Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirterek, müeyyidelerin ağırlaştırılacağını kaydetti. Cezaların 2-3 kat artacağını açıklayan Çelik “Bu müeyyideler olmasın isterdik, ama gördük ki acıtmadan bu olayların önüne geçilemeyecek” dedi.
Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası’nda düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği İskele Kurma Semineri’ne katılan Çelik, çalışma hayatı ve güncel konularla ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. Son dönemde yaşanan iş kazaları nedeniyle iş güvenliğine uygun prosedür uygulamayan işletmeye yeni yaptırımlar uygulanacağını belirten Çelik şunları söyledi:
Geçmişe dönük ceza kesilebilecek
“İş güvenliği uzmanı bulundurmadın mı? Şu an 6 bin lira cezası var ama yarın tehlike sınıfına göre 24 bin lira çıkabilir. Yarın çeşitli sürprizlerle karşılaşacaksınız. Ey inşaat firmaları, ey işverenler iş güvenliği uzmanını bulundurun’ diyoruz. Siz yokken işin başında sizin adınıza işin güvenliğini tesis etsin diyoruz. Gırtlak patlatıyoruz.” Yeni yasa ile birlikte geriye dönük cezaların da kesileceğini belirten Çelik şunları söyledi: “Şimdi yasa geliyor. Yasa diyor ki geriye doğru 1 yıl borcun var. Her anlaşma yapmayan firmanın yaklaşık 100 bin lira borcu var. 6 ay içinde iş güvenliği uzmanını aldın, sözleşme yaptın yaptın, geçmişteki borçlarını siliyoruz. Yapmadın mı geçmişteki ile birlikte geriye dönük bunun tahsilini ödeyecekler. Hem işçi sendikaları ile işveren sendikaları ile taraflarla görüşerek, en uygun şekilde yasanın parlamentodan çıkmasını gerçekleştireceğiz. İnşallah zihniyet değişim sürecini hep beraber yaşarız.”
Suriyeliler ile ilgili yasa Parlamento’da
Suriyeliler ile ilgili yasanın önümüzdeki hafta Parlamento’da konuşulacağını belirten Çelik, Göç Yasası çıktıktan sonra 1.4 milyon Suriyeliye geçici kimlik verildiğini hatırlattı. Çelik “Bakanlar Kurulu kararı yayınlanması gerekiyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki salı günü bu konu Parlamento’ya gelecek. Mevsimlik tarım, ev hizmetleri, sanayi bazı iş kollarında eleman bulmakta zorlanılan alanlarda belli oranda, Suriyeli’lerin istihdamı ile ilgili dengeli düzenlemeyi Bakanlar Kurulu görüşmesinden sonra daha net açıklama imkanı olacak. Bizim vatandaşımız işsizken, başkasına iş verilir gibi bir durum değerlendirmesi yanlıştır” dedi.
450 bin ‘tehlikeli’ işyerinde uzman yok
Türkiye’de iş kazalarının yüzde 12.5’inin inşaat sektöründe yaşandığı bilgisini veren Çelik “Ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü bu sektörde meydana geliyor ve bu ölümlerin yüzde 42’si de yüksekten düşmeden kaynaklanıyor” dedi. Yaşanan iş kazalarının ardından hala tedbirsizliklerin sürdüğüne dikkati çeken Çelik, bunlardan ders alınmadığını ve gerekli tedbirlerin halen alınmadığını söyledi. Şirketlerde iş güvenliği uzmanı eksikliğine de değinen Çelik “670 çok tehlikeli iş yerinin halen 450 bininde iş güvenliği uzmanı yok” dedi.