27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

EYT için son gelişmeler neler oldu?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) uzun süredir erken emeklilik bekliyor.

26 Ekim 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
EYT için son gelişmeler neler oldu?

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişi, erken emekliliğin çıkmasını bekliyor. TBMM'de temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmeleri beklenirken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan süreci noktalayan bir açıklama geldi. Ancak Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hala bir umut erken emeklilik tekrar göndeme getirilmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüşmesinde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) için gündemden kaldırılması ile ilgili aynı fikirde. Meclis'ten yasanın geçmesi bu sorunu yaşayanlar büyük bir sevinç yaşayacak.

EYT konusunda umutlandıran yasa teklifinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasvip etmiyoruz açıklaması emeklilikte yaşa takılanların umutlarını azalmıştı. Konu ile ilgili SGK (Sosyal Güvenlik Uzmanı) Özgür Erdursun, “Yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT’linin tamamı emekli olamayacak.700 bini kadarı emekli olabilecek” dedi.

Türkiye'de 4 milyon kişiyi ilgilendiren, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu konu da geçtiğimiz günler de 4 Muhalefet Partisinin ayrı ayrı hazırladıkları önergeler, EYT'lilere birer umut olmuştu.

45 GÜNLÜK SÜRE HENÜZ BAŞLAMADI

TBMM İçtüzüğü’nün 37. maddesine göre, tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor.

İBRAHİM KALIN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "(Emeklilikte yaşa takılanlar) Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Meclis'te yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi." dedi.