25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Konut kredisi faiz oranları ne kadar düştü?

Konut fiyatları ve faiz oranları milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor.

22 Kasım 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Konut kredisi faiz oranları ne kadar düştü?

Konut satışlarında, İstanbul 27 156 konut satışı ve %18,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 13 430 konut satışı ve %9,2 pay ile Ankara, 7 419 konut satışı ve %5,1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 15 konut ile Hakkari ve Ardahan, 79 konut ile Bayburt oldu.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI 2018 EKİM AYINDA 8065 GERÇEKLEŞTİ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %79,1 oranında azalış göstererek 8 065 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %5,5 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 2 164 konut satışı ve %26,8 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %8,5 ile Bartın oldu.


DİĞER SATIŞ TÜRLERİ SONUCUNDA 138 471 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %64,3 oranında artarak 138_471 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 24 992 konut satışı ve %18 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %92 oldu. Ankara 12 589 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 6 886 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 14 konut ile Hakkari oldu.

KONUT SATIŞLARINDA 74 815 KONUT İLK DEFA SATILDI

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %31,3 artarak 74 815 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %51,1 oldu. İlk satışlarda İstanbul 13 978 konut satışı ve %18,7 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 5 810 konut satışı ile Ankara ve 3 772 konut satışı ile İzmir izledi.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 71 721 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %8,9 artış göstererek 71_721 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 13 178 konut satışı ve %18,4 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %48,5 oldu. Ankara 7 620 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 3 931 konut satışı ile Antalya izledi.

YABANCILARA 2018 YILI EKİM AYINDA 6. 276 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %134,4 artarak 6 276 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ekim 2018'de ilk sırayı 2 283 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 1 160 konut satışı ile Antalya, 448 konut satışı ile Bursa, 392 konut satışı ile Ankara ve 321 konut satışı ile Yalova izledi.

ÜLKE UYRUKLARINA GÖRE EN ÇOK KONUT SATIŞI IRAK VATANDAŞLARINA YAPILDI

Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 1 439 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 557 konut ile İran, 378 konut ile Kuveyt, 341 konut ile Almanya ve 336 konut ile Rusya Federasyonu izledi.

Faiz indirimlerini yakından takip eden vatandaşlar için yeni gelişmeleri bu haberimizde derledik. Yeni konut kredisi faiz güncelemesi ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Haftanın ilk konut kredisi faiz indirimi yapan bankası belli oldu. Konut kredisi faiz indirimi yapan bankaları ile ilgili ayrıntıları star.com.tr haber sitemizden ulaşabilirsiniz. Uzun aradan sonra ilk kez en uygun konut kredisi veren banka açıklanırken en düşük konut kredisi faiz oranı diğer bankalarda da düşmeye başladı.

Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kredi faizlerinin düşeceği açıklaması bugün ilk sinyallerini verdi. 3 banka konut kredisi faiz indirimi yaptı. Konut kredisi faiz oranları düşen bankalar arasında Garanti Bankası yanı sıra HSBC Bank konut kredisi faiz oranı ve Alternatif Bank konut kredisi faiz indirimi yaptı. Ülke risk primindeki gerileme ve ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle kredi faizleri düşüşe geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kredi faizlerinin düşeceği açıklaması bugün ilk sinyallerini verdi. 3 banka konut kredisi faiz indirimi yaptı. Konut kredisi faiz oranları düşen bankalar arasında Garanti Bankası yanı sıra HSBC Bank konut kredisi faiz oranı ve Alternatif Bank konut kredisi faiz indirimi yaptı.

Dolar 13 Ağustos gece yarısı 7.22 lirayı görmüştü. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle son iki ayda yüzde 34.4 gerileyen kur 5.35’e indi. Kurda geri çekilme ucuz kredinin de kapısını araladı. Bankalar, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını beklemeden döviz kurundaki bu düşüşü kredilerine yansıtıyor. Konuttan ihtiyaca kadar tüm kredilerde güncel faiz oranlarını bankalar 1 Kasım itibarıyla ilan etmeye başladı.

v sahibi olmak isteyenleri zorlayan konut kredisi yüksek faiz oranları düşüyor. Uzmanlar,bu hafta yüzde 2'nin altını gören faiz oranlarının önümüzdeki hafta da düşmeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Konuta erişimde tüketicinin son aylarda en büyük sıkıntısı olan yüksek konut kredisi faiz oranları düşüş trendinde. Özellikle 120 ay (10 yıl) vade seçeneğinde yüzde 3’ün üzerine çıkarak yüzde 3.24’ü gören faiz oranları; yüzde 2’nin altına indi. Yeni haftada düşüşün devam etmesi, bankaların büyük çoğunluğunda konut kredisi faiz oranlarının düşmesi bekleniyor.

