11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

2. yargı paketi ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketi içeriğinde neler olacak?

Kamuoyunun yakından takip ettiği af yasası olarak da bilinen ceza infaz indirimi uzun zamandır gündemde. Meclis'e ayrı sunulması beklenen 'İkinci Yargı Paketi'nin çalışmalarında son aşamaya geliniyor.İkinci yargı paketi içeriğinde neler olacak? 2. yargı paketi ne zaman çıkacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Binlerce mahkum ve mahkum yakınının büyük bir heyecanla beklediği 'İkinci Yargı Paketi' çalışmalarının 2020'nin Ocak ayında Meclis'e sunulması bekleniyor. İkinci yargı paketi hakkında merak edilenlerin tümünü sizler için derledik.

17 Ocak 2020 Cuma 09:18 - Güncelleme:
2. yargı paketi ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketi içeriğinde neler olacak?

İkinci yargı paketi içeriğinde neler olacak? 2. yargı paketi ne zaman çıkacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Af yasası ve ömür boyu nafaka gibi önemli konuları içerisinde barındıran ikinci yargı paketi son zamanlarda vatandaşların gündeminde yer alıyor. Meclis'e ayrı sunulması planlanan 'İkinci Yargı Paketi'nin çalışmalarında sona geliniyor. 2. yargı paketi hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İkinci yargı paketi hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

İKİNCİ YARGI PAKETİ İÇERİĞİNDE NELER OLACAK?

Binlerce mahkum ve mahkum yakınının büyük heyecanla beklediği 'İkinci Yargı Paketi' çalışmalarının 2020'nin Ocak ayında Meclis'e sunulması planlanıyor.

2. YARGI PAKETİ İÇERİĞİNDE NELER OLACAK?

"Hazırlıkları devam eden ‘ikinci yargı paketi’ bir ay sonra ‘infaz’ düzenlemesiyle siyasetin gündemine gelecek. Kamuoyunda 'af' olarak nitelendirilen çalışma, infaz indirimi ve denetimli serbestlik koşullarını kapsayacak.

BİRİNCİ YARGI PAKETİNDE NELER VAR?

- Yasaya göre, haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak.

- Baroya kayıtlı, en az 15 yıllık avukatlara yeşil pasaport verilebilecek.

- 21 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL kapsamında terör örgütlerine üyeliği, iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle pasaportları iptal edilen ya da pasaport talepleri reddedilenlere, pasaportları İçişleri Bakanlığınca yapılan inceleme sonrası verilecek.

- Avukatlık staj ve noterlik staj başvurularında, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartları aranacak.

- İdari yargıda da ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruşma yapılabilecek.

- Soruşturma aşamasında tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde 6 ayı, görevine giren işlerde 1 yılı geçemeyecek.

- Seri muhakeme usulü ile basit yargılama usulü, yargı sistemine dahil ediliyor.

- Suçun sübutuna doğrudan etki edecek mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen, soruşturma veya kovuşturma yapılması izne veya talebe bağlı olan suçlarda izin alınmaksızın veya talep olmaksızın düzenlenen iddianameler iade edilecek.

- İş ve çalışma hürriyetinin ihlali; güveni kötüye kullanma; suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçları da uzlaştırma kapsamında olacak.

- Uzlaştırma ve ön ödeme kapsamındaki suçlar hariç, cumhuriyet savcısı, üst sınırı 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda, kamu davasının açılmasını 5 yıl süreyle erteleyebilecek.

- Cinsel istismar mağduru çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınacak.

- Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin temyiz edilebilecek kararlarının kapsamı genişletiliyor.

- Hakaret, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılama, silahlı örgüt, halkı askerlikten soğutma suçları nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilecek.

- Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin hapis cezalarının üst sınırı 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından 5 yıl olarak uygulanacak.