12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

‘Günlük konut’ta vurgun

Mesken olmasına rağmen ticari işletme gibi kullanılan ‘günlük kiralık evler’ mantar gibi çoğalıyor. Türkiye’de sayıları 25 bine ulaşan bu tür kaçak işletmelerden devletin vergi kaybı büyük.

Kaan Zenginli12 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Günlük konut’ta vurgun

Son dönemlerde başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde sayısı hızla artan günlük kiralık evler otellerle yarışır hale geldi. Türkiye genelinde sayılarının 25 bin civarında olduğu tahmin edilen ve günlük 50 ila 5.000 TL arasında değişen fiyatlarla kiralanan bu evlere talep ise oldukça yüksek. Yurt dışından gelen turistlerin konaklamasından öğrenci partilerine, iş gezilerinden tatil konaklamalarına ve sayamadığımız birçok nedenle büyük ilgi gören bu evler, mesken olarak gözüktüğü için vergiden de sıyrılıyor. Adeta bir otel gibi çalışan ve ticari işletme statüsünde olmasına rağmen mesken görülen daireler daha çok toplu konutlarda yer alıyor. Bir dairenin günlük ortalama 100 liradan ve ayda 20 gün kiraya verildiği düşünüldüğünde aylık getirisi 2.000 TL’ye tekabül ediyor. Türkiye genelindeki 25 bin günlük kiralık daire dikkate alındığında ise 50 milyon liralık bir ekonomi ortaya çıkıyor. Bu rakamlar kaçak verginin boyutunu daha net gözler önüne seriyor.

‘Özel Usulsüzlük Cezası’ var

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Serbest Mali Müşavir Nedim Yılmaz, konut olarak görülen ancak ticari  işletme gibi çalıştırılan bu tür yerlerin mükkelefiyet kaydı gerektirdiğini söyledi. Bu tür işletmelerin fatura kesme zorunluluğu olduğunu belirten Yılmaz “Korsan otel olarak belirtebileceğimiz bu kaçak işletmelerin tespiti halinde ki bu da idarenin tespit ettiği yıla dönük KDV, Muhtasar, Geçici Vergi ve Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri’nin verilmesini gerektirir, ‘Özel Usulsüzlük Cezası’ ile karşılaşılması söz konusu olur” diye konuştu.

Ticari kurum, işletme vergisine tabi

Mesken olarak satın alınan veya kiralanan bir daireyi günlük ticari bir işletme olarak kullanmak kanunlara göre yasak. Ticari bir işletmenin yıllık 2.600 TL vergi vermesi gerekiyor. Ayrıca belediye ve maliyeden ruhsat alınarak, apartman sakinlerinden izin istenilmesi gerekiyor. Böyle olduğu takdirde dahi kiralayan ile işletme sahibinin arasında sözleşme imzalanması ve kimlik bilgilerinin alınması şart. Büyükçekmece Beylikdüzü’nde emlakçılık işi yapan Aslı Kıymet ise bu son dönemde bu tür günlük kiralık evlerin fazlasıyla türediğini belirterek “Bırakın günlük kiralamayı saatlik kiralama yapıyorlar” dedi.