19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İran’a 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı

Türkiye yazılım pazarının yüzde 83’ünü temsil eden Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), ambargodan kurtulan İran’a 1 yılda 1 milyar dolarlık yazılım ihraç etmeyi hedefliyor.

Kaan Zenginli3 Şubat 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İran’a 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı

Gelecek 10 yılda Türkiye’yi bilgi ve teknoloji alanında bölgesel merkez yapmak ve 5 trilyonluk dünya yazılım pazarının yüzde 5’ine sahip olmak için çalıştıklarını ifade eden YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk yazılım şirketlerinin 2015’te 1 milyar dolara yakın yazılım ihracatı çıtasını, İran pazarının da açılmasıyla 2016’da ikiye katlayıp 2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Ambargo nedeniyle doğal olarak teknoloji alanında eksiklikleri olan İran’ın bütün sektörlerine yönelik ihracat fırsatının ortaya çıktığına dikkat çeken YASAD Başkanı Güneş “Ekonomi Bakanlığı’mız üzerinden ihracat heyeti düzenlemeyi ve İran’a tamamen yazılım odaklı bir ihracat heyeti götürmeyi planlıyoruz. Resmi kurumlarımızın da desteğiyle bu aşamayı hayata geçirdikten sonra kısa ve orta vadeli ihracat hedeflerimiz için yola çıkmış olacağız” diye konuştu.

RAKİBİMİZ ABD

İran’daki yazılım pazarında Türkiye’nin en büyük rakibinin Amerika, İngiltere ve Almanya olduğunu söyleyen YASAD Başkanı Güneş “Yazılımda güçlü olduğumuz alanlarda Türk şirketleri işi direkt üstlenecek. Bizden üstün olan yabancı rakiplerin varlığında ise şirketlerimiz işe konsorsiyum çatısı altında dahil olacak” dedi. Yapacakları ihracatın nitelikli bir yapıda olduğunu belirten Güneş, “Mesela bulut konusunda İran’a Türkiye’den büyük veri ve yazılım satışı olacaktır. Bunun yanı sıra perakende kanalında İran’da ciddi bir büyüme kaydedilecek” dedi.