9 Mayıs 2025 Cuma / 12 Zilkade 1446

Karaca’dan film gibi bir başarı hikayesi

Mutfak ve sofra ürünleri sektöründe pazar lideri Karaca, Türkiye’deki büyümesini kısmen tamamlayıp, dizi film sponsorluklarının rüzgarıyla yurtdışında agresif bir büyüme sürecine giriyor. Markanın geldiği nokta bir başarı hikayesi...

KAAN ZENGİNLİ18 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Karaca’dan film gibi bir başarı hikayesi

Temelleri 1973 yılında Eminönü’ndeki bir cam atölyesinde atılan Karaca bugün, Türkiye hariç 16 ülkede 30’a yakın mağazası bulunan ve 1 milyar TL ciro ile 2 bin kişiye istihdam sağlayan dev bir markaya dönüştü. Yaşanan bu başarı hikayesini Karaca’nın CEO’su Fatih Karaca’dan dinledik. Şirketin 2. kuşak temsilcisi olan Karaca’nın, şirketin kurumsallaşması ve dünya pazarlarına açılmasında büyük rolü var. Vizyoner bakışı, genç ve dinamik yapısı ve yeniliklere açık oluşu ile markaya büyük katkıları olan Karaca şimdi bir dünya markası yaratmak için var gücüyle çaba harcıyor. 

DİZİLERİN RÜZGARI

Türkiye’de Jumbo, Emsan, Karaca ve Karaca Home markalarıyla 300’e yakın mağazası bulunan şirketin şimdi yurt dışında ayı başarıyı yakalaması gerektiğini söyleyen Fatih Karaca, bunu sponsor oldukları dizilerin de rüzgarıyla yakalamak hedefinde. Şirket, ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ ve ‘Yaprak Dökümü’ gibi dizilerin halen çok popüler olduğu Ortadoğu ve Balkanlar’da büyüme hedefliyor. Tabi Avrupa’da büyüme potansiyeli olan bir diğer lokasyon... Önümüzdeki yıl Polonya ve Romanya dahil yurtdışında 11 yeni mağaza açacak olan Karaca, gelecek yıllarda ise yurtdışında daha hızlı büyüme hedefliyor. 

- Karaca nerede ve nasıl kuruldu? Hikayenizi anlatır mısınız?

Karaca’nın temelleri 1973 yılında babam ve 3 amcamın ortaklaşa kurdukları bir şirket ile atılıyor. Malatya’dan gelerek Eminönü’nde bir cam atölyesi kuruyorlar. Büyük cam fabrikalarından sade camları alarak onları dekorlayarak satıyorlar. Bardak ve tabak olarak devam ediyor bu. 1994’te kendi markalarını kurmak istiyorlar. O tarihte Karaca markası kuruluyor. O dönemde tencere üretimi yapılıyor. 1999’da çatal bıçak ve porselen ürünlerine giriliyor. Şirketimiz de daha kurumsallaşmaya başlıyor.

- İlk fabrika ve ilk şube nasıl açılıyor? Agresif büyüme sürecine ne zaman geçiliyor?

Ardından Tunus’ta fabrikamız kuruluyor. 2001’de Akmerkez’de ilk mağazamızı açıyoruz. 2006’ya kadar alt yapı kuruluyor. Bu tarihte ben şirkete dahil oluyorum. Pazarlama faaliyetlerine yöneldik. Dizi sponsorlukları o zamanlar yeni yeni çıkmaya başlamıştı. Öyle bir geçer zaman ki dizisine sponsor olduk. Aile dizileri olması nedeniyle tüketiciyle bizi daha yakın hale getirdi. O dönemde AVM’ler yeni yeni açılmaya başlıyordu. Bir çok AVM’de mağaza açmaya başladık.

- Yıllık yatırım rakamlarınız ne kadar? Ayrıca üretim nerede yapılıyor? Toplam istihdam nedir?

Yıllık 1 milyar TL’nin üzerinde ciromuz var. Her yıl yüzde 30 büyüyoruz. Her yıl olmasa da iki yılda bir 300 milyon TL yatırım yapıyoruz.  Mutfak ürünleri ve ev tekstili ürünlerini Bursa ve Denizli’deki fabrikalarında üretiyor. Toplam 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

- Mevcutta kaç markanız ve mağazanız var?

Karaca’da 130 mağazamız var. Jumbo’da yılsonuna kadar 40 mağaza olacağız. Karaca Home’da 18 mağazamız ve 100’e yakın franchise’ımız ve 1.000’e yakın satış noktası var. Emsan’da da seneye 13 mağaza açacağız.

- Şimdi hedef yurt dışında büyümek sanırım... 

Yurt dışında büyüyeceğiz. Karaca ile Suudi Arabistan’da 4’üncü mağazayı açacağız. Azerbaycan’da 4, İran’da 3 mağazamız var. 16 ülkede 29 mağazamız bulunuyor. Önümüzdeki yıl Polonya ve Romanya’nın başkentlerinde 3’er tane mağaza açacağız. Seneye yurtdışında 11 mağaza açacağız.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edilirken, yemek takımlarını biz vermek istedik. Bununla ilgili bir girişimde bulunduk ve bizi kırmadılar. Yerli üretim olmamız Külliye’ye girmemizde büyük öncelik oldu. Şu an Külliye’deki tüm yemek takımlarının markası bizim üretimimiz ve markamız olan Jumbo’dan oluşuyor.

Krizi fırsata çevirdi sektör lideri oldu

- O dönemde sektörde nasıl konumlanıyordunuz? Mevcut pazar liderliğini ne zaman yakaladınız? 

Bizim için oyunu değiştiren nokta 2008 oldu. 2008’de dünyada yaşanan ekonomik kriz ve bunun Türkiye’de büyük olumsuzluklara sebep olacağı söylentileri dolanırken biz yatırıma başladık. Krizi fırsata çevirdik. 2008 yılında herkes küçülürken, biz yüzde 46 büyüdük. Ve bu büyümemiz ile pazar lideri unvanını o zaman yakaladık. 2006 döneminde 6 mağazamız varken, bu agresif büyüme stratejisi ile 2008 zamanında 40 mağazaya ulaştık. O tarihte ayrıca Emsan’ı da aldık.

Rahmi Koç’un tasarımlarıUnicef’e bağışlanıyor

- Sosyal sorumluluk tarafından neler yapıyorsunuz?

2010 yılından itibaren Unicef ile ortak proje yürütüyoruz.Türkiye’nin en tanıdık isimleri bir tasarım oluşturuyor. Biz de o tasarımları fincanlara uyguluyoruz. Ardından bu fincanlardan gelen satış gelirini de Unicef’e bağışlıyoruz. Bu isimler arasında; Rahmi Koç, Ara Güler, Devrim Erbil, Kenan Doğulu var…