15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Gıda etiketlerinde yeni düzenleme

Bileşiminde alkollü içki bulunan gıdaların etiketinde 'Alkol içerir' ifadesi yer alacak. Gıdalarda, bileşen ve/veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa, etikette 'Domuzdan elde edilen ... içerir' ifadesi bulunacak.

3 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gıda etiketlerinde yeni düzenleme
Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, etiketinde "Alkol içerir" ifadesi yer alacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, hazır ambalajlı gıda üreten işletmeciler, toplu tüketim yerlerine yönelik olan ve hazırlama, işleme, parçalama, bölme veya doğrama işlemleri için toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdaların ambalajının üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin üzerinde yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca zorunlu olan bilgilerin bulunmasını sağlayacak.

Değişiklik uyarınca, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalarda "Tatlandırıcı içerir" veya "Tatlandırıcılı" ifadesi, etikette gıda adının yanında yer alacak. Hem ilave şeker hem de yönetmeliğe göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalarda "Şeker ve tatlandırıcı içerir" veya "Şekerli ve tatlandırıcılı" ifadesi de etikette gıda adının yanında yer alacak.

KAHVE VE ÇAYA DÜZENLEME
Adında "kahve" veya "çay" ifadesi yer alan ve kahve, çay veya kahve yada çay ekstratı bazlı içecekler hariç olmak üzere, değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler, konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecek etiketlerinde, "Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez" uyarısı, ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alacak.

Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve yönetmeliğin ilgili maddesine uygun şekilde mg/100 mL olarak bildirilecek.

"ALKOL İÇERİR" YAZISI
Bileşiminde etil alkol ve/veya alkollü içki bulunan gıdaların, üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa, bileşik bileşenin son üründe bulunan miktarına bakılmaksızın "Alkol içerir" ifadesi, etiket üzerinde yer alacak.

Gıdalarda, bileşen ve/veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa, bileşik bileşenin son üründe bulunan miktarına bakılmaksızın, etikette "Domuzdan elde edilen ... içerir" ifadesi, gıdanın adı ile aynı yüzde yer alacak.

Gıda işletmecileri her durumda, gıdanın adının, tavsiye edilen tüketim tarihinin veya mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihinin, özel muhafaza koşullarının ve/veya kullanım koşullarının, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında pazarlayan gıda işletmecisinin adının veya ticari unvanının ve adresinin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde de yer almasını sağlayacak. Bu bilgiler, hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi üzerinde bulunuyor ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek olmayacak.

Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarasının yazılması ve Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların etiketinde "Gıda onay numarası"nın yazılması zorunlu olacak.

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa, etil alkol ve/veya alkollü içkinin adı bileşenler listesinde bildirilecek.

Gıdalardaki Beslenme ve Sağlık Beyanlarındaki genel hükümler, özel beslenme amaçlı gıdalar için geçerli olan mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile uygulanacak. Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama süresi Bakanlık tarafından belirlenerek, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.

Getirilen diğer bir değişiklikle, farklı tarih bildirim türlerini zorunlu hale getiren mevzuat hükümleri saklı kalmak koşuluyla, iyotlu tuzlar hariç insan tüketimine uygun tuzlarda tüketim tarihinin belirtilmesi zorunluluğu kaldırıldı.

Tavsiye edilen tüketim tarihi, "Tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi, açık bir şekilde kullanılarak veya "... tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir" şeklinde belirtilecek. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alacak.

Son tüketim tarihi, "Son tüketim tarihi" ifadesi kullanılarak veya "... tarihine kadar tüketiniz" şeklinde belirtilecek.

Değişiklikle fırın ürünleri kategorisindeki gıdalar listesine ek yapılarak, tart ve turta çeşitlerinin porsiyon büyüklükleri 65 gram, çörek çeşitlerinde 30 gram olarak belirlendi.

AA