12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Komşu’da her dört kişiden biri kredisini ödemeyi durdurdu

Zor günler geçiren Yunanistan’da halkın yüzde 25’i kredi ödemelerini durdurdu. Ülkede takipteki kredilerin tutarı ise 73 milyar doları aşarak gayri safi milli hasılanan dörtte birine ulaştı.

Ayşe Ekin Gündüz1 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Komşu’da her dört kişiden biri kredisini ödemeyi durdurdu

Yunanistan’da koalisyon hükümeti kemer sıkma tedbirleri konusunda Troyka ile hâlâ uzlaşmaya varamazken, ülkede banka kredilerindeki bozulma endişe verici boyuta ulaştı. Mart ayında 56.3 milyar dolar olan takipteki kredi miktarı eylül ayı itibariyle 73 milyar doları aştı. Yunanistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) 298.7 milyar dolar olduğu gözönünde bulundurulduğunda, takipteki krediler ülke GSYİH’sinin 4’te birine denk geliyor.

Takipteki krediler 73.2 milyar $

Krizden çıkmak için birbiri ardına alınan kemer sıkma politikalarıyla büyük maaş kesintileri ve vergi zamları baskısı altında kalan ve bu süreçte kredilere yönelen Yunanlar, almış oldukları kredileri de ödeyemez hale geldi. Kredi alan Yunan halkının yüzde 25’i kredi ödemelerini durdururken, ülkede takipteki kredilerin toplamı 73.2 milyar dolara ulaştı. Başbakan Antonis Samaras’ın 14.6 milyar dolarlık yeni bir kemer sıkma politikasını devreye sokmasıyla, kredilerini ödeyemeyen Yunanlar’ın sayısında önümüzdeki dönemde ciddi ölçüde artış bekleniyor.

Avrupa’da çalışan her 10 kişiden biri depresyonda

Avrupa Depresyon Birliği’nin yaptığı “Avrupa’daki İşyerlerinde Depresyonun Etkilerinin Denetimi” anketine göre her on çalışandan biri depresyon nedeniyle işini aksatıyor. Avrupa’da 7 binden fazla kişiyle yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 20’sine yaşamlarının bir döneminde depresyon teşhisi konulduğu da ortaya çıktı. Depresyonda en yüksek oran yüzde 26 ile İngiltere’de, en düşük oran ise yüzde 12 ile İtalya’da oldu. Aynı ankete göre Almanya işçilerin yüzde 61’i, Danimarka yüzde 60’ı, İngiltere’de ise yüzde 58’i depresyon nedeniyle işyerinden izin aldıklarını ortaya koydu. Ankete göre Türkiye’deki işçilerin ise sadece 25’i bu nedenle izin alıyor. Bu arada depresyonun AB’ye maliyetinin 2010 yılında 92 milyar Euro olduğu belirtildi.