25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli şartlar neler?

İşsiz kalan ve iş bulamayan vatandaşlar işsizlik maaşından faydalanarak geçici bir süre de olsa geçimlerini sağlamak istiyorlar. Tabi bu konuda önemli detaylardan biri de işsizlik maaşı başvurusu yapmanız için gerekli şartlardır.

24 Ocak 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli şartlar neler?

İşsizlik maaşı asgari ücrete endeksli olarak ödeniyor. İşsizlik maaşı almakta olan 500 bini aşkın kişi, 2019 yılında yüzde 26 oranında artırılan asgari ücretin işsizlik maaşını artırıp artırmayacağını merak ediyor. İşsizlikten önce son dört aydaki ortalama brüt ücreti 4 bin 60 liranın üzerinde olanlar, brüt ücret tutarlarına göre asgari ücret artışından faydalanabilecek. İşsizlikten önceki brüt ücreti 4 bin 60 TL'nin altında olanların işsizlik maaşı ise asgari ücret artışından etkilenmeyecek.

Geçen yıl işsizlik maaşı en az 805 lira, en fazla 1015 liraydı. İşsiz kalan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla ödenen işsizlik maaşına yapılan zam ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 1016 lira olurken toplamda ödenecek en yüksek işsizlik maaşı 20 bin 310 liraya yükseldi. Meclis'te kabul edilen düzenlemeye göre işsizlik maaşından yararlanmak için "son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma" şartı kaldırıldı. Artık "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli olacak. İşte işsizlik maaşı şartları ve 2019 yılı zam oranları...

En düşük işsizlik maaşı 1016 liraya en yüksek işsizlik maaşı da 2031 liraya çıktı. Bu yıl içinde işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı para maksimum 20 bin 310 lira olacak. Sigortalı olarak çalışanlar, kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyor.

TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde  Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için "son 120 günlük prim ödeyerek  sürekli çalışma" şartı kaldırıldı. "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli  olacak. Böylece, 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık  hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmış oldu. 

“SON 120 GÜNLÜK PRİM ÖDEYEREK SÜREKLİ ÇALIŞMA” ŞARTI KALDIRILACAK

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için "son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma" şartı kaldırılacak, "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli olacak. Böylece, 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak.Şalgam suyu, Türk Gıda Kodeksine göre, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içeceklerden ÖTV alınmayacak.


 
 

30 GÜNDE BAŞVURU
 
Ayrıca, işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olmalı. En az 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay, 1080 gün prim ödeyene 10 ay işsizlik maaşı bağlanıyor. İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ İşkur’a başvurmak şart. Başvurular iskur.gov.tr veya e-Devlet’ten yapılabiliyor.
 
HANGİ DURUMDA KESİLİR?

 
İşkur tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir mazereti olmadan reddedenlerin işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir.
 
HESAP NASIL YAPILIR?

 
İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. Maaşı hesaplanırken son dört aylık brüt maaş dikkate alınıyor. Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ni (bugün itibarıyla 2031 lirayı) geçemiyor. Son 4 ay asgari ücretle çalışana 1016 lira işsizlik maaşı bağlanırken brüt ücreti 6000 lira olan 2031 lira alır. İşsiz kalanın sağlık hizmetini devlet karşılıyor. Bundan eş ve çocuklar da yararlanıyor.

ESKİ HABERLER

Halihazırda çalışmakta oldukları işlerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşların araştırdığı işsizlik maaşı alma şartları ve başvuru süreci, birçok kişinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Bazı koşullar dahilinde gerçekleştirilebilen işsizlik maaşı başvurusu, internet üzerinden üzerinden şartları ile sorgulanmaya devam ediliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar, kanunla belirlenmiştir. Kanunda yer alan ifadelere göre;

1 - Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

BAŞVURU NEREDEN YAPILIR?

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

MAAŞ SÜRESİ NEDİR? NASIL BELİRLENİR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.



 

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.