19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kalkınma Bakanı Elvan ''Orta Vadeli Program'' eleştirilere yanıt verdi

Dün açıklanan Orta Vadeli Program'a yapılan eleştirilere cevap veren Bakan Elvan, 'Ben eleştirileri yapanlara şunu ifade etmek istiyorum ki keşke Orta Vadeli Programı öncelikli olarak bir okusalardı. Programın bütününe bakıp ona göre bir değerlendirme yapsalardı herhalde bu eleştirileri yapmazlardı.' dedi..

28 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kalkınma Bakanı Elvan ''Orta Vadeli Program'' eleştirilere yanıt verdi
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, A Haber Ankara temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevapladı.
 
Elvan, "Ben eleştirileri yapanlara şunu ifade etmek istiyorum ki keşke Orta Vadeli Programı öncelikli olarak bir okusalardı. Programın bütününe bakıp ona göre bir değerlendirme yapsalardı herhalde bu eleştirileri yapmazlardı." dedi.
 
Elvan, "İkinci olarak, deniliyor ki bir taraftan yüzde 5,5 büyüyeceksiniz diğer taraftan enflasyonu nasıl düşüreceksiniz? Özellikle şunu ifade etmek istiyorum Türkiye bu bağlamda başarı göstermiş nadir ülkelerden bir tanesi. 2002-2007 dönemine bakınız bir taraftan biz enflasyonu aşağıya çektik diğer taraftan da büyümeyi yukarıya çektik. Türkiye bu alanda son derece deneyimli. Dolayısıyla bizim 2018-19 ve 2020'ye yönelik ortaya koymuş olduğumuz büyüme hedefleri gerçekten makul olan hedefler. hatta onun da üzerine çıkabileceğimiz ihtimali de yüksek." diye konuştu..
 
BÜYÜME HIZI TAHMİNİ
 
Elvan, Türkiye'nin büyüme hızı ile ilgili "5,5'in üzerine çıkma olasılığı yüksek" dedi.
 
"PROGRAM KAMU MALİYESİNE YÖNELİK TEDBİRLERDEN İBARET DEĞİL"
 
Orta Vadeli Program'ın gelir dağılımını adaletli kılan bir program olduğunu belirten Elvan, "Mali disiplin içeride dışarıda Türkiye'nin övgü ile söz edildiği bir alan, ancak OVP sadece kamu maliyesine yönelik aldığımız tedbirlerden ibaret değil." açıklamasında bulundu.
 
"ÖZEL SEKTÖRÜN İŞ VE YATIRIM TEŞVİKLERİNE AYRINTILI YER VERİLDİ"
 
Popülist bir yaklaşım içerisinde olmadıkların altını çizen Bakan Elvan, "Büyüme finansmanında küresel ılımlı likidite artan, iç tasarruf oranları, mali disiplin destek olacak; büyümenin motoru olan kesim özel sektör olacak. Sürdürülebilir kalkınma için yatırım ve üretim çok önemli. Özel sektörün iş ve yatırım teşviklerine ayrıntılı yer verildi. Devletin küçülmesi ve özel sektörün önünün açılması dikkate alındı." dedi.
 
"DESTEKLEME MERKEZLERİ BİRÇOK İLDE KURULACAK"
 
Elvan, "Gençlerin iş kurabilmeleri için girişimci destekleme merkezleri birçok ilde kurulacak." dedi.
 
"DÜNYADA İSTİHDAM ALANINDA BAŞARILIYIZ"
 
Öte yandan Elvan, Türkiye'nin istihdam alanında dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunun altını çizdi.
 
Türkiye'de iş gücüne katılım oranı oldukça yüksek diyen Elvan, "İnsanımızın niteliğini artırıcı tedbirler alıyoruz. Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için çalışıyoruz. İş ile iş gücü arasındaki beceri uyumunun sağlanması için tedbir alıyoruz. İş gücü kalitesinin artırılması katma değeri yükseltecek." sözlerine yer verdi.
 
DOLAR KURU BEKLENTİSİ VE PETROL FİYATLARI
 
Bugünlerde dövizde yukarı yönlü bir hareket olsa da kurda istikrarın sağlanacağını öngördüklerini beliren Elvan, "Yıl sonu dolar kuru beklentisi 3.63, yıl ortalaması 3.58; biz kurda istikrarın süreceğini düşünüyoruz. Son günlerde Kuzey Irak ve Kuzey Kore hadiseleri nedeniyle kurda oynaklık söz konusu oldu ama bunun makul yere düşeceğine inanıyoruz." dedi.
 
Elvan ayrıca, petrol fiyatları hakkında "Önümüzdeki dönemde makul seviyelerde kalacağını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi..