12 Mayıs 2024 Pazar / 5 Zilkade 1445

EYT için Başkan Erdoğan'dan açıklama geldi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi.

16 Ekim 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
EYT için Başkan Erdoğan'dan açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan milyonlarca kişinin beklediği haber ile ilgili açıklama geldi. Uzun zamandır sosyal medyada Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu trendler listesinde ilk sırada yer alıyordu. Bugün bu konuyla ilgili Başkan Erdoğan'dan açıklama geldi.

Sosyal medyada uzun süredir erken emeklilik ile ilgili isteklerini belirten vatandaşlar için son dakika açıklaması geldi. Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuyla ilgili açıklama yaparken, bu konu kabinenin gündeminde değil demişti. Konuyla ilgili araştırmalar uzun süredir trend listelerinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren vatandaşlar için son dakika gelişmesi yaşandı. Bugün ise Başkan Erdoğan, Ankara'da konuşmasında bu konuya değindi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI!

"20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak kişi, 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Böyle şey olur mu? Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Ekonomide Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına yüklemek hakkımız var mı diye ben milletime soruyorum."

Başkan Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Ülkemizin menfaatini korumak için gerekeni yaptık, milletimizden hiçbir şey saklamadık. Böyle dönemler sabır dönemleridir."

 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Fırat'ın doğusunda gereken adımlar atılmaz, gecikme süreci devam ederse, burada da YPG/PYD'ye karşı atılması gereken adımları en üst düzeyde atacağız. Bütün bunlar salt ülkemizin huzuru için değil, o bölgede yaşayan insanların huzuru için" dedi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Toplantımızın ardından yeni hakim ve savcılarımızın kura törenine, akşamüzeri de MYK toplantımızı yapacağız. Yarın Moldova'ya gidiyoruz, Cuma günü İzmir'de İlham Aliyev'le bir dizi açılışa katılacağız. Biz çalıştıkça Rabbim bereketini veriyor. Biz gayret ettikçe Rabbim zoru kolay kılıyor. Yorgunluğun, yılgınlığın, tembelliğin yeri yoktur.

"EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR" MESAJI

rken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bu uygulama var. Bu başlık altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992'de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022'de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak. Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez. Sosyal güvelik sistemimizi yeni bir batağın içine niye sürükleyelim? Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım.


Başkan Erdoğan: Bizim kitabımızda yorgunluğun, yılgınlığın, tembelliğin yeri yoktur. Bu büyük mücadeleyi sürdürmek için kendinde derman gören varsa yanlış yerde bulunduğunu bilmelidir. Erken emeklilik tartışmalarıyla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigortalılık, yaş ve prim ödemeye bakılıyor. Emeklilik için 1999 yılına kadar sadece hizmet süresi ve prim ödeme yeterliydi. Bu tarihte yapılan düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyada bu vardır. Bir de dernek kurulmuş. Bu derneğin başındaki hanımefendi 19912 yılında SSK'ya dahil olmuş şayet eski sistem devam etseydi 2012 yılında emekli olacaktı. Ama şimdi bu hanımefendi şimdi 2022 de emekli olacak. Bu kişi emeklilik hakkını kazanmış sadece maaş alması için yaşını beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52'dir.

"EYT TEKLİFİNİN ÜLKEMİZE MALİYETİ 750 MİLYAR TL"

SGK'nın hesaplamalarına göre EYT denen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunların 1 milyon kadarı devlet memuru iken diğerleri kendi hesabında çalışanlar. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda. Bu teklifi ülkemize maliyeti yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı dikkate alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin ve ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye ben bunu milletime soruyorum. Öyle şeyler oluştu ki ekonomik kurtuluş savaşını verdiğimiz günlerde fırsatçılar türedi bir diğer taraftan da karşımıza bunlar türedi. Ne yapacak, erken emekli olacak? Gidecek sonra başka bir işte çalışmaya devam edecek yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası bir defa yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65'in altına eyvallah etmiyor. Ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için.