13 Mayıs 2024 Pazartesi / 6 Zilkade 1445

EYT için yasa ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için erken emeklilik ne zaman çıkacak?

29 Ekim 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
EYT için yasa ne zaman çıkacak?

EYT için son gelişmeler neler oldu? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için erken emeklilik ne zaman çıkacak? TBMM'de EYT yasası tekrar gündeme gelecek mi?


Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişi, erken emekliliğin çıkmasını bekliyor. TBMM'de temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmeleri beklenirken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan süreci noktalayan bir açıklama geldi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hala bir umut erken emeklilik tekrar göndeme getirilmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüşmesinde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) için gündemden kaldırılması ile ilgili aynı fikirde. Meclis'ten yasanın geçmesi bu sorunu yaşayanlar büyük bir sevinç yaşayacak.

EYT konusunda umutlandıran yasa teklifinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasvip etmiyoruz açıklaması emeklilikte yaşa takılanların umutlarını azalmıştı. Konu ile ilgili SGK (Sosyal Güvenlik Uzmanı) Özgür Erdursun, “Yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT’linin tamamı emekli olamayacak.700 bini kadarı emekli olabilecek” dedi. Türkiye'de 4 milyon kişiyi ilgilendiren, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu konu da geçtiğimiz günler de 4 Muhalefet Partisinin ayrı ayrı hazırladıkları önergeler, EYT'lilere birer umut olmuştu.

45 GÜNLÜK SÜRE HENÜZ BAŞLAMADI

TBMM İçtüzüğü’nün 37. maddesine göre, tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor.

İBRAHİM KALIN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "(Emeklilikte yaşa takılanlar) Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Meclis'te yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ EYT GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüşmesinde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) ilgili detayları anlattı.

EYT konusunda Başkan Erdoğan'ın Bahçeli ile görüşmesinde detaylar ortaya çıktı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önceki gün gerçekleşen ikili görüşmesinde ülke gündemindeki önemli başlıkların ele alındığı öğrenildi.

ÖRNEKLERLE ANLATTI

Toplantıda Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili rakamları paylaştı ve bunun ekonomiye vereceği zararı anlattı. Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü buna ayırdı ve grup toplantısında verdiği örneklerin benzerini Bahçeli’ye de aktardı.

EMEKLİLİKTE YAŞ SAYILARI

Elindeki istatistikleri de paylaşan Erdoğan, tartışma kapsamına giren çalışan sayısının 6 milyonu aştığını, bunun toplam maliyetinin 750 milyar lira olacağını tekrarladı. Erdoğan, 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişinin 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacağı örneğini verdi. Türkiye’de ortalama emeklilik yaşının 52, Avrupa ülkelerinde ise 65 olduğu aktarıldı. Bilgilendirmenin ardından Bahçeli, bu konuda Erdoğan’ın kaygılarına katıldığını dile getirirken Cumhurbaşkanı da yakın çevresine “Bahçeli ikna oldu” görüşünü iletti.

TBMM'DE TARTIŞILDI

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında "emeklilikte yaşa takılanlar" konusu tartışıldı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Kendi kanun teklifimiz bakımından emeklilikte yaşa takılanlar meselesinin yaklaşık 700 bin kişiyi kapsayacağını, ilk etapta da 200-250 bin kişinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz." dedi.