16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kıdem tazminatı tavanı yükseldi

Kıdem tazminatı hesaplama 2019 tavanı ne kadar? İş Kanunu son dakika kıdem ve ihbar tazminatı netten brüte hesaplama işlemi nasıl olur?

11 Ocak 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kıdem tazminatı tavanı yükseldi

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI 582 LİRA YÜKSELDİ

mzalanan genelgeye göre; kıdem tazminatı tavanı 583 lira yükselmiş oldu. Böylece 10 yıllık bir çalışanın kıdem tazminatı Aralık 2018 tarihinde 54 bin 340 lira olurken bu rakam Ocak 2019 tarihi itibariyle 60 bin 170 liraya yükseldi. Alınan son habere göre çalışanın tazminatı 5 bin 830 lira arttı.

KIDEM TAZMİNATI KOŞULLARI NELERDİR?

Aynı işverenin bir veya değişik iş yerlerinde bir yıl çalışan işçiler, kıdem tazminatına hak kazanıyor. Kıdem tazminatı, işçinin emekli olması, hayatını kaybetmesi, askerlik nedeniyle işten ayrılması, kadın işçilerin evlendikten sonra bir yıl içinde işten çıkması, işverenin işten atması, işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi durumunda veriliyor.

Döviz kuru ve faizde yaşanan hızlı artış işletmeleri zor durumda bırakırken, iş yeri devirleri de artıyor. Çalışanlar, iş yeri devrinde yılların birikimi olan kıdem tazminatlarının ne olacağını merak ediyor. Kıdem tazminatı, 1475 sayılı eski İş Kanunu’nda düzenleniyor. Bu kanunun sadece kıdem tazminatıyla ilgili 14. maddesi yürürlükte bulunuyor. Söz konusu maddeye göre, işyerlerinin devir veya intikali halinde işçinin kıdemi, o işyeri veya işyerlerindeki hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanıyor. İş yerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumlu. Ancak, iş yerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve işçinin devir esnasındaki ücret seviyesiyle sınırlı.