20 Mayıs 2024 Pazartesi / 13 Zilkade 1445

KOBİ’lere 10 milyarlık kredi desteği

Hazine Bakanı Albayrak ve Ticaret Bakanı Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda 2-3 ay içinde KOBİ’lere 10 milyar liraya kadar yeni kredi imkanı sağlanacağı açıklandı.

2 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
KOBİ’lere 10 milyarlık kredi desteği

Hazine Bakanı Albayrak ve Ticaret Bakanı Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda 2-3 ay içinde KOBİ’lere 10 milyar liraya kadar yeni kredi imkanı sağlanacağı açıklandı.  Dün gerçekleştirilen “Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı” toplantısında, Türkiye ekonomisi ve KOBİ’lere finansman desteğiyle ilgili önemli açıklamalar yapıldı. Geçen yıl ‘Nefes Kredisi’yle KOBİ’lere  5 milyar liralık, 2018’in ilk yarısında da 7.5 milyar liralık kaynak sağlanırken, yeni destek programı kapsamında KOBİ’ler 10 milyar liralık finansmana erişim sağlayacak.

SEKTÖRDEN GÜÇ BİRLİĞİ

Yeni proje kapsamında KOBİ’lere nitelikli finansman desteği için kamu, reel sektör ve finans sektörü paydaşları bir araya geldi. KOBİ Destek Kredisi projesinde TOBB, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi güçlü paydaşlar yer alıyor.

BAŞVURU DETAYLARI NELER?

Oda ve borsaların desteğiyle 2-3 ay içinde KOBİ’lere sağlanacak 10 milyar liralık kredi desteği kapsamında pazartesi gününden itibaren üye KOBİ’ler oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle çalıştıkları banka şubesine başvurabilecek. KOBİ Destek Kredisi faizi aylık yüzde 1.85 olacak. Yani yıllık faiz yüzde 22 olarak belirlendi. Üyeler azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Kredi 6 ay ana para ödemesiz, sonrasında 12 eşit taksitli toplam 18 ay olacak. Kredinin yüzde 85’i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak. Yani KOBİ’ler çok ciddi bir teminat sıkıntısı yaşamayacak.

FAİZ FIRSATI SUNACAK

Toplantıda açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin mimarlarının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan yüzde 22-23 mevduat faizi alıyorsunuz. Kredi kullanmak isteyen KOBİ’lerimiz ise maalesef yüzde 30’ları aşan faizlere maruz kalıyorlar ama Destek Kredisi kullanınca aylık 1.85, yıllık 22 ödeyeceksiniz. Yani KOBİ’lerimiz mevduat faizi civarında, normal kredi faizlerinin ise 8-10 puan altında kredi kullanabilecek.”

On binlerce şirket faydalanacak

Tanıtım toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TOBB’un KOBİ Destek Kredisi’yle birlikte kazanma idealine güçlü bir omuz verdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2-3 ayı geçmeyecek kısa bir süre içinde on binlerce KOBİ’miz bundan faydalanmış olacak. Bu önemli inisiyatif için bir kez daha reel sektörün içinden gelerek bakanlık görevini atom karınca gibi çalışarak ortaya koyan bakanımıza çok teşekkür ediyorum. TOBB, Bankalar Birliği başkanlarımıza ve tüm bankalarımıza, sektörümüzün ailesine teşekkür ediyorum.”

Türk girişimciler her kıtada

Ekonominin belkemiği KOBİ'lere destek olan bu kredinin, başarılı olmak isteyen çok yeni fikirlere sahip yeni girişimciler için de bir fırsat olacağını aktaran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Eminim bu kredinin olumlu sonuçlarını en kısa zamanda alacağız” dedi. Bakan Pekcan, bugün, Türkiye’nin pek çok şehrinden, girişimci KOBİ’lerin Türkiye Ticaret Merkezleri’yle dünyaya açıldığını belirterek, “KOBİ’lerimiz, teknolojide, üretimde kendi kendine yeterli bir Türkiye için yatırımlarına devam ediyor. Her kıtada iş imkânı arıyor. Afrika’da, Orta Doğu’da, Orta Asya’da her yerde başarılı Türk girişimcisi, Türk KOBİ’si görüyoruz” diye konuştu.

Fırsatçılık önlenecek

Ticaret Bakanı Pekcan, dün Resmi Gazete’de yayımlanan “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde” ufak bir değişiklik yaptıklarını belirterek, “Girdi maliyetiyle döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi fiyat artışı yapan, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyat dengesini bozan uygulamaları aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil ettik” bilgisini verdi.

‘7/24 teyakkuzdayız, sahadayız’

 Bakan Albayrak, ekonomi için ortaya koyulan hedeflere odaklanırken, yaşanılan sürecin tüm kurumlarla sürekli teyakkuzda olunması gereken bir süreç olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, “7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız” diye konuştu.