18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Komşuya ABD şamarı! Yunanistan çıldırdı: Ankara kızmasın diye istemiyorlar

Edinilen bilgiye göre, Doğu Akdeniz kaynaklarını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Girit üstünden Yunanistan topraklarına ulaştırması beklenen EastMed Boru Hattı, ABD'den destek görmedi. Yunan kaynakları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yunan hükümetine gönderdiği bir mektupta, Washington'un bu projeyi desteklemeyi reddettiğini söylüyor. Yunan gazeteci Theofrastos Andreopoulos, 'Ankara kızmasın diye bunu yaptılar.' dedi.

star.com.tr8 Ocak 2022 Cumartesi 11:53 - Güncelleme:
Komşuya ABD şamarı! Yunanistan çıldırdı: Ankara kızmasın diye istemiyorlar

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki stratejik hamlelerine karşı, Ocak 2020'de İsrail, Yunanistan ve GKRY, Doğu Akdeniz gazının taşınmasına ilişkin 'EastMed' anlaşmasını imzalamıştı.

Mayıs 2020'de Yunanistan parlamentosuna gelen anlaşma, iktidardaki Yeni Demokrasi'nin yanı sıra muhalif Syriza ve Kinal partileriyle sağcı 'Yunan Çözümü' partisi tarafından desteklenerek onaylandı.

Atina'nın, Türkiye'nin stratejik hamlelerine karşı yürüttüğü EastMed projesi, çeşitli zorluklar nedeniyle ABD'nin desteğine muhtaç kalmıştı.

2021'de Atina merkezli IENE tarafından yayımlanan, 'EastMed'in Geleceği Tehlikede mi?' başlıklı bir raporda, boru hattının ekonomik ve teknik gerekçelerle hayata geçirilemeyeceği belirtdili. Raporda yer alan 'taraf ülkelerin, projeti bir siyasi bir araç olarak kullandığı vurgulanırken, EastMed'in bir 'hayal' olarak kalabileceği ifade edildi.

BİR ŞAMAR DA ABD'DEN

Atina'nın Türkiye'ye karşı siyasi bir araç olarak kullandığı projenin geleceği, ABD'nin de reddetmesiyle karanlığa gömülüyor.

Yunan gazeteci Theofrastos Andreopoulos'un kaleme aldığı 'ABD EastMed'i reddediyor ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki pozisyonunu benimsiyor!' başlıklı bir makalede, Yunanistan hükümetine gelen ve Atina'nın tüm hayallerini suya düşüren bir mesaja yer verildi.

Andreopoulos, 'Amerika Birleşik Devletleri, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana tarihsel olarak yaptıklarından başka bir muhteşem kübizmle, EastMed boru hattının inşasına son veriyor ve Yunan siyasi sisteminin neden her zaman Amerikalıları bu kadar çok desteklediği sorusunu gündeme getiriyor.' dedi.

Yunan gazeteciye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunan hükümetine gönderdiği bir mektupta, Washington'un bu projeyi desteklemeyi reddettiğini duyurdu. Aynı yazıdan, Tel Aviv'e ve aynı zamanda Türkiye'ye gönderildi.

TÜRKİYE TAM OLARAK İSTEDİĞİNİ ELDE ETTİ! ANKARA KIZMASIN DİYE BORU HATTI İSTEMİYORLAR

Andreopoulos, 'Kısacası boru hattının iptali, sözde Amerikalıların gözünden düşen Türkiye'nin tam olarak istediğini elde ettiği anlamına geliyor. Yani 'dezavantajlı' da olmasaydı, Ankara daha neler kazanırdı?' dedi.

Asıl meselenin, başından beri mali açıdan sürdürülebilirlik sorunları olan bir projenin başarısızlığı olmadığını belirten Andreopoulos, 'En önemli parametre ise ABD'nin pozisyonunu haklı çıkararak, ekonomik ve ticari unsurların ötesinde, bu boru hattı fikrinin Doğu Akdeniz'de bir gerilim kaynağı olduğuna işaret etmesi yani Ankara "kızmasın" diye boru hattını istememesidir.' dedi.

star.com.tr