10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Kaçak akaryakıtla mücadeleyle yılda 2 milyar devlet kasasında

Akaryakıt sektöründe kaçak ve vergi kaybına yönelik başlatılan mücadele meyvesini vermeye başladı. Son aylarda yasal motorin tüketiminin arttığını aktaran Petder Başkanı Erdem, mücadeleyle yıllık 1.99 milyarlık vergi kaybının önüne geçilebileceğini söyledi.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kaçak akaryakıtla mücadeleyle yılda 2 milyar devlet kasasında

2013 yılında akaryakıt sektörünün en önemli gündem maddesi hiç kuşkusuz kaçak akaryakıta ve bu yolla oluşan vergi kaybına karşı başlatılan mücadele oldu. Son aylarda yasal motorin tüketiminde görülen yüzde 8 civarındaki artışın yaklaşık yarısının bu mücadelelerin sonunda yasal tüketime yönelen kullanıcılardan kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirten Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu başkanı ahmet Erdem “bu senelik olarak hesaplandığında bu yaklaşık ilave 1.99 milyar TL vergi toplanması demektir” dedi. 2013 yılı içinde kayıt dışı ürün ve kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde akaryakıt ve vergi kaçakçılığını önlemek üzere önemli adımlar atıldığını hatırlatan Erdem, şöyle konuştu:

Görüşmeler sürüyor

“11 nisan 2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6455 sayılı “Gümrük Kanunu İle bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen düzenlemeler, otomasyon sistemi, ulusal marker uygulaması ve kaçak akaryakıtla mücadeleye ilişkin uygulamalar sektörün yakından ilgilendiren ve etkileyen önemli gündem maddeleridir. Mücadele kapsamında yasal motorin tüketiminde artışlar görülse de kaçak akaryakıt faaliyetleri sektörün önemli sorunları arasında önde gelmeye ve vergi kaybı oluşturmaya devam ediyor. Kaçak akaryakıtla mücadele yöntemi olarak uygulamada bulunan ulusal marker ve otomasyon sisteminin geliştirilmesi ve daha verimli sonuçlar alınabilmesi amacıyla, PETDER olarak ilgili kamu kuruluşlarıyla görüşme ve çalışmalarımız sürüyoruz.”

Büyüme sektöre de yansır

Sektör ve ekonomik açından 2014 yılı öngörü ve beklentilerini de paylaşan ahmet Erdem, Türkiye’de 2012 yılı sonu itibariyle 12 bin 457 olan istasyonlu bayi sayısının 2013 yılı aralık ayı itibariyle 12 bin 620 düzeyine ulaştığını kaydetti. LPG bayii sayısının ise 9 bin 892’den 10 bin 86’ya çıktığını aktaran Erdem “2014 yılında sektör dinamiklerini derinden etkileyecek bir değişiklik olmadığı takdirde, benzer bir artış beklenebilir. bunun yanı sıra, 2014 yılında tüketiciler, ürünlerin gerek kalitesi gerekse çeşitliliği açısından tüketici talepleriyle şekillenen sektörümüzün içinde bulunduğu rekabetçi ortamın avantajlarından faydalanmaya devam edeceklerdir” ddeğerlendirmesini yaptı.

Yıl sonunda pazar payı 115 milyar lirayı aşacak

PETDER Başkanı Erdem, Aralık 2013 itibariyle petrol piyasasında 4 rafineri, 78 dağıtıcı firma ve 111 depolama tesisinin EPDK’dan lisanslı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. LPG piyasasında ise 73 dağıtıcı firma ve 82 depolama tesisinin lisanslı olarak faaliyette bulunduğunu dile getiren Erdem, sektörün milyonun üzerinde kişi için gelir kapısı oluşturmaya devam ettiğini kaydetti. Sektörün pazar büyüklüğünün 2012’de 100 milyar liraya yaklaştığını vurgulayan Erdem “2013 yılı sonunda ise yaklaşık 115 milyar TL olması beklenmekte, bu miktarın yaklaşık 65 milyar lirasını dolaylı vergilerin oluşturacağı öngörülüyor” dedi. Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı tarafından sunulan verilere göre, 2012’de Türkiye’nin yüzde 2.2 oranında büyüdüğünü aktaran Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 4.4 büyüme kaydetmiştir. IMF, Türkiye’nin 2013 yılı sonunda yüzde 3.8 oranında büyümüş olacağını tahmin etmektedir. Sektörümüzün de, Türkiye ekonomisi paralelinde büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz.”