2 Mayıs 2025 Cuma / 5 Zilkade 1446

Eskisi ile yenisi arasındaki fiyat farkı açılıyor altın makas

Cumhuriyet Altını’nda eski-yeni arasındaki fiyat makası açılıyor. Birkaç yıl önce 3 lira olan eski ve yeni tarihli çeyrek altındaki fiyat farkı 15 liraya kadar çıktı.

Kaan Zenginli/İstanbul25 Ağustos 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Eskisi ile yenisi arasındaki fiyat farkı açılıyor altın makas

Darphane grevi nedeniyle artan işçilik maliyetleri altında eski-yeni arasındaki makasa da yansıdı. 3 yıl önce çeyrek altında eski tarihli ile yeni tarihli altın arasındaki satış fiyatı farkı 3 TL iken, bugün 15 TL’ye kadar yükseldi. Yarım altındaki eski-yeni farkı ise 30 lira oldu. Kuyumcular makasın bu kadar açılmasını Darphane’de yeni altın üretiminin olmamasına bağladı. Tam altında yeni ile eski arasındaki farkın 70 TL’ye kadar çıktığını belirten kuyumcular “3 yıl önce çeyrek altında eski-yeni farkı 3 TL, yarım altında 10 TL, tam altında 20 TL’yi buluyordu. Şimdi ise çeyrek altında 15 TL, yarım altında 30 TL, tam altında ise 70 TL’ye kadar yükseldi” dedi. Çeyrek altında halen eskinin fiyatı 145, yeninin fiyatı ise 160 lira. Yarım altının eskisi 305, yenisi ise 335 TL’den satılıyor. Fiyatlar İstanbul’da bölge bazında da farklılık gösteriyor. Kapalıçarşı’da çeyrek altında 10 lira olan fiyat farkı, İstanbul’un merkezinden uzaklaştıkça 20 liraya kadar çıkıyor.

Vatandaşın yeni altın talep ettiğini ancak darphane grevi nedeniyle piyasada yeni altın bulmanın zor olduğunu belirten kuyumcular “Vatandaş altın alırken yeni talep ediyor. Ancak bulmak pek mümkün değil. Dolayısıyla bulunmayan ürün pahalı oluyor” ifadelerini   kullandı. Kuyumcular açılan makas nedeniyle eski altın  almayı öneriyor. Kuyumcular “Yılın bitimine 5 ay kaldığı için yeni altın, eski altın konumuna düşmektedir. Bu dezavantaj oluşturmaktadır. Fakat eski çeyrek altında bu şekilde bir risk yoktur. Yatırım için  daha idealdir” diyor.

GELİN İŞBAŞI YAPIN MAAŞINIZ 3 BİN 945 TL OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik 1988’den bu yana ilk kez greve giden darphane işçilerine çağrıda bulundu. Grevin sona erdirilmesini isteyen Bakan Çelik “Bilinen çevreler, yanlış bilgiler yayarak grevin devamını sağlama gayreti içindedir. Çalışan kardeşlerimize sesleniyorum: Toplu iş sözleşmesi sonuçları ücretlerinize yansıtılacaktır. Böylece ortalama çıplak ücret, 2 bin 365 lira ortalama giyinik ücret ise 3 bin 945 liraya yükseltilmiş olacaktır. Daha fazla mağdur olmamanız için iş başı yapmanızın doğru olacağı inancındayım” dedi.