20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kaybeden Türkiye olmasın

İstanbul merkezli operasyon sonrası kabinede dün yaşanan istifalar iş dünyasında da geniş yankı buldu. İş dünyasının temsilcileri dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın bedelinin geçmişte çok ağır ödendiğini hatırlatarak uyardılar.

Kaan Zenginli26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kaybeden Türkiye olmasın

İŞ DÜNYASI İSTİFALARLA GELEN YENİ SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ

İstanbul merkezli operasyonun ardından dün bazı bakanların istifası iş dünyasında da geniş yankı buldu. İşadamları, Türkiye’nin dış dünyadan koparak içeriye odaklanmasının ve kısır iç hesaplaşmaların bedelini geçmişte çok ağır ödediğini belirterek “Kaybeden Türkiye olmasın” uyarısında bulundular. Bazı işadamları ise olayın başından beri komplo olduğuna inandıklarını belirterek “Üstelik Türk ekonomisine ağır darbe vuran bir komplo” ifadesini kullandılar. İşadamları yaşanan gerginliğin ve her gün yeni bir gündemle uyanmanın ilk kaybedeninin de başta özel sektör olmak üzere tüm Türkiye olduğunu belirttiler.

Normal işleyişe dönmeliyiz

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya

Ülkemizde adli makamlarca yürütülen bir süreç söz konusudur. Bu sürecin sağlıklı yürümesi ve bir an önce sonuçlandırılması ve ülkemizin normal işleyişine geri dönmesi dileğimizdir.  Unutulmamalıdır ki, gerek global ekonomideki hassas dengeler, gerek bu sürecin ülke ekonomisi üzerindeki çeşitli endişe verici etkileri, bir an önce  istikrar sağlanmasının ne kadar hayati ve önemli olduğunu göstermektedir.

Bakanlar yerinde bir adım attı

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) olarak yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sebebiyle 17 Aralık tarihinde başlatılan soruşturma ile oluşan ortamı, adli boyutunu ayrı tutmak kaydı ile ülke ekonomimize ve güven ortamına verdiği ve verebileceği zararlar bakımından endişe ile takip ettiğimizi belirtmiştik. Devamla muhtevası ve muhataplarına bakılmaksızın yolsuzluk ve rüşvet iddialarının sonuna kadar araştırılması hepimizin ortak arzusudur demiştik. Bu noktada soruşturmaların salahiyeti ve Sayın Bakanlarımızın hassasiyetleri açısından, aldıkları bu istifa kararlarını yerinde bir adım olarak değerlendirdiğimizi belirtmek isterim. Bu sürecin, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti  ilkesinden taviz verilmeden kurumların görev alanları içinde takip edilmesi zorunluluğunu hatırlatır, iddialar kapsamında hukukun temel doktrini olan masumiyet karinesinin önemini de tekrar hatırlatırız.

İstikrar ortamı korunmalı

TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert

Günlerdir Türkiye’de gündemde olan bu süreçte ülkemiz siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda önemli kayıplar yaşamıştır. Bu operasyonlar çerçevesinde gelinen son noktada adı geçen bakanlar istifalarını sunmuştur.  Ülke olarak son yıllarda istikrar ve huzur ortamının getirdiği olumlu ekonomik ve siyasi gelişmelerin devam etmesi adına herkesin sakin ve soğukkanlı davranmasını temenni ediyorum.

Bir teşekkür borcumuz var

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen

Bakanların istifasını duyduğumda Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’a bir teşekkür borcumuz olduğunu düşündüm. Bizim tutumumuzdan bağımsız, ihracat yapmamız için, yurt dışında iş yapanların sorunlarını çözmek için ekibiyle birlikte gecesini gündüzüne kattı. Küçük büyük ihracatçının sıkıntısıyla tek tek ilgilendi. Bir konteyner ihracat yapanın dahi sorununa eğildi, her arayana mutlaka  döndü, ilgilendi.

Artık kaybetme lüksümüz yok

İSO  Başkanı Başkanı Erdal Bahçıvan

Dünyanın, ‘yıldızı parlayan ülke’ olarak algıladığı Türkiye’nin, global ekonomideki bu olumsuz gelişmeden etkilenmemesi için herkese büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.  Dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın, enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmişte çok ağır ödedik. Yeni Türkiye, bu çerçevede büyük bir anlam ifade ediyor. Hukukun üstünlüğüne inanalım.

Yargısız infaz yapılmasın

ANGİAD Başkanı Abdullah Değer

Türkiye bu operasyonlardan sonra önemli bir sürece girmiştir. ANGİAD olarak bu süreç tamamlanmadan kesin karar ve yargıya varılmasını istemiyoruz. Tüm partilere eşit mesafede olan bir yapıyız. Siyasetle işimiz olmaz. Ancak kaybedenin Türkiye olmaması için de her türlü mücadeleyi veririz. Bu olayların başından beri komplo olduğuna inanıyoruz. Üstelik Türk ekonomisine ağır darbe vuran bir komplo...