25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kaya gazı için ilk çatlatma Trakya’da yapılacak

Türkiye Petrolleri, kaya gazı için Trakya’nın Hamitabat bölgesinde iki kuyuda çatlatma adı verilen yöntemle bu hafta çalışmalara başlayacak. Araştırmalara göre bölgede 170 milyar metreküp kaya gazı bulunuyor.

1 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kaya gazı için ilk çatlatma Trakya’da yapılacak

Türkiye Petrolleri (TP), araştırmalara göre bölgede bulunan 170 milyar metreküp kayagazı için Trakya’nın Hamitabat bölgesi yakınındaki sahada ilk çatlatma operasyonunu bu hafta gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu çalışma, daha önce özel sektörün konvansiyonel gaz üretimi yaptığı Trakya bölgesinde, konvansiyonel olmayan şeklinde tanımlanan kaya gazı üretimi için ilk somut adım olacak. Hamitabat bölgesi yakınında iki kuyuda yapılacak çatlatma operasyonu için Amerikan merkezli Halliburton şirketinden teknik hizmet alınacak. İki kuyuda yapılacak çatlatma operasyonu sonrasında verim alınması durumunda, bölgede arka arkaya yeni kuyuların açılması bekleniyor. Aynı zamanda, üretim yapılabilmesi durumunda bu bölgedeki mevcut altyapının da kullanılarak Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) veya diğer şirketlerin sistemine doğalgaz verilebileceği ifade ediliyor. TP’nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı operasyonunun özel sektör tarafından da takip edildiği ve başarılı olunması durumunda bu şirketler için de cesaret verici olacağına dikkat çekiliyor.

100 MİLYON VARİL KAYA GAZI PETROLÜ DE VAR

ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) 2013’te dünya kaya gazı haritasını ortaya koyduğu raporuna göre, Trakya bölgesinde yerinde kaya gazı miktarı 962 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bu miktarın 170 milyar metreküpü ekonomik anlamda üretilebilir konumda bulunuyor. Ayrıca, aynı bölgedeki 2 milyar varil olarak tahmin edilen kaya petrolünün 100 milyon varilinin üretilebilir durumda olduğu hesaplanıyor. 

3.7 TRİLYON METREKÜP REZERV

Türkiye’de, Güneydoğu Anadolu bölgesinde 3.7 trilyon metreküp kaya gazı olduğu belirtilen EIA raporuna göre, bu miktarın 481 milyar metreküpü çıkarılabilir bölümü oluşturuyor. Aynı bölgede, 4.6 milyar varil üretilebilir, 91 milyar varil de yerinde kaya petrolü olduğu tahmin ediliyor. Çatlatma denilen teknolojik işlemle ise basınçlı su kullanılarak, yer altındaki kaya katmanlarının içinde kırılmalar gerçekleştirilip gaz veya petrol rezervlerinin açığa çıkarılması ve ekonomik olarak üretime uygun hale getirilmesi sağlanıyor.