Buna göre, mevcut durumda en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.89 iken, yine bankalarda yüzde 1.97 ve 1.98 faiz oranlarıyla konut kredisi çekmek de mümkün. Bu oran 100 bin lira ve 300 bin lira arasında çekilmek istenen kredi tutarına göre bir değişiklik göstermiyor.

ÖZEL BANKALAR ÖNE GEÇTİ

Geçtiğimiz aylarda en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 2.10 olarak uygulanıyordu. Düşen faiz ornalarına çeşitli konut kampanyalarında öncülük eden kamu bankalarının ardından bu sefer özel bankalar öne geçti. Düşük konut kredisi faiz oranlarını uygulayan bankaların çoğunu özel bankalar oluştururken, bu hafta kamu bankalarının önemli bir atak yapması bekleniyor. Bu sayede konut alıcısı yıl sonuna kadar daha uygun faiz oranlarından kredi çekerek, uygun bir geri ödeme imkanına kavuşabilecek.

DÜŞMESİ TAHMİN EDİLİYOR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ortaya çıkan tüm verilerin konut alımını desteklediğini vurgularken, mevcut veriler ışığında yüzde 1.7’ye gelmesini bekledikleri konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün çok değerli olduğunu söyledi. Durbakayım, “Hükümet tarafından sektöre ve konut alıcısına yönelik önemli mesajlar gelmeye devam ediyor. Dövizin düşüşü hızlandı. Mevduat faizleri düşüyor. Bireysel kredilerde düzelme var. Tüm kötü günleri geride bırakıyoruz. Ben şu derim; Türkiye’de krizlerin ömrü 6 aydır. Artık iyiye gidiyoruz. İnsanımız zaten konuta güvenmeye devam ediyor. Bu kredilerin daha da düştüğünü göreceğiz” diye konuştu.

''FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİNİ TRENDİNİN DEVAM ETMESİ GEREK''

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise konut talebinin konut kredisi faiz oranlarına çok duyarlı olduğunu anlatırken, faiz oranlarında düşüş trendinin süreceğini dile getirdi. Yetgin, “Geliştiriciler bu dönemde konut satışlarını sürdürebilmek için senetli satışlara yöneldi. Satışlar genel olarak peşin satış ve senetli satışa döndü. Ama ideali bu değil. Sektörün finansmanı için kredili satış önemli. Hükümet tarafından tedbirler hükümet tarafından da alınıyor. Bunun iyi işaretlerini görmek çok sevindirici. Gayrimenkul sektörü ekonomimiz için lokomotif bir sektör yanı sıra kentsel dönüşüm sorunu var, konut ihtiyacı sürüyor. Faiz oranlarının düşmesi trendinin devam etmesi bekleniyor” dedi.

TALEP ERTELENİYOR

Ev sahibi olmak isteyenler son dönemde konut alım talebini erteliyordu. Son veriler de bankaların kredi faizi oranlarının konut alımı üzerindeki etkisini bir kez daha açığa çıkardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde eylül ayında 127 bin 327 konut satışı gerçekleştirildi. Eylül ayında banka kredili satışlar olarak bilinen ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 azalarak 11 bin 330’a geriledi. Yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle uzun süredir azalışını sürdüren ipotekli satışlar, eylül ayında dibi görmüş oldu. Eylülde yüzde 72 azalan ipotekli satışlar ağustosta ise yüzde 67 daralmıştı.

Buna göre, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8.9 olarak belirlendi. Şirketler bünyesinde hayata geçirilen ödeme modelleriyle satışlarda ise artış devam ediyor. Bankalardan konut kredisi çekmek istemeyen vatandaş, mevcut kampanyalara yöneliyor. Bu nedenle ‘diğer konut satışları’ artışını sürdürüyor. Diğer konut satış türünde yapılan konut satışları eylülde, yıllık bazda yüzde 16.3 artarak 115 bin 997 olarak belirlendi.




 

18 Kasım 2018 Tarihli Bankaların Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları Listesi

ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1,89

Şeker Finans Konut Kredisi Faiz Oranı % 1,97

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1,98

ICBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı %  2,00

Kuveyt Türk Konut Kredisi Faiz Oranı  % 2,04

Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,09

Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,09

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,33

Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı  % 2,34

Akbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,39

İş Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,40

QNB Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,47

Alternatif Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,55

TEB Konut emlak365.com Kredisi Faiz Oranı % 2,58

Şekerbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,74

Burgan Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,75

Odeabank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,90

Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,99

HSBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2,99

Anadolu Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 3,00