19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TBMM'de EYT hakkında neler konuşuldu?

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis'te bütçe görüşmeleri devam ederken EYT hakkında neler konuşulduğunu merak ediyor.

15 Aralık 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
TBMM'de EYT hakkında neler konuşuldu?

Emeklilikte yaşa takılanlar Meclis'te bütçe görüşmeleri devam ederken EYT hakkında neler konuşulduğunu merak ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, bu hafta yine en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Konuya dair toplantılar düzenleyen ve bir araya gelen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar, bir yandan da basında çıkan son haberleri öğrenmek istiyor. Kamuoyu tarafından EYT yani "Emeklilikte yaşa takılanlar" olarak adlandırılan yüz binlerce vatandaş, taleplerinin karşılanacağı günü sabırsılıkla bekliyor. Bu kapsamda uzun süredir beklenti içinde olan pek çok vatandaş, medyaya yansıyan en son EYT haberlerini araştırıyor.

Prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de emekli olmalarını sağlayacak düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. Konuya dair yıllardır beklenti içinde olan vatandaşlar, son aylarda çalışmalarına hız verdi.

Prim gün süresini doldurmalarına rağmen yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan yüz binlerce kişi, yerel seçim öncesi konuya umutla bakıyor.

Kanunun yasalaşması halinde erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak yaşa takılanlar, Mecliste temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor. Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmesi bekleniyor.

HAZİNE BAKANI BERAT ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Biz Demirel’in yaptığını yapmayacağız. İmkânlarımız ortada. Erken emeklilik (Emeklilikte yaşa takılanlar) diye bir şey gündemimizde yok” dedi.

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Bakan Albayrak, kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili talepler hakkında “Biz Demirel'in yaptığını yapmayacağız. İmkânlarımız ortada. Erken emeklilik diye bir şey gündemimizde yok. 3.600 gösterge konusunda, sağlık hizmetleri, emniyet ve öğretmenlerle ilgili bir değerlendirme yapılıyor ama bir bakıyorsunuz, tüm kamu personeli için talep ediliyor. Bu olmaz. Ben doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanımız talimat verirse, gereğini yaparız” diye konuştu.

Yerel seçimler öncesi emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) seslerini duyurmak için birçok ilde toplantılar düzenliyor. Sayıları yaklaşık 700 bini bulan EYT'liler söz konusu kanun teklifinin tekrar Meclis'e gelip görüşülmesini istiyor. 2 Aralık'ta Bursa'da buluşan EYT'liler İstanbul'da düzenleyecekleri buluşmayla seslerini daha çok duyurmak istiyor.

2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi emeklilikte yaşa takılanlar seslerini hükümete duyurmaya çalışıyor. Bu nedenle EYT'liler söz konusu kanun teklifinin Meclis'e tekrar gelerek görüşülmesini talep etmek ve daha çok kişiye ulaşmak için birçok ilde toplantılar düzenliyorlar.

EYT'liler en son 2 Aralık'ta Bursa'da bir araya gelmiş, yaklaşık 1 milyon kişi sesini duyurmaya çalışmıştı. EYT'liler 16 Aralık'ta İstanbul'da bir buluşma gerçekleştirerek taleplerini yine dile getirecekler.