmalardan yararlanmamız oldukça kolaydır. E Devlet sistemi üzerinden gerçekleşen resmi işlemlerden biri de emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemidir. Emekli maaşı sorgulama işleminizi gerçekleştirmek için yapmanız gereken tek işlem e Devlet sistemine giriş yaparak sayfa üzerinde bulunan arama sekmesine emekli maaşı hesaplama ve sorgulama yazmanız halinde karşınıza çıkan sayfa üzerinden emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işleminizi kolay ve basit bir şekilde gerçekleştirme şansına sahipsiniz.  E-Devlet şifrenizi kolay bir şekilde PTT kurumundan alarak bu işleminiz için ayrılan zamanda bu hizmetten yararlanabilirsiniz.