26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

EYT son dakika gelişmeleri takip ediliyor

Erken emeklilik bekleyen 5 milyona aşkın vatandaş hükümetten gelecek olan açıklamaları güncel olarak araştırıyorlar.

23 Ekim 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
EYT son dakika gelişmeleri takip ediliyor
Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmesi var mı? EYT son durum nedir? gibi soruların yanıtları erken emeklilik bekleyen 5 milyona aşkın vatandaş tarafından merak ediliyor. Prim gününü tamamlamış, emekli olmak için yaş şartını bekleyen milyonlarca vatandaşın gözü EYT haberlerine çevrilmiş durumda. 
 
EYT SON DURUM NEDİR?
Star Gazetesi yazarlarından Resul KURT bugünkü köşesinde ''EYT'lilere Firlandiya modeli'' başlıklı yazısını yayınlandı. Resul KURT'un EYT modeli ile ilgili açıklamaları ise şöyle;
 
Tabi geçmiş aylarda basında yer alan Finlandiya Modeli EYT için bir çözüm kapısı olarak görülüyor. Bu modelde belirlenen yaştan daha erken emeklilik olunca bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor. Finlandiya’da birbirini tamamlayan iki emeklilik sistemi var:
 
İş esaslı emeklilik hakkıçalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılır. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Girişimciler sigorta primlerini kendileri öderler.
 
Halk emekliliği,iş (maaş) esaslı emekliliği olmayan veya emeklilikleri çok az olan emeklilere yöneliktir.
 
Her iki emeklilik sisteminde yaşlılık ve maluliyet emekliliği bulunmaktadır. 65 yaşını dolduranlar halk emekliliği hakkını kazanılabiliyor.